Egy nagy tálat veszünk elő, melybe először a majonézt, a mustárt, majd az ecetet öntjük bele. Beleszórjuk a fűszereket (só, bors, cayenne) is. Egy habverő segítségével krémesre keverjük.
Az öntethez adjuk a cukort, a zellert, a nagyon apróra vágott (akár gyalulni is lehet) répát, az újhagymát, a paprikákat és egy keverőkanál segítségével alaposan összeforgatjuk. Ezt követően az szószt berakjuk a hűtőbe.
A tésztát megfőzzük. Leszűrjük, többször megrázogatva, addig tároljuk a szűrűben, amíg teljesen le nem csepeg. Megvárjuk, amíg a saláta szobahőmérsékletű lesz, csak ezt követően adjuk hozzá a mártást. Ha ugyanis a tészta túlságosan meleg, akkor a salátánkon a mártás folyóssá válik.
Az ételt letakarjuk fóliával, és legalább négy órára a hűtőbe rakjuk. Tálalás előtt még átkeverjük a makarónit, ha szükséges egy kanál majonézt adunk hozzá.