Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legfinomabb rántott sajt

default user icon
MME
Nem mindegy, milyen a sajt, és az sem, milyen bundát adunk rá. Az ízharmóniák tekintetében még a köreten is érdemes változtatni. Ez majdnem olyan, mint amit ismerünk, csak sokkal jobb!

A rántott sajt a nemzet kedvence, egész ipar épül rá, sok-sok fajtája létezik, vidéken még mindig vezeti a toplistát a vegetáriánusok körében az éttermek étlapján. A klasszikus rendelés így hangzik: kérek egy rántott sajtot, sültburgonyával és tartátmártással. Szerintem kevés olyan ember van, aki ezt kihagyta. Sőt olyan élményem is van, amikor csak a bunda marad, a sajt kifolyik, mert a szakács nem megfelelően panírozta, vagy éppen túl sokáig sütötte! Ez ugye előfordult már mással is, a nem korrekt része a dolognak az, ha a felszolgáló ezt ki is viszi. Tehát kaptunk egy panírt sajt nélkül.

A rántott trappista fiatalabb testvére a rántott camembert, ő a 90-es évektől elterjedt és divatos, sok változatban készül, de leginkább a panírt és a köretet kombinálják. Használnak mandulát, diót, mogyorót, a tartármártás helyett pedig ribizli-  vagy erdei gyümölcslekvárt és kompótot kínálnak.

Tán ideje tovább lépni, új sajttal és új bundával barátkozni. És a köretet is kicsit variálni… Nem fog fájni!

Halloumi sajt szezámos bundában zellerrel és szilvával

Hozzávalók:
25 dkg halloumi sajt
1 tojás
1 evőkanál liszt
5 dkg szezámmag
olaj a sütéshez

A körethez:
1 csokor zellerszár
6 dkg vaj

Valamint:
50 dkg szilva
4 evőkanál cukor
darabka fahéj
4 szem szegfűszeg
1 dl vörösbor

Elkészítés: A szilvákat kettévágjuk, kimagozzuk. Teflon serpenyőbe öntjük a cukrot, és a szilvákat vágott felükkel beletesszük. Ahogy a cukor karamellizálódik és a szilva sül, hozzáadjuk a szegfűszeget és a fahéjat, és amikor szép aranyszínű, felöntjük a vörösborral, és addig pároljuk, amíg a cukor feloldódik, és az egész kissé besűrűsödik.

A szárzellert megtisztítjuk, felaprítjuk, és a vajon kis sóval enyhén roppanósra pároljuk.

A sajtot felkockázzuk, panírozzuk lisztbe, tojásba és szezámmagba, olajban pirosra, ropogósra sütjük. Papírtörlőn leitatjuk.

A sajtkockákat a párolt zellerrel és a szilvás raguval tálaljuk.

A sajt oldalain megpirult szezám egy kis ázsiai hatást kölcsönöz a sajt semleges ízének. A karamelizált szilva édes-savanyú íze pedig fokozza ezt. Az enyhén ropogós angol zeller fűszeres illata pedig frissít.

A felmérések szerint az EU-ban Magyarország fogyaszt a legkevesebb sajtot! A tejipar nem egetrengető, szarvasmarha pedig nem sok van, a juh és a kecske hasonló cipőben jár. Ami biztató: a háztáji és a sajtos céhek működése. Egyre gyakrabban kóstolhatunk nem csak fűszeres, hanem érlelt sajtokat is.

Mára a sajtválaszték  óriási lett, sok időt lehet a sajt regálok előtt tölteni, ha nincs az embernek pontos elképzelése, milyen sajtot szeretne.

A halloumi ciprusi vagy görög sajt, régebben csak juh- és kecsketejből készült, most már tehéntejes változatot is találunk, sőt… leginkább ilyet. A mozzarella és a feta ötvözete, sós lében vagy savóban tartják. Gyakran ízesítik mentával. Grillezhető és rántott sajtnak is kitűnő, nem folyik, testes és aromás, ha érettebbet választunk belőle. Érdemes kipróbálni.
 

Ezek is érdekelhetnek