Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legfinomabb profiterol

MME MME
90 perc
rafinált
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A profiterol tésztájához 1,5 dl vizet egy fazékba öntünk, hozzáadjuk a vajat, és közepes hőmérsékleten melegítjük addig, amíg a vaj felolvad. Ekkor emeljük a hőt, hirtelen felforraljuk, majd gyorsan levesszük a tűzhelyről, és a forró keveréket a tálba kimért liszthez keverjük. Fakanállal addig dagasztjuk a tésztát, amíg el nem válik a tál falától, majd hagyjuk pihenni kb. 10 percig.
  2. A tojásokat elhabarjuk, a tésztához adjuk, és robotgép segítségével alaposan összekeverjük, hogy sima, egyenletes masszát kapjunk. Habzsákba töltjük a tésztát, és 16-20 diónagyságú tésztagolyót nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire. Finoman locsoljuk meg vagy fújjuk le vízzel a fánkgolyókat, mielőtt a sütőbe toljuk. Ezzel egy párás atmoszférát teremtünk, amely segíti a fánkok növekedését.
  3. 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, vagy addig, amíg a fánkok megnőnek és aranyszínűek lesznek.
  4. Ha elkészültek, kivesszük őket a sütőből, és fogpiszkálóval vagy hurkapálcával mindegyiket átszúrjuk, hogy a gőz távozhasson a belsejükből.
  5. A sütőt 180 fokra állítjuk, visszatesszük a fánkokat a sütőbe, és kb. még 5-10 percig sütjük. Sütőrácsra tesszük hűlni. Ha kihűltek, félbevágjuk és egy teáskanál segítségével eltávolítjuk a belsejüket.
  6. A csokoládészószhoz 1 dl vizet egy fazékba öntünk, hozzáadjuk a vajat, majd a kakaóport és a cukrot, addig kevergetjük, amíg a cukor felolvad, és addig főzzük, amíg a krém kicsit sűrűbb lesz. A lábast levesszük a tűzről, és a szószt hagyjuk kihűlni, besűrűsödni.
  7. A töltelékhez a tejszínt és a vaníliaaromát lágy krémmé verjük. Nyomózsákba töltjük, és a fánkok közepébe nyomjuk. A tetejüket ráhelyezzük, és a fánkokat egy tálra tesszük. Csokládészósszal meglocsolva tálaljuk.

Megjegyzés

Hozzávalók: 6 személyre. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss