Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A grillpartik sztárja: így készül a házi BBQ-szósz!

default user icon
MME
Édes, csípős és csupán 15 perc összedobni, hogy aztán elképesztő ízt kölcsönözzön a grillrácsra kerülő húsoknak. Próbáld ki, és tutira nem vásárolsz többet bolti barbecue-szószokat!

Ahány ház, annyi szokás, vagy esetünkben barbecue-szósz! Mindenkinek megvan a saját jól bevált receptje. Vannak, akik savanykásabban, akadnak, akik csípősebben, és megint mások édesebben szeretik. Mi most egy villámgyorsan összedobható, maroknyi alapanyagot (ezek tutira megtalálhatók a te kamrádban, hűtődben is!) tartalmazó receptúrát mutatunk be, amit képtelenség elrontani, és a végeredmény magáért beszél.

A 15 perces házi BBQ-szósz hozzávalói:

  • 2 bögre ketchup – Érdemes olyat választani, ami viszonylag kevés alapanyagból készül, illetve nem tartalmaz magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot.
  • 1/2 bögre  almaborecet – Finom, csípős ízt kölcsönöz a szósznak, ami segít a tökéletes ízharmónia megteremtésében.
  • 1/4 bögre barna cukor – Nemcsak édesíti a szószt, hanem elmélyíti az ízeket.
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál Worcestershire-szósz – Kiegyensúlyozza a BBQ-szószban a sós és az édes ízeket.
  • 1 teáskanál Stone house fűszerkeverék – az elkészítéséhez keverjünk össze 1/2 teáskanál sót 1/4 teáskanál őrölt fekete borssal és 1/4 teáskanál granulált fokhagymaporral.
  • 1 evőkanál citromlé – Ez a citromlémennysiég éppen annyi savasságot kölcsönöz a szósznak, hogy tökéletes legyen az íze.
  • 1/4 teáskanál csípős szósz – Ha nem kedveljük a csípős ízvilágot, ezt akár el is hagyhatjuk!

Segítségül: 1 bögre = kb. 2,5 dl

Elkészítés:
Tegyük egy közepes méretű lábasba a hozzávalókat, és kezdjük el főzni közepes lángon. Amikor a szósz elkezd bugyogni, csökkentsük a hőfokot, és főzzük további 10 percig, amíg kissé besűrűsödik.

Mihez illik a BBQ-szósz?

Kiválóan illik csirke-, marha- és sertéshúshoz is, de salátaöntetként, illetve grillezett zöldségek, sült krumpli mellé mártogatósként is kínálhatjuk. Kerülhet hamburgerbe ketchup helyett, vagy pizzára paradicsomszósz helyett.

Hogyan tároljuk a házi barbecue-szószt?

Miután kihűlt a szósz, töltsük egy egyliteres befőttesüvegbe, és szorosan zárjuk le. Felhasználásig tegyük a hűtőszekrénybe. Körülbelül egy hétig eltartható.

Ezek is érdekelhetnek

Friss