A 16 Michelin-csillagos Gordon Ramsay, akit leginkább szókimondó stílusáról ismerünk, úgy tartja, hogy a jó forralt bor sikere leginkább az elkészítés módjától, na meg az alapanyagok minőségétől függ. A sztárséf az alábbi receptre esküszik:
Hozzávalók:
- 1 üveg minőségi vörösbor
- kardamom
- szegfűszeg
- csillagánizs
- citromfűgyökér
- fahéjrúd
- 1 db narancs
- ízlés szerint barna cukor
- aszalt vagy friss gyömbér
Elkészítése:
- Az összes fűszert egy szövetzsákba kanalazzuk, majd a kis csomagot a felmelegített borba tesszük. Ha megvagyunk, mehet bele a hámozott, cikkekre szedett narancs is a héjával együtt.
- Hozzáadunk egy teáskanál barna cukrot, utána pedig jöhet a gyömbér. Ettől lesz Ramsay specialitása ez a forralt bor.
- Végül a bort melegíteni kezdjük. Arra vigyázzunk, hogy ne forrjon, mert akkor elveszik a téli ital lényege, az alkohol.
- A sztárséf diókat, mogyorót, pirított mandulát ajánl mellé rágcsának, amit sóval, cayenne borssal és pirospaprikával fűszerez.
Ahogy Gordon Ramsay, úgy Jamie Oliver is felturbózta a forralt bor klasszikus receptjét. Számára két elengedhetetlen hozzávaló létezik az ünnepi nedű elkészítésénél, amitől véleménye szerint igazán különleges lesz. Ez a babérlevél és a minőségi olasz vörösbor.
Hozzávalók:
- 2 üveg Chianti vörösbor. Ha nincs, akkor valamilyen minőségi olasz vörösbor
- 2 db mandarin
- 1 db citrom
- 1 db lime
- 20 dkg porcukor
- szegfűszeg
- fahéjrúd
- szerecsendió
- vaníliarúd
- csillagánizs
- babérlevél
Nem csoda, hogy Jamie Oliver elsősorban egy toszkán Chiantit ajánlj a forralt borhoz, hiszen rajong az olasz konyháért és alapanyagokért. Ám ez a minőségi nedű nem minden boltba érhető el, ezért bármilyen minőségi olasz vörösbort használhatunk.
Elkészítés:
- Jamie először egy szirupot főz. Teszi mindezt úgy, hogy a citrusokat miután meghámozta, kifacsarja a levüket, majd a cukorral közepes lángon pár perc alatt összerottyantja.
- Ha ezzel elkészült, azaz összeolvadt minden, beleteszi a szegfűszeget, a fahéjat, a babérlevelet, pár csipet őrölt szerecsendiót, és a hosszában kettévágott vaníliarudat, majd annyi vörösbort locsol a sziruphoz, amennyi pont ellepi.
- Közepes lángon addig párolja a főzetet, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik borban. Ha ez megtörtént, egy picit feljebb veszi a gázt. Addig forralja, amíg ténylegesen szirup állagot nem kap.
- Végül visszavesz a hőből, hozzáadja a csillagánizst és a maradék bort is. Ettől a lépéstől kezdve már nem főzi, csak melegíti a forralt bort nagyjából öt percig.
Ajánljuk még: