Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A kovásztól a kenyérsalátáig

default user icon
MME
A kenyér sokunk számára a legalapvetőbb élelmiszer. Minden nemzetnek van jellegzetes kenyere, amire igazán büszke, és ha belegondolunk, annyira hozzánk nőtt, hogy már észre sem vesszük: sok esetben egy konyhaművészeti remekről van szó.

A kenyérkészítés tulajdonképpen egyszerűnek tűnik, de ha otthon kell elkészíteni - és ezt minden másnap vagy harmadnap ismételni -, akkor már nem olyan egyszerű a dolog. Az igazán jó kenyérhez pedig sok tapasztalatra, kitartásra és odaadásra van szükség.

Sok mindent ki kell kísérletezni, és ez a tapasztalat elengedhetetlenül szükséges a jó kenyérhez: megfelelő minőségű liszt, a kovász mennyisége és milyensége, kellő hőfok stb..

Mariska nénit kérdeztem a kenyérsütés rejtelmeiről:
Én: mennyi vizet kell bele rakni?
Mariska néni: pont annyit!
Én: milyen hőfokú legyen a víz, amit belerakok?
Mariska néni: se hideg, se meleg!
Én: meddig kell keleszteni?
Mariska néni: amíg hólyagos lesz…… :))

A pontos technológiát nehéz lesz megtudni azoktól a mamáktól, akik öreg koruk ellenére dagasztanak, és fáradhatatlanul sütik a legjobb kenyeret.

A kovászkészítéshez legalább egy hétre van szükség, amit naponta ellenőrizni és gondozni kell ahhoz, hogy jól sikerüljön a kenyér, és ahogy Remy séf mondta: a sütés végén meghallgathatjuk a kenyér-szimfóniát, ami tulajdonképpen a kenyér héjának ropogása, ami csak akkor zendül fel, amikor igazán friss a kenyér.

Kovászolt kenyér

Hozzávalók:
15 dkg kovász
1 kg liszt
2 dkg só
7-8 dl langyos víz

Elkészítés: A kenyér alapanyagait összedolgozzuk géppel vagy kézzel, hagyjuk kelni 40 percet langyos helyen. Ha megkelt, átgyúrjuk lisztezett deszkán, megformázzuk, tetejét bevágjuk 3-4 helyen, hogy ne repedjen ki, és újra kelesztjük 30 percet. Megkenjük vízzel, és 200 fokos sütőben kb. 1 óra alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük a sütőből, és újra megkenjük vízzel, hagyjuk kihűlni.

Ha a kenyerünk jó minőségű, akár egész héten lehet fogyasztani, persze kellő módon kell tárolnunk. Öregapám zsúrkenyeret vásárolt, amit konyharuhába csomagolt, azt pedig még egy nejlon zacskóba rakta, és betette a hűtőbe. Bár már rég volt, de úgy emlékszem, működött a dolog.

A szikkadt kenyérből pedig a legjobb a bundáskenyér, vagy ha olajjal megpirítjuk, egészen felrázhatjuk. Egy jó kenyérsaláta pedig a család kedvence lehet. Készíthetjük paradicsommal, fokhagymával, sült vagy grillezett zöldségekkel, hagymával, rozmaringgal, bazsalikommal, szalonnával, tojással és sok olívaolajjal. Igazából ebben a műfajban sincs kőbevésett recept, számtalan zöldség- és húsfélével variálhatjuk.

Kenyérsaláta

Hozzávalók:
50 dkg kenyér
1,5 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
8 szem koktélparadicsom
1 evőkanál aprított petrezselyem
1 evőkanál aprított bazsalikom
1 evőkanál aprított rozmaring

Elkészítés: A kenyérsalátához fél kiló kenyeret nagyobb darabokra vágunk. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, a kenyérdarabokat pirosra sütjük, kivesszük, a paradicsomokat pár perc alatt megsütjük, majd lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és az aprított zöldfűszereket. A forró paradicsomot és a fűszereket a pirított kenyérhez adjuk, összeforgatjuk. Körözöttel, sajtkrémmel, sajtokkal, sonkafélékkel tálaljuk.

Végezetül álljon itt egy vers, a neten botlottam bele, de úgy érzem, idekívánkozik:

Egy falat kenyér, mondd, mennyit ér?
Ér annyit, mint néhány cseppnyi vér?
Vagy a forint, mi zsebedben ring,
netán rajtad a széthordott ing?

Ha éhség űzne, vinne bűnbe,
egy falat kenyér, mondd, mit érne?
S más ha kérne, mi lenne ára?
Néznéd-e, hogy bolond vagy árva?

Vagy csak adnál, kenyered szegve,
két kezed, mint az élet lenne,
s ha nem jutna neked se vekni,
tudnál-e, mondd, ugyanúgy kérni?

Forró kovász bennem a bánat,
az a harag, az a gyalázat,
ha lehajtja fejét a szégyen,
túlélve, kegyelemkenyéren.

írta: Sárhelyi Erika

Ezek is érdekelhetnek

Friss