Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A megunhatatlan tejespite

A franciák nagy klasszikusa, a clafoutis, egy gyümölcsökben gazdag tejsodószerű sült pite, idénygyümölcsök nyakon öntve egy kevés palacsintatésztával, és alaposan megsütve. Amilyen egyszerű elkészíteni, olyan ellenállhatatlan.

A francia Limousin megyéből útjára indult sütemény már a 19. században meghódította egész Franciaországot. A gyümölcsös tejespite elnevezése a Limousin környékén használt okszitán nyelvből származik, amelyben clafoutis-nak (ejtsd: klafuti) hívták azt a tálat, amiben ez a fajta pite készült.

Az igazi clafoutisba magos fekete cseresznyét szórtak, és ezt öntötték fel a tejsodóval. Mára már az összes hasonló pite jogosult a clafoutis név használatára, és csak a nagyon vaskalaposak tartanak ki amellett, hogy a magos-cseresznyés clafoutis-nak, a nem magos cseresznyével készült tejes pitét flognarde-nak (ejtsd: flonyárd) kell nevezni.

Az eredeti receptben található magos cseresznye mellett több érv szól. Először is a sértetlen gyümölcs nem enged ki felesleges nedvességet magából, másrészt a mag sülés közben plusz aromával járul hozzá a sütemény ízéhez. Ellene szól viszont, hogy köpködni vagyunk kénytelenek evés közben…

A tejes pitét azonban ma már nem csak fekete cseresznyével készítik, hanem körtével, szilvával, áfonyával, szederrel, kajszibarackkal, őszibarackkal vagy almával. De lehet aszalt fügét vagy banánt tenni bele, illetve bármi mást, amihez kedvünk van.

A tészta maga is ízesíthető. A szokásos édes tésztáknál használatos fűszerek (szegfűszeg, fahéj) mellett tehetünk bele kevés likőrt, akár kakaóport vagy esetleg gyümölcslevet.

A tésztával már lelöntött gyümölcsök tetejére szórhatunk kevés durvára tört diót, mogyorót vagy egy kevés pisztáciát.

A kész sütemény önmagában – egy kevés porcukorral meghintve - is nagyon finom, de igazi nyári süteményként jól harmonizál egy kis fagylalttal.

A tésztához illő tál megtalálásánál fő szempont, hogy milyen mennyiséget szeretnénk sütni. Célszerű fél kilónyi gyümölccsel dolgozni, ebben az esetben egy 26 centis piteforma elegendő a süteményhez. Kisebb edényekben is készíthetjük a süteményt, ebben az esetben tűzálló szufflétálkákba osztjuk el a gyümölcsöt és a tésztát, majd az így kapott egyszemélyes adagokat kínáljuk a vendégeknek.

A clafoutisban egyébként nem csak az a nagyszerű, hogy szinte elronthatatlan és igen hamar megvan, hanem az is, hogy egészen kalóriaszegény édesség is kikerekedhet belőle, ha a hozzávalókon egy cseppet módosítunk. Több gyümölcs, kevesebb tojás, búzaliszt helyett tönkölyliszt, alacsonyabb zsírtartalmú tej, cukor helyett rizsszirup vagy más egészségesebb cukorpótló: és máris kész a reformos, egészséges pite.

Barackos-túrós clafoutis

Hozzávalók:
4 hatalmas őszibarack
20 dkg túró
1 csomag vaníliás cukor
12,5 dkg rétesliszt
2 dl tej
csipet só
3 tojás
10 dkg cukor

Elkészítés: A pitetálat kivajazom, a nyolcadba vágott barackokat szépen egymás mellé fektetem. A tojásokat kikeverem a cukorral, a liszttel, hozzáöntöm az áttört túrót és a tejet. Alaposan elkeverem, és ráöntöm a gyümölcsökre. A 185 fokra előmelegített sütőben szép színesre sütöm.

Gyümölcsös clafoutis

Hozzávalók:
12,5 dkg rétesliszt
3 tojás
csipet só
5 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 dl 3,5%-os tej
1 dl 30 %-os habtejszín
50 dkg gyümölcs

Elkészítés: Vajjal kikenem a piteformát, alaposan megrakom az alját gyümölcsökkel. A lisztet elkeverem a cukrokkal, majd hozzáadom a tojások sárgáját és a tejet. A fehérjéket kézi habverővel lágyan felverem, és hozzáadom a tésztához. A tésztát ráöntöm a gyümölcsökre, majd az előmelegített, 185 fokos sütőbe teszem.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss