Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A nagy lapkasajtteszt! Megkóstoltuk nyersen és mikrózva is

Ismét összeült a független tesztcsapat, hogy megtaláljuk nektek, melyik a legjobb megoldás, ha az ember a májkrémes szendóját szeretné egy kicsit felturbózni, mondjuk egy szelet lapkasajttal. Megkerestünk, megvettünk, végigkóstoltunk, majd mikrohullámmal bombáztunk és újra végigkóstoltunk 9 versenyzőt a kategóriából.

Legújabb tesztalanyunkat a legtöbben csak lapkasajtnak nevezik, viszont ha jobban szemügyre vesszük ezeket a csodákat, rögtön feltűnik a változatos és színes elnevezések kavalkádja – „zsíros, ömlesztett sajt” vagy „sajttal és növényi zsírral készült vágható készítmény”.

Tesztünk során kóstoltuk őket nyersen, majd mintegy második (javítási) lehetőségként mikróban kezeltük őket, nehogy a nem megfelelő felhasználás miatt tévesen ítélkezzünk.

Tesco toast

Rögtön egy erős nyitás, a 64%-os sajttartalom a teljes mezőny második helyéhez elég. Ezen kívül vaj és némi savanyúságot szabályozó anyag van még a fontos összetevők közül. A csomagolás nem sikerült jól, mert a képen egy szendvics látható, amin egy szelet sajt van, de sajnos ez pont olyan színű, mint a háttér, ezért alig látható. Könnyed sajt illata van, de nem tolakodóan, 2 cm-ről ez már nem is érződik. Fogyasztás közben gumiszerű hatást érzünk, de ami az igazán meglepő, hogy szinte semmi íze nincsen. Olvasztás után, nagyon hirtelen megkeményedik, nem érződik a jellegzetes sült sajt íz.

Camping natúr

Az előző példányhoz képest itt sokkal gazdagabb listát találunk az összetevőkről. Pluszban található tejsavópor, módosított keményítő és ehhez grátiszként négy darab „E” akármi lapul még benne. Nehezen nyitható a csomagolása, de ha túljutunk rajta, igazi svéd „napbarnított” szépség fogad, ami leginkább egy albínóhoz hasonlítható. Keményebb állaggal rendelkezik, mellé matt felület párosul. Tejszínes, friss illata van, íze egészen natúr hatást kelt, melyet savanykás utóérzés igyekszik levezetni pár másodperccel később. Hőkezelés után ragacsos masszává alakul, de az ízét sikerült megtartania.

Spar S-Budget

Itt is gazdag összetevőlistával találkoztunk, van benne víz, sajt (50%), vaj, egy rakás nátrium és foszfát származék, só, citromsav, tejfehérje és édes tejsavópor. A csomagolása fapados, első pillantásra felismerhető, melyik sajátmárkás termékről is beszélünk. Viszont ellentétben az összes többivel, ezen semmiféle nyitási ukáz nincsen. Illata nincsen, de azonnal látszik ömlesztett mivolta, teljesen gyűrött tudott lenni már önmagában is. Látszatra a fényes kategória versenyzője, gumiszerűen szakad. Ízetlenség itt is megfigyelhető, semmilyen ingert nem vált ki belőlünk. Mikrohullámú kezelés után konkrétan ragasztóvá válik – csak fogmosással sikerült megszabadulni tőle. Fogak, szájpadlás, teljesen mindegy, tapad mindenhová.

Hofmeister Snack

Kissé kilóg a mezőnyből, na, nem az okozott ízorgia miatt, hanem azért mert a szokásos összetevőkön kívül ebben növényi zsiradék is található. Sajtból 47%-ot kapunk, mondhatni átlagos, és emellé érkezik a már említett pálmaolaj, mint növényi zsiradék, tejfehérje, tejpor, kétszer E négyszáz akármennyi. Átlagos csomagolás, ahol figyeltek a kontrasztokra. Megfelelő nyitórendszer gondoskodik a kibontás megkönnyítéséről. Színe sárgásabb a többinél, mely gyaníthatóan a színezéknek köszönhető. Ragacsosabb az átlagnál, ízre pedig nem túl kellemes. Többszöri kóstolás után sem jöttünk rá, mi a zavaró benne, de inkább kerüljük a jövőben. Ehhez képest szolizás után az állaga egészen tűrhető lett, de ugyanúgy visszaköszön a kellemetlen íze.

Falujava Snack

Némi szabályszerűséget sikerült megfigyelnünk a snack elnevezés kapcsán, ugyanis itt is a pálmazsírra van bízva, hogy valami extrát adjon az egészhez. A megszokott alapanyagokon kívül – sajt 42%, emulgáló só, tejsavópor, van benne két ElEngEdhEtEtlEn vEgyülEt: keményítő és tejfehérje koncentrátum. Nyitási útmutatóra itt sem futotta, semmi nyíl, még a külön csomagolt szeletekre sem jutott ebből. Illata határozottan van, de hogy sajtra az íze nem hasonlít, az teljesen biztos. Alternatív felhasználási területként a tapétázás jut eszünkbe, annyira ragacsos. Íze nincsen, mi összerántanánk a laborcsapatot, hogy állítsanak elő valami jobbat. Olvasztásra nehezen reagál, kimondottan sokáig kellett mikrohullámokkal bombázni. Érdemes lenne elküldeni a NASA-nak a legújabb űrsikló fejlesztéshez, hőpajzsként hasznos lehet.

Présidente Cheddar

Egy igazi különlegesség – cheddar szendvicssajt. Az alkatrészlistát böngészve nem találtuk meg, hogy a teljes sajttartalom mennyire rúg, csak azt tudtuk meg, hogy a cheddarból 5% jut minden szeletkébe. A maradékot soványtejsűrítmény, vajsavó, tejfehérje, emulgáló só, stabilizátor, konyhasó, tartósítószer és színezék alkotja. Nyitási parancssor van, könnyen nyílik. Színén azonnal látszik a cheddar tartalom – sötétebb, szinte már narancssárgás. Kötelező ömlesztettsajt-illat megvan, viszont a kicsit fanyar, jellegzetes cheddar-ízt nem sikerült felfedezni sajnos. A hőkezelés viszont jót tett neki, mivel ezután kissé megbirizgálta az érzékszerveket. Halványan emlékeztetett a péksüteményekre sült sajt ízére! Brávó!

Alpenmark

Következő versenyzőnk nem hazai gyártmány, a messzi Németországból érkezett hozzánk. Nem is szórakoztak a mérettel, ugyanis rögtön negyed kilót kapunk belőle, kiváló csomagolásban. Van kinyitási haditerv, és mint egy csomag zsepi, vissza is zárható, ha nem egyben pusztítjuk el a negyed kilót! Felét sajt, másik felét tejsavó, vaj, emulgáló sók, foszfátok, nitrátok, tejfehérje, soványtejpor alkotja. Szokásos kicsit vajas, kicsit tejszínes az illata. Sokkal nyúlósabb, mint a többi, de ízre nem tudunk különbséget tenni – hozza az átlagos, ízmentes vonalat. Második nekifutásra kicsit pozitívabb lett a kép, az olvasztás jót tett neki. Egészen barátságos lett az állaga, íze ugyan nem lett több, de ezzel talán annyira nem rontjuk el a szendvicset/toastot, mint egy-két vetélytársával.

Granarolo

Olasz barátaink kitettek magukért, ugyanis messze a legmagasabb sajttartalommal bíró példányt készítették. 75 százalékkal meg is van a győztesünk, ráadásul azt is megtudtuk, hogy mindezt ementáli sajtból kapjuk. Szokásos víz, vaj, tejfehérje, tejsavópor, olvadósó (?) és savanyúságot szabályozó anyag természetesen kötelező alkotóelem ebben a kategóriában. Nagyon diszkrét nyitási ukáz, melynek megfejtése után egy brutálisan ragadó és nagyon puha szeletet találunk. Boldogság a 75%, sajnos ebből semmit nem érezni az ízek mezején. Még annyi íze sincs, mint néhány másiknak. Olvasztásra ez reagált a leglátványosabb átalakulással. Melegedés közben megnőtt a szelet területe, és egészen kuglófszerűre duzzadt. A varázstrükk miatt jár a pont, másért sajnos nem.

Zott Toasty

Utolsó versenyzőnk a Zott terméke, akik egészen finom joghurtokat is készítenek, de erről majd egy következő szeánszban tájékozódunk. Mostani alanyukban 50% sajt található, tejsavó, vaj, három fajta emulgáló só, soványtejpor, tejfehérje, édes tejsavópor és színezékek. Haditerv segítséggel könnyen bontható, és elő is bukkannak az albínó szeletek. Tapadással nincsen gond, kimondottan sajtra utaló jeleket itt sem találunk, inkább vajas ízvilág jellemzi. Mikrohullámokra semlegesen reagált, nem lett ragadós, de a vajas ízét sikerült megtartania.

Összegzés

Mindent összevetve, ezúttal arra jutottunk, hogy nem nagyon tudunk helyezéseket osztani. A teljes mezőny csalódást okozott, néhol voltak ugyan felvillanások, de ezek közül egyik sem sorolható egyértelműen az ízélmény kategóriába, sokkal inkább esztétikai vagy csomagolástechnikai bravúrok ezek.

Ha sajttal szeretnénk megbolondítani a szendvicsünket, elsősorban ne ettől a kategóriától várjuk a csodát.

LEGJOBB SAJTOS RECEPTEK >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss