Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A majoránna

Az Észak-Afrikából származó növényt az ókorban a boldogság szimbólumaként tartották számon, nagy tisztelettel vették körül. Hazánkban a törökök honosították meg a tizenhatodik században. Azóta ismert és kedvelt fűszer- és gyógynövény, bár ez utóbbi minőségében egyre kevésbé ismerik.
>A majoránnát hazánkban ma is sok helyen termesztik, különösen a Duna mentén, mert az itteni klíma különösen kedvező az egyébként kényes növénynek. Fűszerként egyébként a föld feletti részeket hasznosítják, szárítás után gondosan morzsolva csomagolják. Jellegzetes illatáról azonnal felismerhető, de a fűszert jól záródó üvegben kell tartani, különben elveszíti aromáját.

A népi gyógyászatban elsősorban gyomor és bélpanaszok esetén alkalmazták, de nyugtató hatása is ismert. A belőle készült főzet fűszeres, kesernyés, nem a legjobb ízű, viszont hatásos. Manapság a modern gyógyszertudomány kezdi felfedezni jótékony hatását a reumatikus panaszok és a légzési nehézségek enyhítésében.

Fűszerként elsősorban burgonyás ételek, főzelékek, húsok, vagdaltak ízesítésére használjuk. Jótékony hatásai miatt érdemes tudatosan beépíteni mindennapi étrendünkbe a majoránnát.

Íme néhány recept:

Majorannás szárnyassült

Krumplifőzelék

Csirkemájas rizottó

Halfilé mustárkéregben

Tojásfasírozott

Ezek is érdekelhetnek