Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A forralt bor titka: Jamie Oliver és Gordon Ramsay ezekre a receptekre esküszik

default user icon
MME
Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Így van ez a forralt borral is, amiből számtalan recept létezik és mindenki a sajátjára esküszik. Nos, a híres séfeknek is megvannak a maga kedvencei, melyekben a legtöbb esetben mindig ott lapul egy apró csavar. És miért ne lapulna? Ezek az apróságok teszik különlegessé az ünnepi italt úgy, hogy közben az egyszerűségre törekednek. Ezt bizonyítja Jamie Oliver és Gordon Ramsay kedvenc receptje is, amit most velünk is megosztottak.

A 16 Michelin-csillagos Gordon Ramsay, akit leginkább szókimondó stílusáról ismerünk, úgy tartja, hogy a jó forralt bor sikere leginkább az elkészítés módjától, na meg az alapanyagok minőségétől függ. A sztárséf az alábbi receptre esküszik:

Hozzávalók:

  • 1  üveg minőségi vörösbor
  • kardamom
  • szegfűszeg
  • csillagánizs
  • citromfűgyökér
  • fahéjrúd
  • 1 db narancs
  • ízlés szerint barna cukor
  • aszalt vagy friss gyömbér

Elkészítése:

  1. Az összes fűszert egy szövetzsákba kanalazzuk, majd a kis csomagot a felmelegített borba tesszük. Ha megvagyunk, mehet bele a hámozott, cikkekre szedett narancs is a héjával együtt.
  2. Hozzáadunk egy teáskanál barna cukrot, utána pedig jöhet a gyömbér. Ettől lesz Ramsay specialitása ez a forralt bor.
  3. Végül a bort melegíteni kezdjük. Arra vigyázzunk, hogy ne forrjon, mert akkor elveszik a téli ital lényege, az alkohol.
  4. A sztárséf diókat, mogyorót, pirított mandulát ajánl mellé rágcsának, amit sóval, cayenne borssal és pirospaprikával fűszerez.

Ahogy Gordon Ramsay, úgy Jamie Oliver is felturbózta a forralt bor klasszikus receptjét. Számára két elengedhetetlen hozzávaló létezik az ünnepi nedű elkészítésénél, amitől véleménye szerint igazán különleges lesz. Ez a babérlevél és a minőségi olasz vörösbor.

Hozzávalók:

  • 2 üveg Chianti vörösbor. Ha nincs, akkor valamilyen minőségi olasz vörösbor
  • 2 db mandarin
  • 1 db citrom
  • 1 db lime
  • 20 dkg porcukor
  • szegfűszeg
  • fahéjrúd
  • szerecsendió
  • vaníliarúd
  • csillagánizs
  • babérlevél

Nem csoda, hogy Jamie Oliver elsősorban egy toszkán Chiantit ajánlj a forralt borhoz, hiszen rajong az olasz konyháért és alapanyagokért. Ám ez a minőségi nedű nem minden boltba érhető el, ezért bármilyen minőségi olasz vörösbort használhatunk.

Elkészítés:

  1. Jamie először egy szirupot főz. Teszi mindezt úgy, hogy a citrusokat miután meghámozta, kifacsarja a levüket, majd a cukorral közepes lángon pár perc alatt összerottyantja.
  2. Ha ezzel elkészült, azaz összeolvadt minden, beleteszi a szegfűszeget, a fahéjat, a babérlevelet, pár csipet őrölt szerecsendiót, és a hosszában kettévágott vaníliarudat, majd annyi vörösbort locsol a sziruphoz, amennyi pont ellepi.
  3. Közepes lángon addig párolja a főzetet, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik borban. Ha ez megtörtént, egy picit feljebb veszi a gázt. Addig forralja, amíg ténylegesen szirup állagot nem kap.
  4. Végül visszavesz a hőből, hozzáadja a csillagánizst és a maradék bort is. Ettől a lépéstől kezdve már nem főzi, csak melegíti a forralt bort nagyjából öt percig.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss