Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legfinomabb rántott sajt

default user icon
MME
Nem mindegy, milyen a sajt, és az sem, milyen bundát adunk rá. Az ízharmóniák tekintetében még a köreten is érdemes változtatni. Ez majdnem olyan, mint amit ismerünk, csak sokkal jobb!

A rántott sajt a nemzet kedvence, egész ipar épül rá, sok-sok fajtája létezik, vidéken még mindig vezeti a toplistát a vegetáriánusok körében az éttermek étlapján. A klasszikus rendelés így hangzik: kérek egy rántott sajtot, sültburgonyával és tartátmártással. Szerintem kevés olyan ember van, aki ezt kihagyta. Sőt olyan élményem is van, amikor csak a bunda marad, a sajt kifolyik, mert a szakács nem megfelelően panírozta, vagy éppen túl sokáig sütötte! Ez ugye előfordult már mással is, a nem korrekt része a dolognak az, ha a felszolgáló ezt ki is viszi. Tehát kaptunk egy panírt sajt nélkül.

A rántott trappista fiatalabb testvére a rántott camembert, ő a 90-es évektől elterjedt és divatos, sok változatban készül, de leginkább a panírt és a köretet kombinálják. Használnak mandulát, diót, mogyorót, a tartármártás helyett pedig ribizli-  vagy erdei gyümölcslekvárt és kompótot kínálnak.

Tán ideje tovább lépni, új sajttal és új bundával barátkozni. És a köretet is kicsit variálni… Nem fog fájni!

Halloumi sajt szezámos bundában zellerrel és szilvával

Hozzávalók:
25 dkg halloumi sajt
1 tojás
1 evőkanál liszt
5 dkg szezámmag
olaj a sütéshez

A körethez:
1 csokor zellerszár
6 dkg vaj

Valamint:
50 dkg szilva
4 evőkanál cukor
darabka fahéj
4 szem szegfűszeg
1 dl vörösbor

Elkészítés: A szilvákat kettévágjuk, kimagozzuk. Teflon serpenyőbe öntjük a cukrot, és a szilvákat vágott felükkel beletesszük. Ahogy a cukor karamellizálódik és a szilva sül, hozzáadjuk a szegfűszeget és a fahéjat, és amikor szép aranyszínű, felöntjük a vörösborral, és addig pároljuk, amíg a cukor feloldódik, és az egész kissé besűrűsödik.

A szárzellert megtisztítjuk, felaprítjuk, és a vajon kis sóval enyhén roppanósra pároljuk.

A sajtot felkockázzuk, panírozzuk lisztbe, tojásba és szezámmagba, olajban pirosra, ropogósra sütjük. Papírtörlőn leitatjuk.

A sajtkockákat a párolt zellerrel és a szilvás raguval tálaljuk.

A sajt oldalain megpirult szezám egy kis ázsiai hatást kölcsönöz a sajt semleges ízének. A karamelizált szilva édes-savanyú íze pedig fokozza ezt. Az enyhén ropogós angol zeller fűszeres illata pedig frissít.

A felmérések szerint az EU-ban Magyarország fogyaszt a legkevesebb sajtot! A tejipar nem egetrengető, szarvasmarha pedig nem sok van, a juh és a kecske hasonló cipőben jár. Ami biztató: a háztáji és a sajtos céhek működése. Egyre gyakrabban kóstolhatunk nem csak fűszeres, hanem érlelt sajtokat is.

Mára a sajtválaszték  óriási lett, sok időt lehet a sajt regálok előtt tölteni, ha nincs az embernek pontos elképzelése, milyen sajtot szeretne.

A halloumi ciprusi vagy görög sajt, régebben csak juh- és kecsketejből készült, most már tehéntejes változatot is találunk, sőt… leginkább ilyet. A mozzarella és a feta ötvözete, sós lében vagy savóban tartják. Gyakran ízesítik mentával. Grillezhető és rántott sajtnak is kitűnő, nem folyik, testes és aromás, ha érettebbet választunk belőle. Érdemes kipróbálni.
 

Ezek is érdekelhetnek

Friss