hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legmeggyesebb meggyes pite

1 5/5
75 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 3/4 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 egész tojás
  • 1-2 nagy evőkanál tejföl
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • kevés dió vagy zsemlemorzsa
  • 1 tojás a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • kb. 40 dkg meggy (ez ízlés dolga, és nagyban függ a tepsitől is)
  • fahéj
  • maroknyi cukor vagy porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A vajat a mikróban kissé folyósra olvasztom. Közben a már kimért száraz hozzávalókat - liszt, só, sütőpor, cukor, vaníliás cukor - összekeverem egy nagyobb tálban. Ráreszelem a citrom héját is. A közepére kis gödröt készítek, abba beleütöm a tojást, és beleöntöm az olvadt vajat. Összedolgozom. Mikor kezd összeállni, hozzáadom a tejfölt. Akkor jó a tészta, ha teljesen elválik a kéztől.

Mikor összeállt egy gombóccá, kettévágom kb. 3/4 és 1/4 arányban. A nagyobbik részét kinyújtom, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A szélét jó, ha vastagabbra hagyjuk. Megszórom a dióval (vagy zsemlemorzsával) és ráöntöm a meggyet. Szép egyenletesre elsimítom. Megszórom a cukorral és a fahéjjal. A maradék tésztát aztán nagylyukú reszelőn ráreszelem a meggyes töltelékre úgy, hogy nagyjából befedje. A végén 1 tojással megkenem.

Előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütöm közepes lángon. Addig kell sütni, míg szép aranybarnára sül rajta a tojás.

Ezek is érdekelhetnek

Friss