Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A gyömbér

A gyömbért már a K.e. 3000 körül keletkezett első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi. A könyv összeállítója, Sen Nang császár a gyógyító növényeket saját magán próbálta ki, míg egy mérgező növény a halálát nem okozta.

Az ókori indiaiak a gyömbért főzéshez és emésztési problémákra használták. Vallásos ünnepek előtt, hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket, gyömbérrel helyettesítették a fokhagymát és a hagymát. Így leheletük édes, az istenek számára elfogadhatóbb lett. Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy étkezések után kenyérrel együtt ették. Később a gyömbért beledolgozták a kenyérbe, innen a gyömbérkenyér.

A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen. A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, mert fokozza a szexuális képességeket. Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek a gyömbérből. Utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, melyet ma is ajánlanak hasmenés, émelygés, hányinger ellen.

A gyömbér gumós gyökerű, trópusi évelő növény. Minden évben 1 méter hosszú szárat hoz, vékony, lándzsa alakú levelekkel, sárga és bíbor virággal. Felhasználható része a gyökere. Szabadban csak meleg éghajlaton nő, de üvegházban nálunk is termeszthető.

Tejes és gyümölcsös italokhoz, gyümölcssalátákhoz jó kiegészítő. Az indiai konyha fontos fűszere.



Citromos-mézes gyömbértea
25 g friss gyömbérgyökeret lábasba teszünk 6 dl vízzel. Felforraljuk, majd lassú tűzön 20 percig főzzük. A mézet és a citromlevet akkor adjuk hozzá, ha kb. 60 C-osra hűlt.



Gyömbérsör
A gyömbérsör, nevével ellentétben, alkoholmentes ital. 9 nap alatt lehet elkészíteni. Tegyünk egy kancsóba 1,5 dkg szárított sörélesztőt, 4,5 dl melegvizet, 2 kávéskanál őrölt gyömbért, 2 kávéskanál cukrot. Keverjük össze, és lefedve tegyük meleg helyre. Hagyjuk ott 24 óráig. Ezután 6 napon át minden nap tegyünk bele 1 kávéskanál őrölt gyömbért és 1 kávéskanál cukrot. 7 nap után szűrjük le. Egy nagy tálban vagy kancsóban 1,2 l meleg vízben oldjunk fel 75 dkg cukrot, adjuk hozzá 2 citrom levét, az elkészített gyömbéres folyadékot, és 3 l hideg vizet. Keverjük össze, töltsük üvegekbe, zárjuk le, és legalább 2 napig hagyjuk érni. A kész gyömbérsör hideg helyen tárolva 1 hétig eláll.


Gyömbéres receptek:



Indonéz csirke

Gyömbéres lazac

Gyömbéres vegyes saláta

Almás rebarbaradzsem

Gyömbéres süti

Ezek is érdekelhetnek

Friss