Mi az a gnocchi?
A gnocchi (ejtsd: nyokki) egy, a mi nudlinkhoz hasonlítható olasz krumplitésztaféle, amelyet különféle változatokban ugyan, de a legtöbb nemzet konyhája ismer. A vagdalt, bordázott tésztadarabkák alaptésztája eredetileg búzafinomliszttel vagy kukoricaliszttel készül.
Az alaprecept (4 személyre):
Főzzünk meg héjastul 1 kg burgonyát. A vízből kivéve hagyjuk hűlni, majd passzírozzuk át krumplinyomón. Terítsük szét egy gyúródeszkán, majd amikor kihűlt, apránként dolgozzuk össze 300 g liszttel, valamint 2 db tojássárgájával. Sózzuk, borsozzuk is meg. Gyúrjuk össze a tésztát, majd sodorjuk ujjnyi vastag csíkokká, és késsel szaggassunk ki belőle kb. 1,5 cm-es darabokat. Lobogó vízben főzzük ki, majd szűrjeük le, és kínáljuk ízlés szerinti paradicsomos, tejszínes vagy más szósszal.
Variáljuk!
Akárcsak a tésztákat, ezt az ételt is számos módon variálhatjuk, idényzöldségekkel, szószokkal, hússal vagy tenger gyümölcseivel téve gazdagabbá. A fokhagymás-tejszínes szószt például zsályával bolondíthatjuk meg, de gombamártással, fonnyasztott medvehagymával vagy ricottás paradicsomszósszal is ellenállhatatlan lesz.