Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A maláj konyha

Malajziában három nép él egymás mellett: a maláj, a kínai és az indiai, így a háromféle konyha mindegyike magán viseli a másik kettő jellegzetességeit.

A maláj konyha sok száraz fűszert használ, mártásokat főz, kedveli a kókuszdiót – ezek az indiai konyha hatásai. A kínai ételekhez hasonlóan sok csilit és szóját használnak. A malájoknak tilos a sertéshús fogyasztása, ezért aztán hiányzik az étlapról. Az országban sokféle növény, fűszer és gyümölcs megterem, a tengeri halakat, rákokat is előszeretettel fogyasztják. Tipikus fűszernövény a fokhagyma, a gyömbérfélék, a kurkumagyökér, a citromfű, a koriander, a kesudiólevél. Az édességek alapanyaga az édesburgonya, a jamgyökér, a tápiókaliszt, a rizs, a pálmacukor, a kókuszdió.

Reggelire rendszerint a „nazi lemakot” fogyasztják: banánlevélbe csomagolt, kókusztejben főtt rizst csiliszósszal, egy fél tojással, néhány sózott, szárított apró hallal. Ehhez jön még egy marék sült földimogyoró. Ebédre rizst esznek valamilyen húsétellel, zöldséggel és savanyúsággal. A délutáni teához sütemény dukál, a vacsora pedig hasonló az ebédhez. A malajziaiak szeretnek enni, és ha megengedhetik maguknak, hatalmas adagokat fogyasztanak. Csak akkor kezdjünk hozzá a maláj ételek elkészítéséhez, ha felkészültünk rá, hogy egyes speciális hozzávalók beszerzése nem lesz egyszerű, a főzés pedig gyakran időigényes.

Sárga rizs >>

Szaté >>

Sült csirke szilvaszósszal >>

Hal sajtmártásban >>

Maláj palacsinta >>

Wajik >>


Ha kedvet kaptál a világkonyhához, utazz, és kóstolj meg mindent élőben! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss