hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Frappé, freddo, jegeskávé: tippek a nyári kávézáshoz!

Advertisement
Ráönthetjük jégkockákra a megszokott eszpresszónkat, készíthetjük a vaníliafagyit kávéval, de az igazán kísérletező kedvűek áztathatják az őrölt kávét hideg vízben is. A kávé és a jég régi jó barátok, készítsetek hűsítő jegeskávét!

Manapság mindent, amit hidegen szoktunk meg (lehet Mojito vagy limonádé) el lehet készíteni forró változatban is – vagy fordítva: forró italokat jéghidegen. Ilyen a jegeskávé is, amelynek elkészítési módja, és a hozzávalók régiónként változhat, ám a lényeg ugyanaz: a jéggel készített kávé a forró nyarak elengedhetetlen frissítő itala.

A jegeskávé készítése hosszú évtizedekre nyúlik vissza

A hagyományos jegeskávé a jég utólagos hozzáadásával készül, de léteznek eltérő eljárások is. Az úgynevezett „cold brew”, azaz hidegen kivonatolt kávé felfedezése Todd Simpson nevéhez fűződik, aki az 1964-es perui utazása során figyelt fel a helyiek különleges technikájára. A kávészemeket hosszú ideig vízben áztatták, az így kapott ital pedig kevesebb savat és lágyabb ízjegyeket tartalmazott: ebből lett a cold brew vagy más néven a Toddy.

Ennek továbbfejlesztett változata a csapolt „Nitro” kávé, ami – csak úgy, mint a Guiness sör - nitrogén hozzáadásával nyeri el krémes textúráját.

A boltokból ismert dobozos jegeskávé ötlete Japánból származik: az első változat megalkotója Tadao Ueshima volt, aki 1969-ben mutatta be innovációját, de a hetvenes évekig nem aratott vele nagy sikert.

Nagy kedvenc az egy marék jégkockából, egy cukorral elkevert eszpresszóból, fél pohárnyi hideg vízzel botmixerrel vagy turmixgépben készített jegeskávé, mely inkább már a granita kategóriába sorolandó. A granita az olaszok kedvelt finomsága: jégkása féleség, amit rengeteg ízben készítenek. Érdemes még forrón elkeverni a cukrot a kávéban, így nem lesz gond a cukor felolvadásával.

Frappé, shakerato, espresso freddo

Az athéni olimpia idején terjedt el Európában az istant kávéból, cukorból, vízből, csipet tejporból és természetesen jégkockából mixelt frappé, melynek tetején gusztusos kávéhab található. 


Az olaszok egyszerűen espresso freddo-nak (freddo=hideg) vagy cappuccino freddonak hívják a jegeskávét, amelyeket frissen főzött kávéból jégkockákkal készítenek el. Nagy népszerűségnek örvend a shakerato, amihez a kávét tört jéggel és cukorral rázzák össze egy shakerben. 

Katalóniában és Portugáliában pedig citromszeleteket adnak a jegeskávéhoz, Vietnámban cukrozott, sűrített tejjel fogyasztják, Németországban és Ausztriában tejszínhabbal és fagylalttal.

Jegeskávé különlegességek

Ha igazán különlegeset szeretnénk alkotni, ki lehet próbálni a kávés jégkockát, amit nagyon hosszúra felhúzott kávéból készítünk. Erre öntjük az eszpresszót, majd limelevet csöpögtetünk rá. Vagy, a kesernyés ízvilág rajongóinak itt van az espresso tonic, amihez először a tonikot egy sok-sok jéggel megpakolt pohárba öntjük, aztán óvatosan rácsorgatunk egy szimpla vagy dupla espressót, majd egy szelet lime-mal és néhány mentalevéllel ízesítjük-díszítjük.

Annak, aki szeretné tökélyre fejleszteni a jegeskávé-készítés tudományát, ajánljuk figyelmébe videónkat, amelyben három jegeskávé receptjét mutatjuk meg:

A cikk létrejöttét a Nespresso támogatta, mely az időszakosan elérhető, jégre fejleszett kapszuláival Téged is különleges, jeges kávéélményben részesíthet!

Ezek is érdekelhetnek

Friss