Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A német konyha

Sokan híresen rossznak tartják a német konyhát. Pedig ennek fele sem igaz. Inkább gazdag, télies, komoly az ő konyhájuk, de ízekben, illatokban gazdag. Mindjárt bebizonyítjuk...
…a fehér bóbitás szobalány csupasz vörös karjain körülhordta a forró zöldséglevest pirított kenyérkockákkal, és megkezdődött az óvatos kanalazás…
Kicserélték az aranyos szélű meisseni tányérokat… Halat hordtak körül.
Ismét váltották a tányérokat. Hatalmas, téglavörös, főtt sódar jelent meg morzsában meghengergetve, amelyet barna savanykás hagymamártáson kívül akkora főzelékhalmok kísértek, hogy egyetlen tálból valamennyien jóllakhattak volna…
Körülhordták a konzulné remekét, az orosz kompótot is, amely csípős, szeszes ízű gyümölcsök keveréke volt…
Magas támlájú, nehéz székeken ültek, nehéz ezüstkéssel-villával nehéz, jó ételeket ettek, nehéz, jó borokat ittak hozzá, és kimondták, ami a szívüket nyomta… A hölgyek nem sokáig követték a disputát. Madame Kröger vitte köztük a szót, roppantul étvágygerjesztően magyarázgatva, hogyan lehet legjobban elkészíteni a harcsát vörös borban:
Ha már jókora darabokra fölszeletelték, drágáim, akkor hagymát rá és szegfűszeget és cvibakot, és be vele a serpenyőbe, aztán egy kis cukorral és kanálka vajjal a tűzhelyre teheti… Csak meg ne mosni, édeseim, az istenért, meghagyni egészen a vérében…

Thomas Mann: A Buddenbrook ház
Fordította Lányi Viktor




Amit a Nobel-díjas író érzékeltet, azt egy amerikai gasztronómus sokatmondóan megfogalmazza, amikor „hearty”-nak (bőséges, kiadós, tápláló) minősíti a német konyhát.

Bőséges a frankfurti saláta, a szilvával és almával töltött sertéssült, a mustáros házinyúl, a fehér sütnivaló kolbász. Kiadós az Eisbein, az egyik legjellemzőbb német fogásnak tartott sertéscsülök, vagy a Königsberger Klopse-nak nevezett zaftos húsgombóc. Tápláló az olyan dús édesség, mint a gyümölcstorta, a barackos gombóc, a tojásos sodó, a tejszínhabbal dúsított zselé, vagy a Lebkuchen, a cukros-fűszeres, mázzal bevont mézeskalács.

Az országszerte kedvelt ételek mellett sok a helyi különlegesség. Az Eisbein igazi hazája Bajorország, de népszerű fogás még a májgombócleves, amit gyakran követ a kolbászos káposzta, s utána ízlik a müncheni fánk. Svábok a lencsefőzeléket füstölt szalonnával, sonkával, kolbásszal fogyasztják. Nürnberg sült kolbászairól híres, Münster környéke a westfáliai sonkáról, a jó borokat termő Mosel-vidék májas hurkájáról, Frankfurt a virsliről és a borjúkarajról, Hessen a kasseli pácolt sertésbordáról, a baden-württembergiek kedvelik az ulmi tortát, az északi partvidéken lakók az angolnalevest és a matrózmódra készített angolnát. Hamburgból jutott el Amerikába, s amerikai változatban terjedt el szerte a világon a hamburger. Eredetije a melegszendvics-féle hamburgi falat, a Hamburger Mundstück. Thüringia gasztronómiai nevezetessége a kétféle sajtból készült leves, Berliné a lekváros, mandulás Berliner Schnitten.



A következő receptek a hagyományos német konyhából kínálnak kóstolót! >>>

Bajor húsleves>>

Frankfurti saláta>>

Csőben sült spárga>>

Kék ponty>>

Eisbein>>

Stuttgarti marhasült>>

Kasseli sertésborda>>

Borjújava Holstein módra>>

Marharolád>>

Sváb lencse>>

Berlini szelet>>

 

Ha kedvet kaptál a világkonyhához, utazz, és kóstolj meg mindent élőben! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss