Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A főzés öröme - avagy maceraminimum

A Kitchenbox egy Magyarországon egyedülálló szolgáltatással veszi le a főzés terheit a válladról - csak a nettó öröm marad. Ki kell választanod, hogy mit szeretnél főzni, hány személyre, és ők valamennyi szükséges alapanyagot a legjobb minőségben házhoz szállítják. Termelői kapcsolataiknak is köszönhetően mindig friss és egészséges alapanyagokat csomagolnak össze, és pont annyit, amennyire szükséged van. Nincs fölösleg, nincs maradék, nincs pazarlás.

Főzni jó.

Ezt mindenki tudja. Aki már látott elégedetten hátradőlő vendéget az asztalánál, annak ez a tény egyáltalán nem újdonság. Persze, akinek még nem sikerült olyan alkotást létrehoznia a konyhában, ami után csak illendőségből nem kerültek megnyalásra az ujjak, az lehet, hogy még nem biztos a dolgában, de valahol mélyen belül ő is tudja, hiszen azért próbálkozott.

Tehát, főzni jó. De.

(Mert „de” mindig van.) Azért lássuk be, kicsit macerás, még a legtapasztaltabb konyhatündérnek is.  Hiszen a főzés, mint minden alkotás, komoly előkészületeket igényel. Minél szebbet, jobbat, finomabbat szeretnénk alkotni, annál több időt és energiát kell fordítani az előkészületekre is. Nézzük a legfontosabb kérdéseket, amelyeket a legtapasztaltabbak és a kezdők is kénytelenek feltenni: Mit? Miből? Mennyit? Hogyan?

Ezekre a kérdésekre adható a jelenleg hagyományosnak mondható válaszok: rántott hús, ABC, piac, az egész családra vagy kettőnkre, ahogy megy.

Ugyanakkor egész meglepő válaszokat kapunk, ha egy Magyarországon úttörő kezdeményezés, a Kitchenbox szemüvegén keresztül nézzük a főzést, mint folyamatot.

Mit?

Nem egyszerű kérdés, különösen akkor nem, ha szeretnénk eltérni a pörkölt-nokedli-uborkasaláta szentháromságától. Persze a nagyi szakácskönyvében és az interneten számtalan étel receptje megtalálható. Ez a bőség néha még zavaró is lehet, hiszen nemhogy megkönnyíti a dolgunkat, hanem éppen megnehezíti. Ha valaki nem konkrét elképzeléssel kezdi el böngészést, akkor olyan hihetetlen választékra lel, ami komoly fejtörést okozhat. A jó csengésű fantázianevek, a gyönyörű (éppen csak nem illatos) fotók elbizonytalaníthatják az óvatlan keresgélőt. De azért lehet választani. Ezzel az első lépést meg is tettük. Igen ám, de azonnal előrukkol a következő probléma:


Miből?

Sokszor előfordul, hogy ha nagy nehezen sikerült kiválasztanunk az elkészíteni kívánt ételt rádöbbenünk arra, hogy olyan alapanyagokra lehet hozzá szükségünk, amelyek nincsenek otthon. Mit lehet ilyenkor tenni. Vagy új ételt keresünk, vagy bevásárló listát írunk. Az előbbi kicsit frusztráló, az utóbbi szintén. Mert, ha fontos, hogy jó minőségű, friss, egészséges alapanyagokból dolgozzunk, márpedig fontos, akkor bizony fel kell kutatni a legjobb beszerzési forrásokat. Márpedig egyre kevessebb olyan hely van, ahol a minden kívánalomnak megfelelő dolgokat, egyszerre be tudjuk szerezni. Vagyis utazni kell. Ez nem éppen pénztárca-kímélő tevékenység. Persze, aki szeret sorban állni, válogatni az mindent össze tud szedni.

Mennyit?

Néha kicsit többet is, mint amire szükség van. Sajnos nem lehet kapni egy csipet fűszert sehol, a hentes sem biztos, hogy mosolyogva fogja ledarálni nekünk a két gombócnyi húst, a 2-3 salátalevél igényére pedig a zöldséges néz ránk megvetően. Vagyis többet veszünk, mint amennyi kell. Nem baj, a hűtőben elfér, majd legközelebb felhasználom valamire. Nem, nem fogjuk felhasználni, előbb utóbb sajnos kidobjuk, a ráköltött pénzünkkel együtt. Mert már nem olyan friss, nem olyan illatos, nem olyan szép. Nos, meg vannak az alapanyagok, indulhat az alkotás.

Hogyan?

Egy étel elkészítése egyáltalán nem ördöngösség, csak gyakorolni kell. És az óriási segítség, ha valaki lépésről-lépésre megmutatja, hogy mikor mit kell tennünk. A szerencsésebbeknek felmenőik vagy a szomszéd néni, a kevésbé szerencséseknek az internet. Hát, az internetet szeretjük mindentudónak hinni, de azért nem biztos,hogy rátalálunk a kiválasztott étel megalkotásának valamennyi fontos fázisára. De, ha lépésről-lépésre követjük az utasításokat, akkor az alkotás öröme a miénk. Jól lakottan hátra dőlünk, rámosolygunk elégedett vendégeinkre. Valahol mélyen belül elgondolkodunk azon, hogy megérte-e ennyit kínlódnunk, mert főzni tényleg jó, csak egy kicsit macerás. És felmerül bennünk a kérdés, biztos, hogy csak így lehet?

Természetesen nem.

Kitchenbox egy Magyarországon egyedülálló szolgáltatással veszi le ezeket a terheket a válladról. Csak ki kell választanod, hogy mit szeretnél főzni, hány személyre, és ők valamennyi szükséges alapanyagot a legjobb minőségben házhoz szállítják. Termelői kapcsolataiknak is köszönhetően mindig friss és egészséges alapanyagokat csomagolnak össze, és pont annyit, amennyire szükséged van. Nincs fölösleg, nincs maradék, nincs pazarlás. Ezen kívül a kiválasztott étel elkészítéséhez egy fázis fotókkal kiegészített receptkártyát is küldenek, ami gyerekjátékká teszi az elkészítést. Mindezt egy éttermi vacsora áránál kedvezőbb áron, de ha követed a receptkártya tanácsait, akkor azzal  akár azonos minőségben. A macera a miénk, a főzés öröme a Tiéd.
Mert főzni jó. Próbáld ki Te is!

 

Ezek is érdekelhetnek