Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A jövő a ma döntésein múlik – Budapesten rendezték meg a régió legnagyobb fenntarthatósági eseményét

A klímaváltozás korunk egyik legfontosabb problémája. Az, hogy a Föld légköre radikális változásokon megy keresztül, ma már tudományosan bizonyított tény, melynek hatásait már most a saját bőrünkön érezhetjük. De hogyan léphetünk fel hatékonyan ellene? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ, és mutatott be kézzelfogható megoldási javaslatokat a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó.

A Planet Budapest 2021 legfontosabb üzenete volt, hogy nem késő változtatni, a sorsunk a kezünkben van.

A Planet négy tematikus programsorozat köré épült

Az egyedülálló rendezvény egyik kiemelt programja a Your Planet (a Te Bolygód) nevű látványos és informatív kiállítás volt, ahol 12 szigeten, összesen 66 installáció mutatta be a Föld jövőjét formáló kedvezőtlen folyamatokat és a lehetséges megoldásokat. Megtudhattuk, mitől lesz „15 perces” egy város, melyek a felelős fogyasztás alapjai, honnan érkezik az élelmiszer, amit a szupermarketben megvásárolunk, vagy hogy mi a probléma az elsőre népszerűnek tűnő étkezési trendekkel.

A kiállítást számos interaktív élmény tette teljessé. A virtuális valóságon keresztül megtapasztalhattuk a mostani fenntarthatatlan életmódunk későbbi következményeit: átélhettük, hogyan néznének ki a ma ismert tengerparti városok, ha megemelkedne a tengerszint, láthattuk, hogyan festenének a ma még bővizű folyók extrém szárazság idején, és megfigyelhettük azt is, hogyan alakulnak át Magyarország tájai.

A Planet Budapest 2021 kiemelt célja az volt, hogy a fiatal generáció tagjai megtapasztalhassák, hogyan alakíthatja a jövőt a hatékony együttműködés. Ezt az élményt élhették át a filmes szakemberek bevonásával megálmodott Heroes of the Future (A Jövő Hősei) keretében, amely egyszerre volt egyedülálló élményszínház és profi szabadulószoba. A 75 perces kalandpályán 10–16 éves fiatalokból álló iskolás csoportok egy olyan időutazáson vehettek részt, amely során döntéseikkel megváltoztathatták a világ sorsát.

Az érdeklődők számos magyar- vagy régiós vállalkozás eredményeit ismerhették meg a Közép-Európa legnagyobb fenntarthatósági rendezvényén, a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón és Világtalálkozón. A több mint 180 felelős vállalkozás termékei és szolgáltatásai révén megérthettük, hogy miért inspirálja a fenntarthatóság napjaink legdinamikusabban fejlődő gazdasági ágazatait itt, Közép-Európában.

A Világtalálkozón tudósok, döntéshozók és cégek képviselői gyűltek össze, hogy felhívják a figyelmet a fenntarthatóság fontosságára és közösen vitassák meg a világ legégetőbb természetvédelmi kérdéseit. Bár a rendezvény elsősorban a közép-európai régióra fókuszált, messzebbről is érkeztek szakértők és vezetők, hogy minél szélesebb körű rálátást kapjunk bolygónk jövőjére.

Az előadások és kerekasztal-beszélgetések korunk legnagyobb kihívásai körül forogtak. A koronavírus-járvány tanulságai éppúgy terítékre kerültek, mint a klímaváltozás okozta károk, valamint a már megfékezhetetlen átalakulásban rejlő lehetőségek. Vészharangot kongatni bárki tud, itt azonban nem ez volt a cél: fontosabb, hogy felismerjük és értékeljük a még előttünk álló lehetőségeket.

Szó volt a fenntartható energia és a geopolitikai viszonyok kapcsolatáról, a hulladékkezelés jelenéről és jövőjéről, illetve kutatók próbálták megválaszolni a kérdést, miszerint a technológia fejlesztésébe vagy az emberi viselkedés általános megváltoztatásába érdemes-e rövid távon energiát és pénzt fektetnünk.

(X)

Ezek is érdekelhetnek