Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A mindenre jó cukkini

A cukkini jó ideje tagja a Magyarországon fellelhető zöldségtársadalomnak, elkészítésében azonban hajlamosak vagyunk nem érdemei szerint kezelni.

A cukkini a tök, a sárgadinnye és az uborka unokatestvére. Latin-Amerikában (Guatemala, Mexikó) már több száz éve ettek cukkinit, ami Kolumbusz Kristóffal került Európába, ahonnan azután a hódítók (Portugália, Spanyolország) jóvoltából vált ismertté Európa-szerte. Nálunk az utóbbi 20-25 évben honosodott meg, de igazán hétköznapos zöldségként nagyjából 10 éve hever a hiperek és a zöldségesek polcain.

A cukkinit azért szeretjük, mert jó szerkezetű húsa van, s ha jól van elkészítve, szinte elolvad a szájban. A tökkel és a hasonlóan tölteni vágyott zöldségekkel ellentétben, a cukkini esetében a teljes növény ehető, beleérve a héját és a magjait is. Persze bizonyos méret alatt érdemes csak szőröstül-bőröstül enni a cukkinit, mert a nyáron kapható, tölteni való hatalmas példányoknak túl kemény a héja és a magja is. A mediterrán országokban inkább a sárgás, zsengébb típusú cukkini gyakori.

Aztán persze azért is szeretjük a cukkinit, mert kifejezetten alacsony a kalóriatartalma (10 dkg cukkiniben 15 kalória található), egyáltalán nincs benne koleszterin, cserében viszont található benne mangán, kálium, foszfor, A- és B-vitamin. A cukkini segít karbantartani a szívünket és hatásosan küzd az érelmeszesedés ellen.

Cukkini vásárlásakor figyeljünk rá, hogy hibátlan héjú, jó kemény húsú példányokat vegyünk. Ha tölteni szeretnénk, abban az esetben érdemes nagyjából egyforma méretűeket venni, ha össze szeretnénk főzni valamivel, akkor kisebb darabokat vadásszunk.

A cukkinit - a tökhöz hasonlóan - nem csak tölthetjük, hanem rengeteg féle ételt készíthetünk belőle. Nagyon jó főzelék, párolva egy kis fokhagymával remek diétás köret, salátában is megállja a helyét, levesnek is elkészíthető, egy botmixerrel összesimítva, némi fűszerrel gazdagítva mártásnak sem utolsó.

A magyar konyhában nyaranta közkedvelt lecsó is jól lazítható, gazdagítható cukkinivel. A karikára vágott példányokat a végefelé kell az ételhez adni, és érdemes csak párolni a karikákat, nem pedig teljesen elfőzni.

A cukkininél nem csak maga a termés ehető, hanem a cukkini virága is. Legtöbb esetben egy kis fűszeres palacsintatésztába forgatva sütik ki, de Mexikóban levest is készítenek belőle, míg az olaszoknál töltik, rántják, illetve tésztára és rizottóba is kerülhet.

A cukkini jól idomul bármilyen ételhez. Ha nem főzzük túl, hanem csak pároljuk, akkor plusz textúrát, nagyon kellemes állagú, kissé roppanós, de nem nyers élményt ad az ételhez.

Nagyon jól harmonizál a zöldfűszerekkel, jó hozzá a kakukkfű, oregánó, bazsalikom, rozmaring. De más irányba is elvihető egy kis szerecsendióval, frissen őrölt feketeborssal vagy egy csipetnyi rózsaborsos sóval.

Sőt még desszert is készíthető cukkiniből. A répatorta után szabadon, a cukkini is használható lazító, nedvesítő anyagként süteményekbe. Készülhet belőle pite, muffin is.

Cukkinikrémleves

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
4-5 kicsi cukkini

frissen őrölt fekete bors
1,5 dl tejföl
1 liter csirke alaplé

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát olajon, egy kis vízzel felöntve lassan dinsztelem. A cukkiniket karikára vágva megpárolom, majd botmixerrel az egészet átsimítom, sózom, borsozom, végezetül egy kis tejföllel gazdagítom, és hagyom még egyet rottyanni.

Cukkinifőzelék

Hozzávalók:
1 kg vékony, salátának való cukkini
2 nagyobb fej vöröshagyma
olívaolaj
1 teáskanál rozmaring
1 teáskanál oregánó

1 evőkanál tönköly fehér liszt

Elkészítés: A hagymákat és a cukkiniket vékonyra karikázom. A hagymát olajon megdinsztelem, majd rádobom a cukkinikarikákat, kicsit felöntöm, és fedő alatt párolom. Mikor már kezdi tartását veszteni a cukkini, fűszerezem, sózom, majd kis idő elteltével bestaubolom. Finom, könnyű főzelék.

Csirkés-cukkinis spagetti

Hozzávalók:
30 dkg spagetti
30 dkg csirkemellfilé
12 dkg húsos szalonna
1 nagyobb cukkini
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj

rozmaring
oregánó

Elkészítés: A felkockázott szalonnát jól megpirítom, majd rányomom a fokhagymát, és utánaeresztem az igen apróra trancsírozott csirkemellet. Tényleg apróra felvágom, mert úgy élvezhető szimbiózis alakul ki közte és a tészta közt.
Sózom, fűszerezem, majd a szintén apróra szecskázott cukkinit is hozzákeverem. Amíg a cukkini kicsit veszít a tartásából, addig megfőzöm a spagettit, majd a kész tésztát beleforgatom a csirkés raguba.

Thai csirkeragu

Hozzávalók: 
80 dkg csirkemell
2,5 dkg zöld curry-paszta
1 kávéskanál gyömbérpor
2 közepes cukkini
25 dkg brokkoli
1 piros kaliforniai paprika
1 evőkanál olaj
3,3 dl kókusztej
2 dl tejszín

 
Elkészítés: Egy mély wokban vagy egy magas falú serpenyőben olajat forrósítok. Erre dobom a kockára vágott csirkét. Pirulásig hagyom sülni. Kicsit sózom, majd a kókusztejjel és a tejszínnel felöntöm.
A curry-pasztát belenyomom a tejbe, alaposan elkeverem, majd hozzáadom a gyömbért. A rózsáira bontott brokkolit is a tejhez adom, néhány perccel később a vékonyra karikázott cukkinit és a cikkekre vágott kaliforniai paprikát is az ételhez adom. Picit hagyom összeesni a cukkinit meg a paprikát, és utána rögvest tálalom.

Ratatouille

Hozzávalók:
5 közepes cukkini
2 nagy fej lilahagyma
2 nagyobb padlizsán
5 gerezd fokhagyma
3-4 színesbe hajló tv paprika
olívaolaj
majoránna
petrezselyem

frissen őrölt bors
40 dkg paradicsomsűrítmény
2 darabka fahéj

Elkészítés: A hagymákat igen vékony karikára szelem, majd egy mély serpenyőbe dobom egy kevés olívaolajra, utánaeresztem a szintén vékonyra vágott fokhagymagerezdeket. Kicsit összepárolom, majd a serpenyőbe teszem a kockákra vágott padlizsánt, a karikára szelt cukkinit, paprikát. Nyakonöntöm a paradicsommal, beleteszem a fahéjdarabokat, sózom, fűszerezem. Takarékon, fedő alatt párolom egy jó órát.
Kenyérrel, valami jóféle feltéttel (húsimádók miatt) tálalom.

Cukkinis receptek >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss