Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A gyereknek is árt, ha az anya éhezik

Egy, az Addiction című szaklapban megjelent tanulmány szerint nagyobb eséllyel alakulnak ki függőségi problémák és egyéb mentális panaszok azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyja a fogantatásuk idején nem jutott elegendő táplálékhoz.

A Bouman GGZ és a Rotterdami Erasmus Egyetem kutatói a nagy téli éhínség időszakát vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy a terhesség alatt éhező anyák gyermekeinél nagyobb eséllyel alakulnak ki addikciós és egyéb mentális problémák.

A nagy téli éhínség 1944 októberének közepétől 1945. május 12-éig tartott, és az ebben az időszakban született gyerekek körében jelentősen nagyobb a krónikus betegségek előfordulásának száma, mint az előbb vagy később születettek esetében. Ezek között akadtak fizikai bajok is – szív- és érrendszeri betegségek –, de elsősorban a lelki betegségek (skizofrénia, krónikus depresszió) száma nőtt. Hollandiára ebben az időszakban teljes embargót vezetett be az akkor hatalmon lévő német kormány, melynek következtében több mint 22 ezren haltak éhen.

A napi ételadagok tápértéke ebben az időszakban fejenként alig haladta meg az 1000 kalóriát. Összehasonlításképpen: egy egészséges nő normál kalóriabevitele átlag napi 2300 kalória, egy férfié 2900. Várandós anyáknak ennek akár a kétszeresére is szükségük lehet a terhesség és a szoptatás idején.

Az újabb kutatások szerint a magzatok agya nem képes megfelelően fejlődni, ha az anya nem jut elegendő táplálékhoz a terhesség ideje alatt. Ez a magyarázata a mentális problémák nagyobb számú előfordulásának.
„A fejlődő országokban a mai napig nem ritka, hogy várandós anyák éheznek, ez pedig nem csak rájuk, de születendő gyermekükre is rendkívül káros” – nyilatkozta a tanulmány egyik írója, Ernst Franzek.

Forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek