Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A fiatalító répa

A friss répa az egyik legfinomabb zöldségcsemege. Nemcsak változatosságot jelent az étkezésben, de szemünk és gyomrunk védelmezője is - érdemes tehát mellékszereplőből főszereplővé kinevezni a konyhában!
Családja

A gyökérzöldségek (mint a cékla, zeller, retek vagy petrezselyem) megvastagodott gyökerét, gumóját fogyasztjuk. Jellemző íz- és zamatanyag tartalommal rendelkeznek. A bennük lévő karotinoidoknak és flavonoidoknak antioxidáns, gyulladáscsökkentő, a rák kialakulását megelőző és egészségvédő hatásuk van. A sárgarépa sulforafant tartalmaz.

Mióta fogyasztjuk?

A vélemények megoszlanak: többen állítják, hogy a sárgarépa ősidők óta termesztett növény, az újabb vélemények azonban ezt a vélekedést kétségbe vonják. A régebbi vélemények abból a tényből alakultak ki, hogy a svájci és nyugat-németországi cölöpépítmények tóüledékében megtalálták a sárgarépa termését. (Ezek azonban más okok következtében is bekerülhettek az üledékbe.) Van, aki esküszik rá, hogy az ókori görög és római kultúrában is szívesen fogyasztották a sárgarépát. A kétkedők szerint  a répát a perzsáknak köszönhetjük. Európában pedig állítólag a mórok telepítették meg a 12. században.

Hatékony gyógyító

A görög Hippokratész gyomorerősítőnek ajánlotta. A római időkben mindenféle méreg ellenszereként használták, májbetegségek tisztítókezelésére ma is alkalmazzák. Az 1960-as évek óta a gyógyszeripar is használja bizonyos szívgyógyszerekben: orosz tudósok kivonták és izolálták belőle egyik alkotóelemét, a daucarint, mely értágító hatású.

Fiatalító, egészségmegőrző

A répában A-, B-, C-vitamin, és értékes ásványi anyagok, például vas, kalcium és kálium található. Ezért aki fáradtnak vagy leromlott állapotúnak érzi magát, fogyassza rendszeresen. Nagy lelki megterhelés és stressz után segít regenerálódni. Vastartalma segít leküzdeni a vérszegénységet, ezért a nők semmiképp ne feledkezzenek meg róla. Ráadásul az öregedést is lassítja.

Szembarát

A répa béta-karotin tartalma védi a szem egészségét. A legújabb kutatások szerint a béta-karotin gátolja a tumorok kifejlődését, különösen a tüdőrákot és a hasnyálmirigyrákot.

Gyomorbarát

A sárgarépa a hasmenés és a székrekedés gyógyítására is kitűnő. Sárgarépaleves még csecsemőknek is adható, hiszen durva beavatkozás nélkül fejti ki gyógyhatását. Hagyományosan féregűzésre is használják, különösen a gyerekkori cérnagilisztának jó gyógyszere a reggel éhgyomorra fogyasztott répalé.

Napozáshoz

Ugye már mindenki hallott már róla, hogy ha sárgarépát fogyasztunk napozás előtt, szebb és tartósabb barna színt szerezhetünk? Úszás után, napozás közben, amikor amúgy is fontos a folyadékpótlás, igyunk répalevet is tartalmazó üdítőt.

Ropogtatnivaló!

A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen, ugyanis a főzés során károsodnak a vastag sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotintartalmának több mint a fele hasznosul.

Bár a sárgarépa mindennapjaink része, mégis, önálló ételként tulajdonképpen ritkán fogyasztjuk, inkább csak ételeink alkotórészeként. Készíthetünk belőle salátát, főzeléket, de még ízletes desszertet is!

Remek recepteket találsz a következő oldalon!

És most lássunk néhány igazán finom répás receptet!

Répás-majonézes szendvicskrém

Hozzávalók:
2 kisebb répa
10-15 dkg füstölt sajt
1-2 gerezd fokhagyma
majonéz (kb. 8 evőkanál vagy kicsit több)
3 evőkanál tejföl
őrölt fekete- vagy fehérbors

Elkészítés: Lereszeljük a répát és a sajtot, mélyebb tálba rakjuk, megborsozzuk. Belenyomjuk a fokhagymát, összekeverjük a majonézzel és a tejföllel. (Körülbelül olyan állagúnak kell lennie, mint a tzatzikinek. Pirítósra pakolva, némi friss zöldséggel nagyon finom vacsora.)

Szemvidító répasaláta

Hozzávalók személyenként:
egy nagyobbacska répa
citrom (héja és leve)
méz

Elkészítés: Reszeld le a répát és a citrom héját, keverd össze mézzel és a citrom levével (ízlés szerint). Hűtőben hagyd állni fél órát.

Almás répatorta

Hozzávalók:
4 répa
2 alma
15 dkg durvára darált dió
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
25 dkg barnacukor
3 db tojás
1,5 dl étolaj
1 kávéskanál fahéj

A tetejére:
20 dkg natúr krémsajt
20 dkg Koronás Porcukor
citromhéj

Elkészítés: A répát és az almát megpucoljuk, lereszeljük. A lisztet, a sütőport, a fahéjat és a barnacukrot összekeverjük. 3 tojást felverünk egy nagy tálban az olajjal, hozzáadjuk a répát és az almát, majd a lisztes egyveleget. Jól összedolgozzuk. Kivajazott tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 60-70 percig sütjük. A natúr krémsajtot kikeverünk 15-20 dkg átszitált porcukorral, kis citromhéjat reszelünk bele, majd a torta tetejére kenjük.

Csokoládés répakocka

Hozzávalók:
50 dkg répa
30 dkg étcsokoládé
6 darab tojás
30 dkg liszt
25 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
25 dkg margarin
kb. 20 dkg dió vagy 30 szem pisztácia díszítésre

Elkészítés: A répát durvára reszeljük, a csokit nagyobb darabokra tördeljük, és a répa 2/3 részével összekeverjük. Habverővel a tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral, a margarinnal és egy csipet sóval 5 percig keverjük, míg jó habos lesz. Ehhez hozzáadjuk a répás keveréket, majd a maradék répát is, végül beletesszük a sütőporos lisztet és a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Előmelegített sütőben 30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e.
A tetejére csokit öntünk, és darabolt dióval vagy pisztáciával díszítjük.

Répás-póréhagymás dagadócsíkok

Hozzávalók:
80 dkg dagadó
1 szál póréhagyma
1 kg sárgarépa
5 dkg füstölt sonka
olaj

bors

Elkészítés: A répát megpucoljuk és vékony karikákra vágjuk. A póréhagymát megmossuk és 2-3 mm-es karikákra vágjuk. A dagadót körülbelül 2 cm széles csíkokra vágjuk. A füstölt sonkát apróra kockázzuk. A tepsi alját enyhén megolajozzuk, belefektetjük a dagadócsíkokat. Megsózzuk, megborsozzuk,  rászórjuk a póréhagymát, aztán a répát, végül meghintjük a sonkakockákkal. Alufóliával lefedve 220 fokon puhára pároljuk (hideg indulósütővel kb. 80 perc). Levesszük az alufóliát, felülre rakosgatjuk a húscsíkokat, és további 10 perc alatt megpirítjuk a tetejét (a sütőt csak felső melegítésre átkapcsolva). Köretnek pirított zsemlét vagy krumplipürét ajánlunk.

 
Még több remek répás receptet találsz itt >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss