Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A kávé világnapja - trükkök és különlegességek, amiket próbálj ki otthon

default user icon
MME
Mi micsoda a konyhában? - Új sorozatunk első részében a kávét vesszük górcső alá. Mivel ma van a korábban csak fekete levesnek nevezett ital világnapja, így nem véletlen, hogy erre az élénkítő nedüre esett a választásunk. Jöjjön néhány hasznos tanács, és pár igazán elképesztő érdekesség.

A kávéfőzés különleges módján a törököktől lesték le a magyarok. Később persze saját ízlésükre alakították a Budaiak és a Pestiek is a receptet, majd ráragasztották a fekete víz, és a fekete leves jelzőket. Sokáig vándorkávésok kínálták az élénkítő italt, hatalmasra, nyakukra akasztott tálcával járták a város utcáit. Az első kávézót az 1700-as években, a Régi posta utcában nyitották.

Ekkor persze még nem ismerték a világ legdrágább, ma már népszerű kávét. Ez pedig a Kopi luwak, amelyet Indonéziában, a Fülöp-szigeteken valamint Dél-Indiában állítanak elő. Kilónkénti ára 64 ezer – 307 ezer forint között mozog, de nemcsak ezzel szerzett hírnevet magának, hanem egyedi feldolgozásával is. Ezt ugyanis a cibetmacskafélék családjába tartozó maláj pálmasodró ürülékéből állítják elő. Az emlős a zamatos termést lelegeli, majd amikor bogyó formájában távozik a szervezetéből, a kávétermelők a salakanyagot lemossák és a benne található babszemeket megpörkölik, hogy aztán eladják.

Te meginnád? Hódít az unikornis latte, a bizarr tejes italcsoda!

élénkítő italok a hétköznapokra

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss