Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A máltai konyha

Máltán egymást váltották a hódítók: a görögök, a rómaiak, a bizánciak, az arabok, németek, franciák, spanyolok, angolok. Így aztán nem csoda, ha a máltai konyha a sok-sok hódító nép ételeiből alakította ki sajátos, szelíd ízeit.

> Omlós halak, pecsenyék, friss zöldségfélék, zamatos gyümölcsök, nagyszerű borok, és a ropogós, barna kérgű, fehér bélű kenyér – ezek jellemzik a máltai konyhát ma. A tengeri herkentyűk közül különösen kedvelik a polipot, a kardhalat, a tintahalat és a dorádót. A máltaiak szeretnek közösen étkezni, a nagycsaládok a mama otthonában gyűlnek össze.

A konyhát alapvetően a kevés alapanyagból, de változatosan elkészített paraszti ételek jellemzik. A friss kenyér a máltaiak egyik legfontosabb eledele. A zsíros kenyér például olajjal készül, sózzák, borsozzák, friss paradicsomszeletekkel, fokhagymával, kapribogyóval, mentalevéllel megszórják. Népszerűek a különböző ízesítésű főtt tészták is. Az egyetlen helyi sajtféle, a gbejniet a Máltához tartozó Gozó szigetén tartott kecskék és juhok tejéből készül.

És hogy milyen a máltai étek? Következzen néhány recept:

Aljotta (Máltai halleves) >>

Grillezett halszeletek >>

Tésztában sült makaróni >>

Boros, fokhagymás nyúlpecsenye >>

Mézes gyűrűk >>

Ha kedvet kaptál a világkonyhához, utazz, és kóstolj meg mindent élőben! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss