Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A kulacsod koszosabb lehet, mint a kutya tálja: így tisztítsd, hogy ne betegítsen meg

default user icon
MME
Ma már szinte mindenkinek ott van az asztalán vagy a táskájában egy újratölthető vizespalack. Környezetkímélő megoldás, hiszen ha ezt használjuk, jelentősen kevesebb műanyag hulladékot termelünk.

Bármennyire is zöld megoldás, korántsem veszélytelen. Ha ugyanis nem bánunk megfelelően a kulaccsal és nem tisztítjuk rendszeresen, akkor könnyen megbetegíthet minket. Egy friss tanulmány szerint az újratölthető műanyag vizespalackok olyan koszosak is lehetnek, hogy több baktérium élhet rajtuk, mint a kutya vizestáljában.

Milyen gyakran kell tisztítani a kulacsokat?

A Daily Mailnek nyilatkozó szakértő szerint a vizespalackokat olyan gyakran kell tisztítani, mint az ivópoharakat, azaz minden használat után. Sok kulacs mosható mosogatógépben is, de fontos, hogy a kisebb részeket fogkefével vagy mosogatókefével is megtisztítsuk. Különösen sok baktérium megtelepedhet a beépített szívószállal rendelkező palackokon, illetve a vékony nyílásokban.

A tisztításhoz a legjobb megoldás a meleg, mosogatószeres víz, ugyanis remekül alkalmazható műanyag, fém- és üvegkulacsok esetében is. A szakértő szerint azonban ügyelni kell arra is, hogy a mosogatás során illatmentes tisztítószert használjunk, ugyanis a szilikonból vagy műanyagból készült kulacsok, és az ezekben tárolt folyadékok átvehetik a vegyszerek szagát, ízét.

Milyen gyakran kell cserélni a vizespalackokat?

A megfelelő tisztítás és használat mellett a vizespalackok hosszú ideig biztonságosan használhatóak. A legjobbak és legtartósabbak a rozsdamentes acélból készült kulacsok, melyeket általában csak a kopás és elhasználódás miatt kell cserélni. Az üvegből készült palackokat két-három évente, a műanyagokat azonban ennél is gyakrabban kellene váltogatni.

A szakértő szerint a műanyag vizeskulacsokat évente kellene cserélni.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss