Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A nagy vitaminlexikon! Mit együnk, ha az egészség a cél?

default user icon
MME
Egészséges fogak, éles látás, szép bőr, erős körmök – mindehhez bizony vitaminokra van szükség. Lássuk, melyek a legfontosabbak!

A vitamin kifejezést a vita szó (jelentése: létfontosságú, élet) és az amin utótag (jelentése: ammóniaszármazék) összevonásával alkotta meg a lengyel Kazimir Funk 1912-ben. A vitaminok olyan, a biológiai léthez nélkülözhetetlen anyagok, melyek a természetben előfordulnak ugyan, de az emberi szervezet önmaga nem képes az előállításukra.

A-vitamin: Fókuszban a szem

A zsíroldékony vitamint retinolnak is nevezik, mivel a szem ideghártyája, a retina működéséhez létfontosságú a jelenléte. Szerepet játszik továbbá a bőr épségének megőrzésében, mivel csökkenti a kollagén lebomlását, és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését.

Legjobb forrásai: máj, vese, szív, tengeri halak; tojássárgája; sárgarépa, sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika.

Mire figyelj: A kismamáknak különösen ügyelniük kell a bevitelére, mivel mind alacsony, mind túlzott mennyiségben magzatkárosító hatású.

C-vitamin: Nélküle nem megy

Igazi „ezermester”: segít leküzdeni a fáradtságot, erősíti az immunrendszert, óvja az ereket, antioxidáns hatású, valamint támogatja a májat a méregtelenítésben. Erősíti továbbá a kötőszöveteket, így csökkenti a narancsbőrt.

Legjobb forrásai: friss gyümölcsök és zöldségek (pl. paprika, paradicsom, káposzta, salátafélék). Legjobb napi 3 alkalommal kisebb adagokat kell fogyasztani belőle. Fontos tudni, hogy oxigén, fény és hő hatására könnyen elbomlik.

Mire figyelj? Tudtad, hogy egyetlen szál cigaretta elszívása akár 25–100 mg C-vitamin hatását teheti semmissé? A dohányosoknak tehát jóval többre van szükségük ebből a fontos vitaminból. A stressz és a szennyezett nagyvárosi levegő szintén hozzájárulhatnak a szervezet megnövekedett C-vitamin-igényéhez.

B1-vitamin: Jó az idegeknek

Ez a tiamin néven is ismert, vízoldékony vitamin erősíti az idegeket, javítja a koncentrálóképességet. Mindezen túl gondoskodik arról, hogy egész nap energikus légy.

Legjobb forrásai: teljes kiőrlésű gabonafélék; élesztő; dió, mogyoró.

Mire figyelj? A túlzott kávé- és teafogyasztás kiüríti a szervezet B1-vitamin-raktárait, ezért napi 2-3 csészénél többet ne igyál belőlük.

B2-vitamin: Energiabomba

A vízben oldódó vitamint riboflavin névvel is illetik. Lendületbe hozza a nehézkes anyagcserét, regenerálja és méregteleníti a májat. Ezenfelül a szép bőrről és hajról is gondoskodik.

Legjobb forrásai: tej, sajt; tojás; máj, vese; teljes kiőrlésű gabonafélék.

Mire figyelj? A szervezet általában könnyebben képes felvenni az állati eredetű élelmiszerekből.

D-vitamin: Az erős csontokért

Azért fontos a test számára, mert elősegíti a kalcium felvételét a táplálékból. Márpedig ez az ásványi anyag biztosítja a csontok és a fogak szilárdságát, segít megelőzni a fogszuvasodást és a csontritkulást. A zsíroldékony D-vitamin ösztönzi továbbá a bőr anyagcseréjét, ezáltal az üdébb és simább lesz.

Legjobb forrásai: halak (pl. lazac, hering); máj; tojás; tej és tejtermékek.

Mire figyelj? A szervezetben előanyagaiból is képződhet, ultraibolya sugárzás hatására. Ha naponta 30 percet a szabadban töltesz, máris sokat tettél azért, hogy fedezd tested D-vitamin-szükségletét.

E-vitamin: A sejtek őre

Az egyik leghatékonyabb zsíroldékony antioxidáns, sok betegség megelőzéséhez szükség van rá. Többek között véd a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedésekkel szemben, s mivel sejtszinten fejti ki hatását, az öregedés folyamatát is lassíthatja.

Legjobb forrásai: hidegen sajtolt növényi olajok (főként a búzacsíraolaj); magvak (pl. mandula, napraforgómag).

Mire figyelj? Felszívódását a C-vitamin és a béta-karotin segítik elő. Ezért ideális kombináció például a sárgarépával és piros paprikával, hidegen sajtolt olajjal elkészített vegyes saláta.

Vigyázz, a cukorbetegség a stressztől is kialakulhat! >>>

Hatásos kajatippek magas és alacsony vérnyomásra >>>

Hízlal? Egészségtelen? Kérdések és válaszok a cukorról >>>

Édes élet cukor nélkül - tippek diabéteszeseknek >>>

A 8 legjobb élelmiszer a rák ellen >>>

6 tipp, hogy természetes módon csökkentsd a koleszterinszinted! >>>

Ezek is érdekelhetnek