Kevesen tudják, de az ajvár elnevezése a török havyar szóból ered, ami annyit jelent, hogy sózott kaviár. Grillezett húsok mellé szinte kötelező, de mártogatósnak, vagy kenyérre, esetleg pirítósra kenve is zseniális. Igaz, elkészítése egy picit időigényes, de az íze bőven kárpótol azért az egy óráért, amit ráfordítasz. A szerb konyha ikonikus finomsága egyébként szépen lassan a magyar háztartásokban is természetessé válik. Szóval nem árt, ha neked is van egy tuti recepted! Mutatjuk a szerintünk legjobbat.
Hozzávalók:
- 1 db padlizsán, kb. 30 dkg
- 5 db kápia paprika, kb. 40-50 dkg
- 1 fej fokhagyma
- 1 db citrom vagy 2 tk. balzsamecet
- 1 dl olívaolaj
- só
- bors
Opcionális:
- paradicsom
- zöldfűszer
- chili