Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A hosszú élet titka: Így befolyásolja étkezésünk, hogy meddig élünk

default user icon
MME
Ki ne szeretne sokáig élni? A hosszú élet titkát sokan szeretnék megfejteni. Egy biztos, napi rutinjaink, mint például az étkezési szokásiink is befolyásolják élettartalmunkat. Ha egészségtelenül, rendszertelenül eszünk, akár súlyos, egészségügyi problémáink is adódhatnak, amik lerövidíthetik az életünket. 

A rohanó életmód hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb időnk van főzni. Sokszor csak előveszünk valamit a fagyasztóból, vagy lekapunk a boltok polcairól egy konzervételt. Sokakkal előfordul az is, hogy éppen csak annyi időt szakítanak az ebédre, hogy a sarki pékségben vásárolt süteményt eszik meg villám gyorsan. Tervezd meg, hogy mit főzöl, mit eszel! Egy korábbi tanulmány szerint azoknál, akik rendszeresen főznek otthon, alacsonyabb a cukorbetegség kockázata, mint azoknál, akik ritkán főznek. 

NEM ISZOL, MIELŐTT ENNÉL

Nem véletlenül mondják a szakemberek, hogy naponta 2-2,5 liter vizet kellene meginnia egy felnőtt embernek. A dehidratáltság többek között fejfájást, székrekedést, fáradtságot, vagy akár vesekövet is okozhat, de hozzájárulhat a lehetséges súlygyarapodáshoz és a gyenge emésztéshez is. Figyelj arra, hogy ne csak étkezés közben, hanem étkezés előtt is igyál meg egy pohár vizet. Ettől jobb lesz az emésztésed, sőt ennek segítségével a felesleges kilókat is könnyebben ledobhatod.

MŰANYAG EDÉNYBEN MIKRÓZOD AZ ÉTELT

Ha teheted, ne műanyag dobozban vidd az ételt otthonról. Ha valahonnan rendeled az ebédet, akkor se a műanyag dobozban melegítsd meg. Tedd át tányérba és úgy rakd a mikrohullámú sütőbe. Melegítés közben nagyon sok káros anyag oldódhat ki, például BPA-t és ftalátokat, amik megzavarhatják az egészséges sejteket.

NEM FOGYASZTASZ ELÉG ZÖLDSÉGET ÉS GYÜMÖLCSÖT

A zöldségek, gyümölcsök sok vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaznak. Ha nem fogyasztasz belőlük eleget, akkor nagyobb eséllyel tapasztalhatsz emésztési-, szív-és érrendszeri problémákat. A szakemberek éppen ezért azt javasolják, hogy napont 4 adag gyümölcsöt, és 5 adag zöldséget érdemes megenni.

TÚL GYORSAN ESZEL

Japán kutatók 642 embert vizsgáltak étkezési sebességük alapján, és megállapították, hogy azoknál, akik gyorsan ettek, 11,6 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki magas vércukorszint, magas vérnyomás és magas trigliceridszint, mint a normál és lassú evőknél. Megfigyelésük szerint a gyors evéshez továbbá súlygyarapodás is társult.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek