Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legjobb kekszalapok sütés nélküli tortákhoz

Kinek van kedve bekapcsolni a sütőt a nyári hőségben? Piskóta helyett készíts alapot morzsából, kenj rá krémet, esetleg pakold meg gyümölccsel – a többit elvégzi a hűtő!

A legegyszerűbb változathoz keverj össze 20 dkg tetszőleges kekszmorzsát 7,5 dkg olvasztott vajjal vagy 10 dkg olvasztott csokoládéval, nyomkodd az alján sütőpapírral kibélelt, az oldalán étolajjal megkent 26 cm-es, kapcsos tortaformába, és hagyd megszilárdulni a hűtőben 30-45 perc alatt.

Egy átlagos háztartásban mindig akad valamilyen morzsának való. Daráld le, tördeld szét kézzel vagy töltsd hűtőtasakba és görgesd rajta a sodrófát, esetleg kalapáld szemcsésre húsklopfolóval vagy nehéz serpenyővel.

1. Háztartási és vajaskeksz: semleges ízének köszönhetően mindenféle tortához kiváló. Olvassz meg vízfürdőben 5 dkg étcsokoládét vagy -bevonót, keverd simára 6 dkg puha vajjal, majd dolgozz bele 12,5 dkg kekszmorzsát. Csoki nélkül világos alapot készíthetsz.



2. Amarettini: Az olasz mandulás csók különösen jól illik a kávékrémes vagy bogyós gyümölcsös kánikulatortákhoz. Morzsolj össze 20 dkg amarettinit és keverd össze 12,5 dkg olvasztott vajjal. Hűtsd legalább 10 percig, mielőtt rátöltöd a krémet.

3. Babapiskóta: felerészben keksszel, kukoricapehellyel vagy kétszersülttel helyettesítheted, ha túl édesnek találod. Morzsolj finomra 15 dkg babapiskótát, dolgozd össze 6 dkg olvasztott vajjal, és hagyd megszilárdulni a hűtőben. Vagy keverj össze 10 dkg babapiskóta- és 7,5 dkg amarettinimorzsát 7,5 dkg olvasztott vajjal.

4. Cornflakes: a ropogós kukoricapehely ideális alap könnyű, levegős krémek alá. A kész torta dekorálására is használhatod. Törj apróra 2 bögre natúr kukoricapelyhet, keverd össze 7,5 dkg cukorral és 12,5 dkg olvasztott vajjal. Vagy olvassz meg 15 dkg tejcsokoládét és forgass bele 10 dkg összetört pelyhet.

5. Puffasztott rizs: a nem sós rizstallért, a natúr vagy csokis rizsszeletet és a bioboltban kapható ömlesztett puffasztott rizst egyaránt olvasztott csokoládéval, valamint zsiradékkal kell összekeverni, hogy összeálljon. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Olvassz meg külön-külön 20 dkg fehér vagy étcsokoládét és 5 dkg vajat 1 ek. mézzel együtt. Keverd össze, és forgass bele 5 dkg puffasztott rizst. Vagy olvassz meg 10 dkg étcsokit 2,5 dkg kókuszzsírral együtt, majd vegyíts bele 20 dkg kis darabokra vágott (csokoládés) rizsszeletet.

6. Kétszersült: ízletesebb lesz a morzsájából készített alap, ha őrölt olajos magvakkal gazdagítod. Olvassz meg 12,5 dkg vajat, adj hozzá 1 ek. cukrot, és forgass bele 10 dkg ledarált vagy aprítógépben morzsává őrölt kétszersültet, valamint 5 dkg mandulát.

7. Cantuccini: a nagyobb manduladarabokat tartalmazó kemény olasz süteményt késes aprítógéppel vagy turmixgépben tudod morzsává őrölni. 20 dkg sütimorzsát öntözz meg 2 ek feketekávéval. Vízfürdőben olvassz meg 10 dkg 50%-os étcsokoládét 2 dkg vajjal együtt, majd forgasd össze a megpuhult mandulás morzsával.

8. Olajos magvak: tartalmas alapot szolgáltatnak paleo tortához, amelyet többórás hűtést követően megkenhetsz krémmel vagy megrakhatsz fagylalttal. 25 dkg őrölt mandulát, mogyorót vagy diót keverj krémesre 10 dkg puha kókuszzsírral (dió esetén elég 5 dkg). Dolgozz bele 4-5 ek. eritritet és 2 ek. holland kakaóport, lazítsd kb. 1/2 dl vízzel, majd oszlasd el a formában.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek