Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 7 legrosszabb diétás tanács, amit valaha kaphatsz

default user icon
MME
Ha próbáltál már fogyókúrázni, diétázni, akkor biztosan rengeteg jótanácsot kaptál ismerősöktől és ismeretlenektől egyaránt. Most mutatjuk azokat a tippeket, amiket semmiképp ne fogadj meg.

Megszabadulni néhány – vagy akár több – kiló súlyfeleslegtől nem egyszerű. A rengeteg diéta között eligazodni még nehezebb, a kéretlen tanácsok pedig tovább bonyolítják a helyzetet. Íme, egy csokor azokból az intelmekből, amiket jobb, ha meg sem hallasz.

„Szedj étrend-kiegészítőket, segítik a zsírégetést”

Lehet, hogy a diéta alatt szükséged lesz bizonyos vitaminok és ásványi anyagok pótlására, de ezek nem segítik a fogyást. Tévhit, hogy a nagyobb mennyiségű E-vitamin segíti a zsírégetést, tudományos bizonyíték erre nincs. Ráadásul a túlzásba vitt vitaminfogyasztás veszélyes is lehet az egészségedre, így mindenképpen beszéld meg szakemberrel, hogy mire van szükséged.

„Minél kevesebb a bevitt kalória, annál jobb"

Ha nagyon alacsony kalóriatartalmú az étrended, a tested éhezni fog, energiatakarékos üzemmódba kapcsol, és az anyagcsere is lelassul. Fáradt és gyenge leszel, miközben az izmaid megfogyatkoznak, hiszen a rendkívül kalóriaszegény diéták során leadott súly általában izmok, folyadék és zsír kombinációja – ellenben ha az éhezés miatt túlevéssel kompenzál a szervezeted, a visszanyert kilók többnyire csak zsírok.

„Napi egy evőkanál kókuszolaj segít megszabadulni a plusz kilóktól”

Napi 1 evőkanál kókuszolaj, és csak úgy olvadnak rólad a kilók – ugye, nem hiszed el, hogy ez ilyen egyszerű? Nemcsak hogy nincs tudományos alapja ennek az állításnak, de ráadásul a kókuszolaj telített zsír… Szóval nem, nem érdemes kókuszolajat enni. Egy evőkanál kókuszolaj 12 gramm telített zsírt és 117 kalóriát tartalmaz. Ugyan vannak benne értékes antioxidánsok, amelyek segíthetnek csökkenteni egyes betegségek kockázatát, de jobb, ha ezeket a jótékony anyagokat inkább friss zöldségekből, gyümölcsökből és teljes kiőrlésű gabonából biztosítod.

„Az applikációk segítik az edzés és a diéta egyensúlyban tartását”

Kiizzadtál az edzőteremben – gratulálunk! Ez azonban nem jelenti azt, hogy kedvedre vacsorázhatsz, még akkor sem, ha az okostelefonod szerint megteheted. Azok az alkalmazások, amelyek kiszámolják, hogy a fizikai aktivitás alapján hány kalóriát fogyaszthatsz, túlevést okozhatnak. Az ok egyszerű: az alkalmazások néha több elégetett kalóriát jeleznek, mint a tényleges mennyiség. A legjobb, ha nem az applikációra hagyatkozol.

„Csak egy ételt ehetsz”

Minden olyan diéta, amely egy ételre helyezi a hangsúlyt – mint például a káposztaleves-diéta, vagy akár a „grapefruit minden étkezésnél" típusú fogyókúra –, vitamin- és ásványianyag-hiányt okozhat. Ráadásul az étkezés fontos szerepet játszik az életben, de ezek a diéták unalmassá teszik az evést, ami nem segíti az egészséges táplálkozást.

„Egy étkezés helyett igyál gyümölcslevet”

A gyümölcslevek cukorban gazdag italok, amelyek hirtelen megemelik a vércukorszintet, ám ugyanolyan gyorsan és hirtelen el is múlik a hatásuk. A vércukorszint zuhanásával aztán jön a farkaséhség, aminek nagyon nehéz ellenállni. Szóval nem, nem jó ötlet gyümölcslevet inni egy teljes értékű ebéd vagy vacsora helyett.

„Fontos a bőséges reggeli”

A jól megválasztott reggeli energiával tölthet fel egész délelőttre, kiegyensúlyozottá tehet, de ha túl sokat eszel, a jótékony hatások elvesznek. Mindig válassz normál adagot, amelyben fehérjék, egészséges zsírok és összetett szénhidrátok is vannak.

Ajánljuk még:

 


 

 

 

 


Ezek is érdekelhetnek