Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A mediterrán nők 5 gasztrotitka - mintamenüvel!

default user icon
MME
Monica Bellucci, Sophia Loren, Penélope Cruz: a világ legszebb női közé tartoznak, pedig egyikük sem piszkafa alkat, sőt! Karcsúságuk titka, hogy olyan térségben születtek, ahol az egészséges életmód magától értetődő. Utánajártunk, mi a szépségük titka!
1. a Jó minőségű zsírok

A mediterrán életmód egyik legfontosabb eleme, hogy a megfelelő mértékben javasolja azon élelmiszerek fogyasztását, amelyek telítetlen zsírokat tartalmaznak, mert jó hatással vannak a szívre, a keringési rendszerre, a vérnyomásra, és védenek a káros koleszterin ellen. Emellett erősítik a szervezet védekezőrendszerét, és növelik a mellrák elleni védelem hatékonyságát.
- Egyszeresen telítetlen zsírok: gyümölcsök (főleg a bogyós gyümölcsök, az alma és a körte), olíva- és repceolaj, olajos magvak.
- Többszörösen telítetlen zsírok (omega3, omega6): a legtöbb növényi olaj, halolaj, tengeri halfélék.

Legjobb lazac receptek >>> 

2. a Rostban gazdag étkezés

A friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása elengedhetetlen, hiszen vitaminokban és rostokban egyaránt gazdagok. Így nem csak az emésztést és a bélműködést segítik, de telítettségérzetet is biztosítanak, amivel elkerülheted, hogy a főétkezések között a chips vagy a csokis keksz után nyúlj. A zöldségek közül a leveles zöldségek (pl. spenót, kelkáposzta) alacsony kalóriatartalmúak, így ezeket bátran fogyaszthatja. A keményítőt tartalmazó zöldségek (pl. burgonya, kukorica, sütőtök, hüvelyesek) kicsit több kalóriát rejtenek, de olyan magas a rost- és tápanyagtartalmuk, hogy így is kihagyhatatlan elemei a fogyókúrás étrendnek.

Zöldséges receptek >>> 

3. Borban az igazság!

Köztudott, hogy a mediterrán országokban az emberek többsége ebéd vagy vacsora után egy pohár jó minőségű vörösbort is elkortyolgat. A nedűben található flavonoidok védik az érrendszert, a napi ajánlott mennyiség azonban maximum 2 dl! Emellett minden nap 1,5 l vizet is fogyassz el. A röviditalokat és a sört érdemes kerülni! 

4. a Tésztamánia

Az olaszok szívesen esznek tésztaféléket. Főleg a magas rosttartalmú, durumlisztből készült termékeket kedvelik. Válaszd te is ezt a típust, és fogyasszon teljes kiőrlésű lisztből készített pékárukat – lehetőleg ebédre. Este már kerülje a magas szénhidráttartalmú fogásokat.

Válogass kipróbált tésztaételeink között! >>>  

5. A tenger gyümölcsei

A halak és a tengeri herkentyűk fontos részei a mediterrán diétának, mert rengeteg többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaznak. Ha van rá mód, heti 1-2 alkalommal egyél tengeri halat (a nagyobb élelmiszerboltok hűtőpultjaiban már számos fajta megtalálható). Emellett a sovány húsfélék rendszeres fogyasztása is ajánlott. 

penélopé cruz Mediterrán mintaétrendje!

Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér túrókrémmel (keverj össze 2 evőkanál zsírszegény túrót 2 db ledarált dióbéllel, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzölddel és 1 teáskanál lenmagolajjal), 1 db paradicsom, 1 db retek.
Tízórai: 1 db alma.
Ebéd: Paradicsomos tészta. Főzz ki 8 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát, majd tálald friss vagy konzervparadicsomból készült mártással. Szórd meg bazsalikommal és egy evőkanál reszelt pizzamozzarellával.
Uzsonna: 1 kis doboz natúr joghurt.
Vacsora: Zöldséges hal. Tisztítson meg és aprítson fel ½ szál póréhagymát, 1 szál halványító zellert, 300 g sárgarépát és 100 g burgonyát. Egy tűzálló tálban kissé pirítsd meg a zöldségeket, majd öntsd fel annyi zöldséglevessel, amennyi épp ellepi. Fektess a zöldségekre 20 dkg tengeri halfilét, és csurgass rá 2 teáskanál olívaolajat. 200 fokon süsd 15 percig. Ha kész, hints rá apróra vágott petrezselyemzöldet. Ízlés szerint borsozd meg. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss