Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A látványos és egyszerű zebratorta: a kezdő háziasszonyok megmentője

A csíkos, mintás, egymásba örvénylő tésztarétegek hihetetlenül esztétikussá és kívánatossá varázsolnak minden süteményt. Épp ezért a kezdő háziasszonyoknak adható legjobb tipp: készítsetek zebrakekszet vagy zebratortát!

A zebratorta ugyanis első ránézésre bonyolultnak tűnik, a szemlélő rögvest el is dönti, aki ezt sütötte az egy valódi profi. Pedig csak néhány ügyes trükk és cseppnyi türelem szükségeltetik hozzá.

Zebracsíkos palacsinta recept >>>

A tészta

Kevert tésztás zebratorta, azaz márványtorta esetében a szokásos sütőporos tésztánkat készítjük el. Picit azért figyelni kell, két-három (4-6 dkg) liszttel ugyanis kevesebbet kell tenni, hogy az eredményünk tökéletes legyen. Miután elkészült a tészta, megfelezzük, az egyik tálba visszapótoljuk a kihagyott liszt felét (de tehetünk bele darált diót vagy bármilyen más csonthéjast is), a másik tálba pedig a liszt felének megfelelő mennyiségű holland kakaóport teszünk. Ezt alaposan elkeverjük.

A trükk

A márványosságot pedig két evőkanállal adjuk meg. A kikent és kiszórt (vagy egyszerűbb esetben szilikonból készült) tortaforma közepére egy kanálnyit teszünk az egyik krémből, majd ennek tetejére jöhet a másik, egészen addig, amíg mindkét tészta el nem fogy. Ha jól dolgozunk, akkor a tészta szépen kiterül, a sávok pedig ott mosolyognak a formában.

Így is klassz süteményt kapunk, de ha ekkor egy fogpiszkálóval, bambuszpálcával vagy hústűvel kicsit belekavarunk a tésztába akkor születnek meg a szép, márványos motívumok. Vigyázat, ne vigyük túlzásba, mert ebben az esetben összemosódnak a színek és elveszti a karakterét a sütemény.

Keksz

Ugyanez a módszer nagyon jól megoldható a keksztésztáknál is. Egy adagot begyúrunk, félbe vagy akár három részre szedjük, arányosan kipótoljuk liszttel, kakaóval, őrölt csonthéjasokkal vagy bármi mással a hiányzó lisztet, majd a tésztákat egyforma nagyságú téglalapokra nyújtjuk, egymásra fektetjük és feltekerjük. A csigán kívül számtalan más módon is dolgozhatunk, könnyedén születhet ennél bonyolultabb minta is a tésztáinkból.

A legfinomabb almás pite receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss