Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legjobb zöld fűszerek - ezekkel lesz tökéletes a főztöd!

A nyári ízkavalkádhoz nem csak a napérlelte alapanyagok járulnak hozzá, hanem az ételek, a különféle fogások fűszerezéséhez használt zöld fűszerek is, amelyeket ebben az évszakban könnyedén termeszthetünk mi magunk, elég hozzá egy ablakpárkányon vagy erkélyen elhelyezhető virágláda.

A friss, gyökeres zöld fűszerek nem csak egyszer használatosak, érdemes jó minőségű töveket venni, amelyek meghálálják a gondoskodást és egész nyáron virítanak, burjánzanak majd. A zöld fűszereket előre komponált fogásokhoz is tehetjük, de az se rossz megoldás, ha hagyjuk, hogyan hatnak ránk az illatok, ízek, azaz a zöld fűszereinkből merítünk inspirációt.

A nyári ebédek, vacsorák nyitó fogása a legtöbb esetben valamilyen saláta vagy aprócska hideg falat. Ezekbe a salátákba megannyi zöld fűszer otthonosan mozog, kiegészítvén a zöldségek ízét. A klasszikus olasz/görög vonalon mozogva érdemes oregánóval és bazsalikommal meghinteni a salátáinkat, sőt ehhez a csapathoz még bevehetjük a majoránnát is. Ha azt szeretnénk, hogy igazán intenzív ízélményben legyen részünk, akkor a saláta készítése előtt kevés olajjal elturmixolhatjuk a fűszereket, így adva a későbbi öntethez.

Inkább keveset

A több kevesebb elve itt is érvényesül. Csak annyi fűszert használjunk, amennyi még nem nyomja el az alapanyagok ízét. Az olajjal elturmixolt fűszerből nem kell az egész mennyiséget a salátaöntethez adni, a maradékot marinálásra, grillezni szánt zöldségek, húsok pácolására is felhasználhatjuk.

Levesbe

Az olajjal elkevert, zöld fűszerből készített esszenciákat a különféle nyári levesekhez is felhasználhatjuk. Ízesítésre és a krémlevesek esetében dekorálásra is ideálisak. A leveshez használt fűszereknek megfelelően itt nyugodtan bevethetünk más alapanyagokat is. A nyári levesekhez jöhet a kapor, a csombor, azaz borsikafű, friss petrezselyem, zsálya, lestyán, kakukkfű, vagy frissítő testvére a citromos kakukkfű, esetleg majoránna vagy tárkony.

Sütéshez, főzéshez

A friss zöld fűszerek főtt, sült, azaz hőkezelésnek kitett ételek esetében a legjobb, ha az ételkészítés utolsó fázisában kerülnek bele a fogásba, hogy minél kevésbé veszítsék el karakterüket, ne sikkadjanak el a főzés közben, hanem ízük megjelenjen a fogásban.

Ennek eltalálása nem egyszerű. Éppen ezért érdemes két lépésben az ételhez adni a fűszernövényeket. Jó megoldást jelenthet, ha a tervezett fűszermennyiség felét csokorba kötve már az elején a fogáshoz adjuk, hogy a főzés ideje alatt az alapanyagok teljesen magukba szívhassák az ízeit, s a tálalás előtt – ezeknek az ízeknek az előhívásához, intenzitásuk növeléséhez – friss, vágott fűszerrel járuljunk hozzá.

Sok esetben az is elegendő, ha a fűszernövény illóolajokban, aromákban gazdag szárát adjuk az ételhez. Tipikusan ilyen a petrezselyem, amelynek minden esetben érdemes felhasználni a szárát is, hiszen több íz- és illatanyag található benne, mint a mutatós leveleiben.

A főételek hangvételétől, alapanyagától és elkészítési módjától függ, hogy milyen zöld fűszereket tehetünk hozzájuk. A mediterrán stílusú ételekben a már említett fűszerek (oreganó, bazsalikom) mellett a kakukkfű, a rozmaring, zsálya, citromfű, snidling is csatasorba állítható.

Húsokhoz

A húsok mellé rendkívül jó a zsálya, amely nem csak egyedi ízt kölcsönöz a szárnyasoknak és jól bánik a sertéshússal, hanem rendkívül egészséges is. Ez egyébként szinte bármelyik zöld fűszerről elmondható, hogy használatukkal nem csak gazdagabb, teltebb ízeket kaphatunk, hanem az egészségünkért is teszünk egy keveset.

Desszerthez

A zöld fűszerek felhasználása azonban a főételeknél nem ér véget. Desszertfronton is van mit keresnie néhány példánynak. Általában a bogyós gyümölcsöket, a málnát, epret, szedret szoktuk bazsalikommal, mentával ízesíteni, de ezek a fűszernövények szép harmóniákat teremtenek más gyümölcsökkel is. Éppen ezért gyümölcssalátákhoz, különféle gyümölcsös fagylaltokhoz, sorbet-hoz is adhatunk fűszereket, - a bazsalikom és menta mellett - citromfüvet, citromos kakukkfüvet, rozmaringot, tárkonyt is tehetünk bele.

A desszertek esetében a hangsúly még inkább a mértéken van, a zöld fűszereknek úgy kell megjelennie ezekben az ételekben, hogy érezhető legyen az a plusz, amit adtak, de ne legyenek tolakodóak, ne nyomják agyon a többi összetevő ízét.

A krémes süteménynél szintén van lehetőség zöld fűszerekkel ízesíteni. A tészták, krémek esetében érdemes az ízeket cukorszirupba zárni és azt felhasználni a desszert készítésekor, így az fűszer íze nem csak egy adott ponton koncentrálódik majd, hanem  - a szirupnak köszönhetően - egyenletesen oszlik meg az édességben.

A szirup elkészítése egyszerű, a klasszikus cukorszirupba nagyobb mennyiségű zöld fűszert kell tenni, közepesnél kisebb lángon főzni, amíg elkezd besűrűsödni, majd félrehúzni és szorosan lezárni az edényt, így hagyni, amíg a szirup meghűl.

A zöld fűszereket kekszekbe is tehetjük, itt lehetünk merészebbek, a vajas, amúgy semleges ízű kekszeket feldobhatjuk, megbolondíthatjuk ezekkel az ízekkel, akár úgy, hogy a tésztába csempészünk belőlük, akár egy fűszeres vajkrém réteget is tehetünk két keksz közé.

A gyümölcssaláták kapcsán már szó volt róla, hogy a gyümölcsök jól megférnek a zöld fűszerekkel, s ez a gyümölcsökkel készített limonádék, hűsítők esetében sincs másképp. Itt is érdemes ügyelni a mértékre, bár csábító, hogy minél több zöld ágacska ússzon a jéggel, gyümölccsel megpakolt limonádéban. A szirupban felfőzött fűszereknek itt is hasznát láthatjuk, nyugodtan ízesíthetjük, édesíthetjük ezzel a különböző italokat, sőt akár koktélokhoz is adhatjuk.

Ezek is érdekelhetnek