Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A Kossuth-kifli, ami nem is kifli - itt az eredeti recept!

A félhold alakú sütemény valójában nem kifli, és az sem biztos, hogy ez volt a jeles politikus kedvence. Lássuk, miért róla nevezték el mégis!

A sokak kedvenc vasárnapi süteményének számító mandulás finomság, a Kossuth kifli Pozsonyból indult hódító útjára. Ebben a városban ülésezett a 19. században az országgyűlés, amelyen Kossuth Lajos két főrendű özvegy – született Révay Anna bárónő és Pongrácz Bóra grófnő – képviseletében vett részt. Neve akkor lett országosan ismert, amikor az 1832–1836. évi ülésszak idején elindította az Országgyűlési Tudósításokat és a levél formában terjesztett kéziratos lapban a reformellenzéket népszerűsítette.

Pozsonyiból Kossuth kifli

Az ifjú ügyvéd Pozsonyban rendszerint Palugyay Jakab Vasforrás nevű vendéglőjében, az országgyűlési képviselők kedvenc helyén étkezett. A híres vendéglős és borkereskedő konyhájának étlapján mindig szerepeltek a táj jellegzetes ételei, így a diós és mákos pozsonyi kifli is. A fáma szerint ennek mandulás változatát szerette legjobban Kossuth, ezért viseli a nevét a Palugyay által kitalált kifli formájú mandulás sütemény is.

Kossuth és a pozsonyi Gundelként elhíresült vendéglős életének van egy másik közös helyszíne is: 1848 elején Palugyay vette át a Zöldfa fogadót (ma Hotel Carlton), amelynek a politikus is törzsvendége volt, és erkélyéről mutatta be az első magyar független kormány miniszterelnökét, Batthyány Lajost. (Az erkélyt a két világháború között a mai Magyarország területére szállították, 1996 óta a ceglédi református nagytemplom kertjében látható.)

Kossuth kifli, Kossuth rostélyos és Kossuth kenyér

Az otthon köznemesi konyhához szokott Kossuth egyébként nem volt válogatós. Országjárásai során mindenütt jó szívvel fogadta, amivel kínálták, a szakácsok és vendéglősök pedig tiszteletük jeléül róla nevezték el, ami különösen ízlett neki. Vélhetően így kapta a nevét a Kossuth-rostélyos és a Kossuth-kenyér is. Utóbbi a kor jellegzetes édessége volt, a mandulával és csokoládédarabkákkal ízesített szárazabb teasüteményt a Pilvaxban is kínálták.

A Kossuth-kiflinek napjainkban többféle változatát készítik, de az alapja mindegyiknek vajas piskótatészta, és az „igazit” mandulával szórják meg.

KOSSUTH KIFLI RECEPT >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss