Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A kávéfőzőt is támadja a vízkő!

Ha a vízkőről beszélünk, mindenkinek a mosógép jut eszébe, pedig a kávéfőző sokkal inkább veszélyben van. Évek óta csodálkozom azon, hogy a tisztának tűnő víz milyen károkat tud okozni a kávéfőzőgépben, ha a vízlágyítást nem végzik el a gépbe kerülő kemény víz esetében.

Mint már mindannyian tudjuk a néhány ezerszer látott reklámokból, hazánkban a legtöbb helyen rendkívül kemény a víz. A vízkőképződés a meleg, forró felületeken a következő károkat tudja okozni.

Ez a kép is ismerős lehet: a fűtőszál végzi el a nagyobb kávéfőzőkben a vízmelegítés feladatát. Nem kétséges, hogy a képen látható fűtőszál megkapta a „páncélját”. Ez elsősorban úgy érzékelhető a használó számára, hogy a felfűtési idő egyre hosszabb a belső „szigetelés” kialakulása miatt. Ez csak kényelmetlen, és lehet, hogy évekig működik a gép különösebb gond nélkül.

Ennél nagyobb problémát jelent, ha a vízkő már olyan vastag a csövekben, hogy az egyre szűkebb járatokon már nem tud keresztülfolyni a víz. A legkellemetlenebb jelenség az, amikor a már leszakadó vízkődarabok eltömítik a járatokat és szelepeket, a legkülönbözőbb problémákat okozva.

A fenti gépen még az a kellemetlenség is megtörtént, hogy a vízszintérzékelő olyan jelet kapott a vízkővel eltömődött érzékelőtől, mintha tele lenne a tartály vízzel, és a fűtőszál sajnos víz nélkül fűtött; tönkre is ment.

Hogyan tudjuk megelőzni ezt? Adjunk vízkőtlenítőt a kávéőrleményhez! Csak vicceltem. Két dolgot kell tennünk: lágy vizet kell eljuttatnunk a gépbe, melyet a legegyszerűbben egy sóval megfelelő időközönként regenerált gyantás vízlágyítóval tehetünk meg. A másik a rendszeres tisztítás fontossága: a napi karbantartást a külön rendelkezésre álló tisztítóporral és a vakszűrővel ejthetjük meg. Ha már megtörtént a baj és a rendszerben a kemény víz ott hagyta nyomát, akkor a citromsav csodálatos hatásával érdemes megismerkednünk.


Ezek is érdekelhetnek

Friss