Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A gazdag ízvilágú rucola, ami nem csupán saláta

Borsmustár a becsületes magyar neve, mégis sokkal többen ismerik rucolaként (a toszkán elnevezés terjedt el világszerte) a karakteres, önmagában is fűszeresen gazdag ízű salátafélét, melyet az utóbbi évtizedben fedezhettek fel idehaza is mind többen.

Közértekben műanyag dobozokban, piacokon ritkán kimérve is kapható ez a tavasztól őszig nálunk is megtermő zöldféle.

A Mediterráneumban már az ókorban is ismerték és fogyasztották – hosszú időre mégis szinte feledésbe merült Európa számos táján. A mind népszerűbb mediterrán étrend elterjedésével került ismét sok helyen az asztalokra. Jellegzetes dióaromákat idéző ízei összetéveszthetetlenné teszik – minél idősebb példánnyal van dolgunk, annál erősebb az ízhatás. További jellegzetessége a benne található mustármagolaj, de számos vitamint és ásványi anyagot is rejtenek a cakkos szélű levelek.

Talán kevéssé ismert, hogy magas jódtartalmának köszönhetően segít a pajzsmirigyproblémák leküzdésében, de folsav és béta-karotin is nagy mennyiségben van benne.

Ez a nagyszerű zöldségféle néhány éve nálunk teljesen ismeretlen volt. Az első rucolával készült salátát sok éve valahol Nyugat-Európában kóstoltam: kevés balzsamecettel és néhány szelet parmezánnal érkezett hatalmas tányéron. Az intenzív és gazdag ízélmény után alig vártam, hogy valahol szert tegyek némi rucclára. Azóta gyakori vendég a konyhámban: nem csupán a salátaszekcióban.

Rucolával kitűnő rizottó, lepény, pizza, sőt pesto is varázsolható az asztalra.

Most nagyobb mennyiségre sikerült szert tennem, így többféle izgalmas és egyszerűen megvalósítható fogás is kerekedett belőle.

Friss, zamatos eperrel különleges, szezonális előétel a pillanatok alatt elkészíthető, nem mindennapi ízvilágú ruccolás epersaláta. Benne a sós, mustáros, édes és savanykás ízek határozott, mégis nagyon harmonikus egységet alkotnak:

Rucolás epersaláta – narancsmustáros dresszinggel

Hozzávalók:
15 dkg friss rucola
20 dkg friss eper
néhány szem fekete olívabogyó

Az öntethez:
1 evőkanál narancsos mustár (ennek hiányában édeskés mustár néhány csepp frissen préselt narancslével és kevés reszelt narancshéjjal ízesítve)
1 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál dió vagy mogyoró olaj
½ mokkáskanál só

Elkészítés: Az öntet hozzávalóit csavaros tetejű üvegbe kanalazom, alaposan összerázom, tálalásig a hűtőszekrényben tartom.

Az átválogatott, megmosott, lecsepegtetett rucolát salátástálba halmozom. Az epreket hosszában félbe, majd a feleket nagyjából ½ cm vastag szeletekre, az olívát karikákra vágom.

Az epret és az olívát óvatosan összekeverem a rucolával, az öntetet csak tálaláskor adom a salátához.

Remek előétel, melyben a mustár gazdag ízeit az eper édessége és az olíva sóssága hozza különleges egyensúlyba!

Rucolából éppúgy, mint bazsalikomból, spenótból vagy petrezselyemzöldből nagyszerű pesto is varázsolható – ha nem kerülnek frissen salátába a levelek, remek alternatíva lehet a felhasználásukra!

Habliliom Könnyed Konyhájában ez is kevesebb olajjal készül, mint megszokott, és némi rafinéria sem hiányzik belőle:

Rucolapesto könnyedén

Hozzávalók kb. 2-2,5 dl mennyiséghez:
kb. 8-10 dkg rucola
3-4 dkg frissen reszelt kemény sajt (pl. Grana padano)
4 dkg őrölt mandula
½ lime frissen facsart leve (1 teáskanál citromlével is helyettesíthető)
2-3 levél bazsalikom
2 evőkanál tökmagolaj
ízlés szerint: só, frissen őrölt színes bors

Elkészítés: Minden összetevőt a turmixgép poharába halmozom, 2-3 perc alatt erős fokozaton krémesítem. Jól záródó üvegben 4-5 napig is tárolható hűtőszekrényben!

A rucolapesto töltelékként is rég jól bevált – a könnyű burgonyás koszorúk kívül ropogós, belül puha tésztáját szinte új életre kelti a fűszeres töltelék:

Fekete szezámmaggal szórt burgonyás koszorúk – rucolapestóval töltve

Hozzávalók 6 db 10 cm átmérőjű koszorúhoz:

A tésztához:
15 dkg magas sikértartalmú kenyérliszt
5 dkg burgonyaliszt
2 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
½ kávékanál cukor
¾ teáskanál só
½ mokkáskanál citromlé
2 nagy csipet frissen őrölt bors
1 evőkanál olívaolaj

A töltelékhez:
6 teáskanál rucolapesto

A tetejére:
1 evőkanál fekete szezámmag

Elkészítés: Az élesztőt ½ dl cukorral elkevert langyos vízben 6-8 perc alatt felfuttatom. A kenyérlisztet tálba szitálom, hozzáadom a burgonyalisztet. Sóval, borssal fűszerezem. A háztartási robotgép dagasztókarjával keverni kezdem a kétféle lisztet a fűszerekkel, majd hozzáadom a felfuttatott élesztőt. Folyamatos keverés mellett beleöntöm a citromlevet, olajat, a maradék langyos vizet. Nagyjából 8-10 percig erős fokozaton dagasztom. A kissé ragacsos, fényes tésztát cipóvá formázom, enyhén lisztezett tálba helyezem, a tetejére frissen tartó fóliát teszek, konyharuhával lefedem. 1 órát pihentetem, amíg duplájára nő.

Lisztezett felületen 1 cm vastag téglalappá nyújtom. 6 részre vágom. Minden téglalapot megtöltök 1 teáskanálnyi pestóval úgy, hogy az egyik, kissé keskenyebb sarkot nagyjából a feléig kenek meg töltelékkel. Kifliszerűen feltekerem, a keskeny végüket összecsavarom. Sütőpapírral borított tepsire helyezem, letakarva újabb ½ órát pihentetem.

A sütőt előmelegítem 190 fokra. A megkelt koszorúkat néhány helyen bevagdosom, kevés hideg vízzel megspriccelem.

A tepsire egy másik tepsit helyezek – így a keletkező gőz nem illan el. A dupla tepsit a forró sütőbe tolom, 20 perc alatt pirosra sütöm.

A koszorúk frissen a legízletesebbek, de a burgonyának és az olajnak köszönhetően másnapra sem száradnak ki – ha néhány percre forró sütőbe tolom, visszanyerik frissességüket. Természetesen tölthetők bazsalikomos pestóval éppúgy, mint reszelt sajttal, sonkával vagy elkészíthetők töltelék nélkül is.

A sokoldalú rucola különböző tulajdonságai hangsúlyosak a friss salátában, megint mások a pestóban vagy egyéb fogásokban – érdemes minél több módon kipróbálni!

Rukkolás receptek a Mindmegettén >>>


Ezek is érdekelhetnek