Leszerelik az önkiszolgáló kasszákat, és kiderült, hogy már az air fryerekben sem bízhatunk!

Az önkiszolgáló kasszák leszerelésének híre, a legfinomabb fasírt titka, és az air fryer egészségügyi mellékhatásai csigázták fel leginkább a Mindmegette olvasóit a múlt héten, de a natúr csirkemell elkészítésének lehetséges buktatói és a pünkösdi menüajánlatunk is sokak kíváncsiságát felkeltették!

A hagyományos fasírt elkészítéséhez tényleg csak pár dologra van szükség. Az ízlésünknek megfelelő darált húst keverjük össze apróra vágott lila hagymával, zúzott fokhagymával, tojással, tejbe vagy vízbe áztatott zsemlével és szórjuk meg sóval, fekete borssal, fűszerpaprikával és kész is. Megbolondíthatjuk őrölt köménnyel, petrezselyemmel, cayenne-i borssal vagy akár egy különleges összetevővel egy kicsi őrölt szerecsendióval is. Vigyázat, nem kell belőle sok, fél kiló darált húsból készült fasírt esetében tényleg elég egy késhegynyi!


Az air fryer és az önkiszolgáló kasszák veszélyei

A forró levegős sütők népszerűsége, úgy tűnik, töretlen, annak ellenére is, hogy például a fogyasztásuk miatt csak kis adagokat érdemes sütni bennük. Bár alapvetően tényleg jobb módszer a mikróban vagy az olajban sütésnél, ennek is lehetnek egészségügyi kockázatai: a túl magas hőmérséklet eredményeképpen akrilamid vegyületek keletkeznek, amelyek az anyagcsere során olyan anyaggá alakulnak, amik potenciálisan daganatképzők lehetnek; a hosszan tartó sütési folyamat miatt az ételek tápanyagtartalma lecsökkenhet, és, az air fryerben készült ételek zsírtartalma jóval alacsonyabb, tekintve, hogy nem használunk plusz olajat a sütéshez, emiatt azonban hajlamosak lehetünk nagyobb mennyiséget elfogyasztani az ételből, ami a súlygyarapodás kockázatával járhat.

Az önkiszolgáló kasszák elvileg a boltnak és a vevőnek is jók: az üzlet spórol a munkaerővel, a vásárló pedig gyorsabban sorra kerül. A gyakorlatban azonban ez nem egészen így működik: általában az automata kasszáknál is áll egy bolti alkalmazott, aki felügyeli a folyamatokat és segít, ha kell. A vevőknek sem leányálom ez a fizetési mód, legalábbis sokan vesződnek az áruk beazonosításával, a mérlegeléssel, a vonalkódok lehúzásával és a gépek hibáival. Amerikában és Nyugat-Európa több bolthálózata már tömegesen zárja be az automata kasszákat az elégedetlenkedő vevők miatt. Ám Amerikában van egy másik ok is: ez pedig az, hogy az önkiszolgáló kasszákkal felszerelt boltokból egyszerűen sokkal több termék tűnik el, mint a hagyományos kasszás boltokból.


Natúr vs. roston sült

A diétázók, testépítők egyik kedvenc fogása a sült csirkemell, vagy ahogy sokan emlegetik, a natúr csirkemell. Valóban naturális a szó ezen értelmében, ugyanis kevés fűszerrel, kevés olajon sütve készül, ám ahhoz, hogy a szakácskönyvekben leírtaknak is megfelelő natúr szelet lehessen, kellene még egy fontos alapanyag. Enélkül a sokak által készített natúr csirkemell egy picit más étel- mégpedig roston sült csirkemell! Hogy mi az az egy hozzávaló, ami megkülönbözteti a natúrt a roston csirkemelltől, azt itt megtaláljátok! 

És végezetül, bár a pünkösdnek vége, de jól összeállított tripla menüsor mindig jól jöhet - mazsolázzatok belőle bátran! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss