Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A hal okossá tesz

Kutatók rájöttek, hogy azok a kicsik, akiknek az anyukája a terhesség alatt heti több mint két adag alacsony higanytartalmú halat fogyasztott, jobb eredményt értek el a képességteszteken.

Ugyanezen tesztek eredményei ugyanakkor rosszabbak voltak azoknál az óvodásoknál, akiknél az anyuka vérében a terhesség alatt magas higanytartalmat mutattak ki. A várandósság alatt rendszeres halfogyasztóknál pedig ez a magas higanytartalom jellemzőbb volt.


 
A tanulmány kimutatta, hogy bár a hal egészséges az agynak, de terhesség alatt az alacsony higanytartalmú hal fogyasztása kedvezőbb.
 
Az olyan olajos halakban, mint a tonhal, a lazac és a szardínia megtalálható az omega-3 zsírsav, mely fontos a magzati és a gyermeki agy fejlődéséhez. A gond az, hogy az olajos hal viszont nagyobb valószínűséggel tartalmaz higanyt, azaz olyan vasat, amely mérgező az agysejtekre, elsősorban a magzatoknál és a kisgyerekeknél.
 
A várandós nőknek ajánlatos elkerülni többek között a cápa, a kardhal és a király makréla fogyasztását, ezek ugyanis több higanyt tartalmaznak, hiszen ők maguk halakkal táplálkoznak. Az omega-3 zsírsavban gazdag, de higanyban szegény halak a konzerves tonhal, és a kisebb olajos lazac. A tőkehalhoz hasonló fehér húsú halak viszonylag kevés higanyt tartalmaznak, de túl sok omega-3 zsírsav sincs bennük.

Amerikai egészségügyi szakemberek azt tanácsolják, hogy a terhes nők hetente ne egyenek többet két adag halnál.

Forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek