1. a Jó minőségű zsírok
A mediterrán életmód egyik legfontosabb eleme, hogy a megfelelő mértékben javasolja azon élelmiszerek fogyasztását, amelyek telítetlen zsírokat tartalmaznak, mert jó hatással vannak a szívre, a keringési rendszerre, a vérnyomásra, és védenek a káros koleszterin ellen. Emellett erősítik a szervezet védekezőrendszerét, és növelik a mellrák elleni védelem hatékonyságát.
- Egyszeresen telítetlen zsírok: gyümölcsök (főleg a bogyós gyümölcsök, az alma és a körte), olíva- és repceolaj, olajos magvak.
- Többszörösen telítetlen zsírok (omega3, omega6): a legtöbb növényi olaj, halolaj, tengeri halfélék.
2. a Rostban gazdag étkezés
A friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása elengedhetetlen, hiszen vitaminokban és rostokban egyaránt gazdagok. Így nem csak az emésztést és a bélműködést segítik, de telítettségérzetet is biztosítanak, amivel elkerülheted, hogy a főétkezések között a chips vagy a csokis keksz után nyúlj. A zöldségek közül a leveles zöldségek (pl. spenót, kelkáposzta) alacsony kalóriatartalmúak, így ezeket bátran fogyaszthatja. A keményítőt tartalmazó zöldségek (pl. burgonya, kukorica, sütőtök, hüvelyesek) kicsit több kalóriát rejtenek, de olyan magas a rost- és tápanyagtartalmuk, hogy így is kihagyhatatlan elemei a fogyókúrás étrendnek.
3. Borban az igazság!
Köztudott, hogy a mediterrán országokban az emberek többsége ebéd vagy vacsora után egy pohár jó minőségű vörösbort is elkortyolgat. A nedűben található flavonoidok védik az érrendszert, a napi ajánlott mennyiség azonban maximum 2 dl! Emellett minden nap 1,5 l vizet is fogyassz el. A röviditalokat és a sört érdemes kerülni!
4. a Tésztamánia
Az olaszok szívesen esznek tésztaféléket. Főleg a magas rosttartalmú, durumlisztből készült termékeket kedvelik. Válaszd te is ezt a típust, és fogyasszon teljes kiőrlésű lisztből készített pékárukat – lehetőleg ebédre. Este már kerülje a magas szénhidráttartalmú fogásokat.
Válogass kipróbált tésztaételeink között! >>>
5. A tenger gyümölcsei
A halak és a tengeri herkentyűk fontos részei a mediterrán diétának, mert rengeteg többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaznak. Ha van rá mód, heti 1-2 alkalommal egyél tengeri halat (a nagyobb élelmiszerboltok hűtőpultjaiban már számos fajta megtalálható). Emellett a sovány húsfélék rendszeres fogyasztása is ajánlott.
penélopé cruz Mediterrán mintaétrendje!
Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér túrókrémmel (keverj össze 2 evőkanál zsírszegény túrót 2 db ledarált dióbéllel, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzölddel és 1 teáskanál lenmagolajjal), 1 db paradicsom, 1 db retek.
Tízórai: 1 db alma.
Ebéd: Paradicsomos tészta. Főzz ki 8 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát, majd tálald friss vagy konzervparadicsomból készült mártással. Szórd meg bazsalikommal és egy evőkanál reszelt pizzamozzarellával.
Uzsonna: 1 kis doboz natúr joghurt.
Vacsora: Zöldséges hal. Tisztítson meg és aprítson fel ½ szál póréhagymát, 1 szál halványító zellert, 300 g sárgarépát és 100 g burgonyát. Egy tűzálló tálban kissé pirítsd meg a zöldségeket, majd öntsd fel annyi zöldséglevessel, amennyi épp ellepi. Fektess a zöldségekre 20 dkg tengeri halfilét, és csurgass rá 2 teáskanál olívaolajat. 200 fokon süsd 15 percig. Ha kész, hints rá apróra vágott petrezselyemzöldet. Ízlés szerint borsozd meg.