Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A nagy virsliteszt! Kipróbáltuk, melyik éri meg az árát

Nincs szilveszter, mégis úgy gondoltuk, hogy ideje lenne számba venni, melyik is az a virsli, ami megfelelő gasztronómiai élményt tud nyújtani anélkül, hogy kiballagnánk a városligetbe és sörrel locsolnánk a torkunkat a nagy hőségben.

Igazi virsliteszthez egyértelműen dukál alsó hangon egy tálca sör, viszont, ha az is górcső alá került volna, akkor sok emlék nem marad eme remekekről, az utókornak.

Igyekeztünk a natúr vonalat tesztelni, apró eltérések előfordulhatnak, de sajtosat vagy ízesítetett nem kevertünk a mezőnybe. Baromfi vagy éppen pulyka, esetleg sertés, ezek megférnek egy fordulóban véleményünk szerint.

Nagy tesztek és étteremkritikák a Mit ettem ma oldalán >>>

„A hagyományos (jó minőségű) virsli alapanyaga a húspép és a víz, emellett fűszereket tartalmaz, ezt a pépes keveréket bélbe töltik (többnyire juh vékonybelébe), főzik és esetleg füstölik. A pépesítésnek köszönhetően a végtermék egységes szerkezetű és színű.

Az élelmiszeriparban számos olcsítási eljárást használnak, mivel az élelmiszerkönyv nagyon laza követelményeket támaszt a virslivel szemben: hús helyett mechanikailag szeparált húst használnak, az előírt fehérjetartalmat szójafehérje, vérplazma hozzáadásával növelhetik, fűszerek helyett fűszerkivonatokat vagy fűszeraromát használnak, az alacsony hústartalom miatt a színezéshez nitrites vért vagy egyéb színezékeket, a húsíz fokozására glutamátot, ribonukleotid-származékokat és egyéb ízfokozókat használnak, bél helyett műanyagba töltik, ami a füstölést nem teszi lehetővé, ezért azt esetenként a péphez adott füstaromával imitálják.

A nagy májkrémteszt! Kipróbáltuk, melyiket érdemes megvenni >>>

eFeF – baromfi virsli

67% baromfi hús (50-50% csirke – pulyka felosztásban) mellé jár pár igazi nyalánkság, mint a fűszerkivonatok több típusa. Természetes színezőanyagok felhasználásával készült,  glutén- , laktóz- és izfokozó mentes. Átlagos dizájnú csomagolás, jól láthatóan műbeles csoda, melynek elfogyasztása nem javasolt. Igazi műanyag illata van a műbélnek, nem éppen étvágygerjesztő. Színe egészen bíztató, amíg műbélben van, majd eltávolítása után meglátjuk, a nem túl bizalomgerjesztően rózsaszínes húsdarabot. Fogyasztási útmutatás rajta mindössze annyi, hogy lehetőleg a műbél nélkül együk meg, kezdődnek és ihletszegény séfeknek nem javallott. Mikróban nem szikrázik, ami már pozitív eredmény, mindössze fél perc és már púposodott is a csoda. Vágni nagyon könnyű, szinte forró kés a vajban érzés, cserébe íze nincsen sok, de leginkább semmi. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem a tesztbajnokkal sikerült megkezdeni a tesztelést.

Spar Budget – pulyka virsli füstízű

Emészthető marha kollagén műbélben érkezik, ami már önmagában egy laza perces vastapsot érdemel, ugyanis azonnal pusztíthatjuk is álmaink csemegéjét, nem kell hámozni. 42% pulykahús tartalom, ami nem túl acélos eredmény. Költség optimalizálás jegyében itt megjelent a híres, csontokról mechanikusan lefejtett pulykahús kifejezés, ami a teljes mennyiség 20%-át teszi ki. Ezen kívül pulykabőr, szójafehérje, sűrítőanyagok (hogy ugye szét ne essen), füstaromák vannak többnyire benne. A tökéletes kulináris élményhez, csomagolásában kell főzni 4 kerek percig. Állaga jól láthatóan keményre tömörített, illata alapján lehetne akár Füstli is. Érezni azokat a bizonyos aromákat, kicsit nyálkás felszínnel és sötétbarna árnyalattal terül el tányérunkon. Vágáskor egészen ruganyos, pedig nem egy életlen baltával estünk neki. Sokkal keményebb állaga van, mint az átlagnak, szinte már súrolja a roppanós kategóriát, A kezdeti megérzés újra felerősödött, simán lehetne Füstli is még mindig. Nagyon elemezve talán egy lehelettel kevesebb füstaromát kapott, de ezen kívül egészen dicséretes eredménnyel vizsgázott.

A nagy lapkasajtteszt! Megkóstoltuk nyersen és mikrózva is >>

Hercsi – Füstölt bécsi virsli (hámozott baromfi virsli)

Egészen pofás csomagolást kapott, mi tagadás. Rajta egy prémium minőséget bizonyító plecsni, amivel már megvettek legalább +10% vásárlót. Mikróban is készíthető tasakjában hagyva, ilyenkor 700 watton 1-2 perc és kész is. 64% baromfihús, amihez jön némi ivóvíz, ipari szalonna, füst aroma, színezék, és hogy teljes legyen a kép tartósítószer. Nyomokban tej és szója származékokra is bukkanhatunk benne.  Fakó színe nem éppen az, amitől azonnal szerelembe kéne esnünk. Kifejezetten a keményebb kategóriát erősíti, nem mondom, hogy roppanós lenne, de már nem áll távol tőle. Van egy leírhatatlan mellékíze, amit nem lehet szavakba önteni. Nem állítom, hogy bűn rossz lenne, de kicsit furcsa ezt virslinél érezni. Átlagos minőség, nagy érzelmeket nem képes kiváltani, egy szürke, középmezőny harcosnak számít.

Aldi – Koktél frankfurti virsli (hámozott)

Sertéshúsból készül, melynek tartalma kifejezetten magas, azaz 80%. Mellé jár ajándékba még sertésszalonna, citrus és zöldborsó rost is. Egészen sok „E” található a leírásban, így nem éppen a leginkább egészséges példány, amit a polcokról leemelhetünk. Glutén és ízfokozó nélkül érkezik, ami egy kicsit javít az „E” cunami mellett a megítélésen. A 400 grammos töltősúly 20 darab pici virslikére osztódik fel. A külső csomagolás nincsen eltúlozva, sőt egészen visszafogott inkább. Elkészítési javaslat vagy leírás sehol semmi, szóval mindenki bízzon a saját megítélésében. Védőgázasnak tűnik, mert semmilyen folyadék nem járja át a mini virsliket. A hús sokkal szárazabb, mint pulykás konkurenciái és nagyjából ebből az is következik, hogy egészen kemény, rágós állaga van. Van egy szolid édeskés utóíze, de ennyiben ki is merül a mutatvány.

Orsi – baromfi virsli

Tá-dám, a „nem ehető műbélben” felirat azonnal az arcunkba robban. 33 éves házassági évfordulót ünnepelnek idén a piaccal, hurrá! 61,8% baromfihús tartalom, ami egyenesen a középmezőnyig repíti. Sertésszalonna természeten dukál a baromfi virslihez, de kapunk még baromfibőrt, szárított zöldséget, amit zárójelben fokhagymának neveznek. Végül némi zselésítő anyag segít a megfelelő állag elérésében. 90 fokos vízben 2 percig vagy 30 másodperc egy 600 wattos mikrohullámos viharban. Gyors sebészi beavatkozás és máris elköszöntünk a műbéltől. Tökéletes poshadtvíz illat jellemzi, pazarnak ígérkezik! Késünk ismét csődöt jelentett, annyira gumis hogy már-már vághatatlan. Nyárias, barnás-narancssárgás színe van, akár egy szoliáriumfüggő cicababának. Puha állagú, elsőre nincsen sok íze. Másodszorra sincs, csak némi kellemetlen utóíz.  A májkrém után ezt sem kell ipari mennyiségben fogyasztani, de hát ugye 3 a magyar igazság, talán majd egy következő teszten sikerül javítani. Végül pedig, az Orsli név sokkal frappánsabb lenne, tuti kasszasiker.

A nagy epresjoghurt-teszt! Megkerestük a leggyümölcsösebbet >>>

Valdor – vursli (hámozott baromfi készítmény)

Egy korábbi teszt után ismét kellemetlen előérzet kerített hatalmába, amiatt, hogy nincsen leírva, hogy ez egy virsli. Ízléses csomagolás, akár vízben, akár serpenyőben készítve is fogyasztásra alkalmas. 2-3 perc hőhatás mindkét esetben elegendő. 50% baromfihús tartalom, ez eddig a mezőny alsó feléhez elégendő csupán. Némi baromfibőr (legalább nem sertés), szójafehérje valamint tartósítószer és folyékony füst, ami került bele. Allergén anyagok dicséretesen alá vannak húzva, így egyből szemet szúrnak a leírásban. Boncasztalra kihelyezve látszik a meglehetősen napbarnított színe. Szinte már fűszerdarabok is láthatók rajta, illata viszont az előzőhöz hasonlít, talán még rosszabb is. Könnyen vágható, illata nem változott sokat szolizás után sem, nagyon, de nagyon puha. Nem jó. Omlik szanaszét a közepe, egészen pépes a keményebb páncél alatt. Kóstolás után némi sót érezni, ezen kívül csak azt, hogy nem lesz győztes. Sőt, határozottan a mezőny rosszabbik részéhez tartozik.

Wiesbauer - Bécsi hosszú virsli

Juhbélbe töltött sertéshús, melynek 72% a tartalma, mely mellé még jár 10% marhahús is. Sertés bőrkepép, az igaz ínyencek miatt került bele, ez már igazi ínyencség! Puritán csomagolás, amin egészen megtévesztő a keresztben felhúzott aranyozott felirat, azaz a „… még finomabb” . Ettől olyan lesz az egész, mintha grill kolbász lenne, és már lenne rajta némi előkarcolás, de nem, ez csak a csomagolás kérem szépen.  Elkészítési leírás nem fért rá úgy látszik, így ismét ösztöneinkre kell hagyatkoznunk, az biztos, ha már púposodik vagy szisszen, akkor kész van. A juhbélnek köszönhetően van egy picike durranása, sercegése akkor is, amikor vágni próbáljuk. Falatozás közben jó ropogós, a juhbél sokkal vastagabb, mint a mű, de ehető társai. Ízre kellemes, kissé sós, de érezhetően hús ízű a virsli. Minimális füstös utóíz kiérződik belőle, ami azért meglepő, mert nincsen a hozzávalók között.

Amadori – Evviva il würstel Italiano

Csirkehúsból 67% rejtőzik benne, amihez csatlakozik 21% pulykahús, melyeket, ha összeadunk, akkor elérjük a bűvös 88%-ot, mint végeredmény a hústartalomra. Jódozott só van benne, szóval nem bízzák a véletlenre. Akad benne természetes aroma, ami fogalmam sincsen, mi lehet, de biztos nagyon jó. Némi füst aroma is került mellé, hogy meglegyen a tábortűznél sült virsli élménye. Harmatos leírás, miszerint főzve vagy sütve lesz ehető, de arról, hogy meddig kell ezeket alkalmazni rajta, nincs szó. A legérdekesebb felirat, hogy vákuumcsomagolásban van, amit nem szabad kilyukasztani, oké, akkor ezt meg sem kóstoljuk. Ránézésre nem egy életerős példány, kicsit halovány színe van a csomagolás nélkül. Egészen kemény állaga van, de nem roppanós a bél rajta. A magas hústartalom okán egészen kellemes, valóban baromfihús ízek köszönnek ki belőle.


Sága – Falni jó füstízű pulykavirsli

Glutén- és laktózmentes, szinte bárki eheti. Erre a virslire a csomagolás alapján nem hat a gravitáció, csak úgy lebeg.  A pontos leírása vetekszik egy jobbfajta epigramma hosszával, „ Füstízű pulykavirsli hozzáadott csirkehússal, ehető marha kollagén bevonatban”. Részletes összetételt nehéz feldolgozni, pulykahúsból kapunk 34%-ot, majd csontokról mechanikusan lefejtett pulykahúst még  16%-ot, majd társul végül baromfihúsból 13% „(csirke, pulykahús)” – kész is az emeltszintű matekfeladat. Némi baromfibőr meg szójafehérje és teljes az ízorgia. Van elkészítési javaslat, forrásban lévő vízben 4 percig, páncéljában hőkezeljük a megfelelő ízvilág eléréséért. Melegedésre berobban az illatbomba, pulykapárizsi illata van. Közepe szép világos, homogén állag, nincs eltérés a közepe és a széle között, szinte már füstelvonó, annyira kevés aroma érződik rajta. Hozza a megbízható átlagos szintet, nem fogunk tapsikolni örömünkben, de nem is fogjuk megbánni. Megbízható versenyző.

Bábolna – Roppanós frankfurti baromfi virsli

Emészthető bélben pipa, gluténmentes pipa, hagyományos füstöléssel pipa, semmi folyékony füst, semmi hókuszpókusz. Nem lennék boldog, ha véletlenül egy ilyen csomag arcon találna, mivel 450 gramm rejtőzik egyetlen csomagba tömörítve. 65% baromfihúst kapunk, némi baromfibőrt, füstaromát, mint összetevőt, hogy is van ez a hagyományos füstölés akkor? Ez lenne már a hagyományos? Némi állományjavító és teljes az alkatrészlista (persze némi stabilizáló és fokozó és fixáló is van, nem kell aggódni). Van rajta nyitófül, de miután a kolléga 2 perc szöszmötöléssel sem jutott semmire, ez inkább csak a dizájn miatt került rá minden bizonnyal. Kissé világos, nyálkás a külseje, az átlagnál vastagabb méretben érkezik. Illata átlagos, nem kellemetlen. Rágáspróbát roppanós jelleg zárja, ízre rendben van, egészen finom. Meglepően jó, ahhoz képest, hogy nem díjnyertes a hústartalma. Füstös, kellemesen sós íz járja át az egészet.

A nagy bébiételteszt! Kipróbáltuk, mit is adunk a gyereknek >>>

Sága – Fini mini, mini pulykavirsli

Mini, ha valakinek nem derült volna ki a neve olvasása után. Kifejezetten gyerekeknek ajánlják. E-vitamin, B6 vitamin, kalcium és folsav is van benne, szóval egyszerre teljesül minden gyerek álma. Glutén-, szója- és laktózmentes is. Tálalási javaslatot QR kód segítségével érhetjük el, na meg persze egy okostelefonnal. A mikrós elkészítés mellett az az érdekes, hogy akár hidegen is fogyaszthatjuk. 80% pulykahús, némi csirkebőr mellé, de az elengedhetetlen trikálcium-citrát-tetrahidrát is megtalálható benne. Füstaromával tesznek a teljes ízélmény beteljesüléséért. Meglepően fakó, sőt már-már szinte fehér. Íze nem túl jó, van egy érdekes mellékíze, ami minden csak nem kellemes. Ha gyerek lennék nem biztos, hogy boldog mosollyal nyugtáznám, hogy ilyen virslit kell falatoznom. Összességében teljesen pozitív, hogy próbáltak egy kicsit a gyerekekre optimalizált virslit piacra dobni, de íze miatt nem hiszem, hogy óvoda kedvenc lesz valaha is belőle.

Pick – Virsli

Hibátlan leírás egyből a nevében, ha esetleg valakinek nem tűnt volna fel vásárlás közben, hogy virslit vesz. Csomagolás egészen praktikus, 2-2 részre van bontva, így nem feltétlen kell megnyitnunk a teljes csomagolást, ha csak egy kevéske virslire vágyunk. Sertésvirsli kategóriában indul, 47%-os tartalommal, amivel nem hiszem, hogy felférne a dobogóra. Jár mellé a szokásos bőrke illetve hasonló finomságok, mint a sertésín. Füstaroma van, így reméljük, hogy kissé füstös is lesz. A perforáció mentén Daniel Sunt megszégyenítő, hanyag mozdulattal téphetjük ketté. Egészen hosszú a virsli, akár lehetne egyből a lányok kedvence is. Színre egészen jól szolizott példány, mintha csak a napsütötte Toscanából jött volna egyenesen. Nem éppen egy csajozós virsli, mivel mellékízként előbukkan a fokhagyma, nem is kicsit. Állagra az átlaghoz képest puhább, de azért még nem málik szét az első érintésnél.

Mit ettem ma blog kajatesztekkel >>>

Saga – Füstli

És elérkeztünk a klasszikusok klasszikusához, a bükkfával füstölt húsrúdhoz. Glutén-, szója- és laktózmenes. Fóliázás ugyanaz, mint a Falni jó változaton, mégiscsak ugyanaz a cég, ugyanazt az arculatot alkalmazzák. Brandmarketing-ből 5-ös. 65% pulyka mellé kapunk némi sertésszalonnát és a szokásos marha kollagén bevonatot. 4 perc alatt serpenyőben beirdalva vagy vízben 4 perc főzés után kész is a remekmű. Kicsit halovány a színe, ez fel sem tűnne, normál esetben annyira hozzátartozik már a megszokott látványhoz. Illata a szokásos baromfi virsli illat. Szerintem nem különösebben kell bemutatni, füstös, sós, füstlis. Jól illik mellé a sör, hogy teljes legyen a majális hangulat.

Ítélet

Vannak meglepetések, de az biztos, hogy az Orsi, alias „Orsli” az igazi sereghajtó a képzeletbeli ranglistán. Szintén a mezőny hátsó felében végzett a Valdor is. A pozitív meglepetések között egyértelműen helyet kap a Spar saját márkás virslije, a Wiesbauer illetve a Bábolna terméke.

Elmondható, hogy olyan brutálisan kiugró élményt egyik virsli sem tudott okozni. Egy tökéletes majális érzés eléréséhez, akár a középmezőny tagjaiból is bátran választhatunk, ha van mellé némi folyékony kenyér. Meggazdagodni nem fogunk a Balaton parton, ha Wiesbauer vagy Pick virslikkel szereljük fel a hotdog-ot, ugyanis magasan ezek a legdrágábbak.

Ezek is érdekelhetnek

Friss