Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A keresztezés diadala: cukkini

A zamatos cukkini, a mediterrán népek egyik kedvence, az uborka és a tök keresztezéséből született, íze azonban sokkal intenzívebb. Most már nálunk is szinte egész évben kapható. A szabadföldinek azonban most van a szezonja.

A cukkini víztartalma rokonaihoz - az uborkához, a tökhöz vagy a dinnyékhez - képest  jóval kisebb, viszont sok fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Ezek közül a legjelentősebb a héjában található védőhatású bétakarotin, de tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, valamint szelént. Nyákszerű és kesernyés anyagai jó hatással vannak a bélműködésre, a szelén, a C-vitamin és béta-karotin pedig immunrendszer-erősítő.

Hogyan készítsük el?

A kisebb cukkiniket héjastól, a nagyobbakat meghámozva fogyaszthatjuk párolva, rántva, rakott egytálételként, túróval, hússal, rizzsel töltve, hideg-meleg levesként, fasírtként (hús helyett), salátaként, vagy akár pástétomként is. A lecsónak is jellegzetes ízt ad, érdemes kipróbálni! Nagy hőségben ugyan hűtőben jó pár napig tárolhatjuk, de sokkal finomabb, ha azon „melegében”, frissen felhasználjuk. Vegetáriánusok  is előszeretettel fogyasztják, mert könnyen emészthető és sokféleképpen elkészíthető.

Nem csak „hétköznapi fogyasztásra”, de fogyókúrákra, diétákra is alkalmas, hiszen energiatartalma nagyon alacsony (32 kcal/100g), zsírtartalma pedig elhanyagolható (0,4g/100g). Húsos fogásokkal kiegészítve igen ízletes ételek készíthetőek belőle, és nagyon laktató, anélkül, hogy hízlalna. A cukkini népszerűsége az elmúlt években a divatos fitness-irányzatoknak köszönhetően jelentősen megnőtt, így ma receptek sokasága közül válogathatunk, ha úgy döntünk, hogy megismerkedünk a cukkinik népes családjával.

Garnélás saláta

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg cukkini

15 dkg mélyhűtött zöldborsó
20 dkg joghurt
1-2 teáskanál méz
2-3 teáskanál őrölt curry
2 evőkanál friss citromlé
bors
20 dkg radicchio saláta
1 db fejes saláta
15 dkg konyhakész garnéla
1/2 evőkanál fűszervaj

Elkészítés: Mossa és pucolja meg a cukkinit, majd törölje szárazra. Krumplihámozóval vagy gyaluval hosszában vágjon belőle vékony csíkokat. Sózza be, és tegye egy szitába, hogy a leve lecsuroghasson. A borsót dobja egy percre sós, lobogó vízbe, szűrje le, és csapassa le hideg vízzel. Keverje el a joghurtot a mézzel, a curryvel és 1/2 dl vízzel. Ízesítse evőkanálnyi friss citromlével, sóval, borssal. Tegye bele a borsót. A megmosott és leitatott salátaleveleket vágja csíkokra. A cukkinit itassa le konyhai törlőkendővel. Rendezze tányérra a salátával együtt. Sózza, borsozza a garnélát; a fűszervajat forrósítsa fel. Dobja rá a rákot, és süsse úgy 2 percig. Adja hozzá a maradék citromlevet, és további 2 percig párolja. Ha kész, tegye a saláta tetejére, és öntse rá a borsós dresszinget.

Elkészítés: 40 perc
180 kcal

Tepsis cukkini sült hekkel

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg hekkfilé
4 evőkanál friss citromlé

4 dkg vaj
4 dkg zsemlemorzsa
4 dkg darált mandula
bors
80 dkg cukkini
1 ágacska kakukkfű
olaj a tepsihez
3 evőkanál olívaolaj
1,5 dl zöldséglé (instant)

Elkészítés: Melegítse elő a sütőt 180 fokra. A friss vagy kiolvadt halat locsolja meg 3 evőkanál citromlével, majd sózza be. Olvassza meg a vajat, tegye bele a mandulát, a maradék citromlevet, a zsemlemorzsát, a sót és a borsot. Vegye le a tűzről. Mossa meg és szeletelje fel a cukkinit. Vágja össze a kakukkfüvet. Kenje ki a tepsit olajjal. Tegye bele a hekkszeleteket, majd rakja körbe a cukkinivel. Kanalazza a hal tetejére a zsemlemorzsát. Szórja meg a kakukkfűvel, locsolja meg olívaolajjal. Öntse alá a zöldséglé egynegyedét, és tolja a süőbe. Közben többször is locsolja meg a lével. Kb. 35 perc alatt kész.

Elkészítés: 50 perc
382 kcal

Provanszi egytál

Hozzávalók 4 személyre:
35 dkg cukkini
1 édeskömény
30 dkg koktélparadicsom
2 fej hagyma
5 dkg füstölt húsos szalonna
50 dkg kemény húsú halfilé
1 evőkanál olívaolaj
2 dl fehér bor
1 l zöldséglé (instant)

bors
1 evőkanál provanszi fűszerkeverék

Elkészítés: Mossa és pucolja meg a zöldségeket. A cukkinit és a köményt vágja karikára, a paradicsomot félbe. A hagymát és a szalonnát kockázza fel. Mossa meg és itassa le a halat, vágja 5x5 centis kockákra.
Forrósítsa meg az olajat, majd dobja rá a szalonnát, a hagymát és a köményt. Adja hozzá a bort, a zöldséglét és a cukkinit. Sózza, borsozza, és főzze 10 percig. Tegye bele a halat, a paradicsomot és a fűszerkeveréket. Lassú tűzön rotyogtassa további 10 percig.

Elkészítés: 55 perc
266 kcal

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss