Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A fiatal felnőtteknek több időt kellene szánniuk az egészséges étkezésre

Ahogy a tinédzserek átlépnek a felnőttkorba, a tanulással vagy munkával töltött egyre több idő negatívan befolyásolhatja a táplálkozási szokásokat.

A Journal of the American Dietetic Association januári számában megjelenő tanulmányban a kutatók azt figyelték meg, hogy amíg a fiatal felnőttek élvezik, ha időt tölthetnek és együtt ehetnek társaikkal, a férfiak 35 %-a, a nőknek pedig a 42 %-a arról számolt be, hogy nincs idejük leülni enni.

Azt is megjegyezték, hogy a futtában bekapott falatok többnyire egészségtelen ételekből állnak. 1687 18-25 év közötti fiatalt vizsgáltak meg, akik előzőleg részt vettek az EAT (Eating Among Teens – tizenévesekkel enni) projektben középiskolás korukban. A Minnesota Egyetem közegészségügyi karának kutatói felmérték az étkezési szokásokat és a táplálék összetételét is. Megkérdezték a résztvevőket, hogy szeretnek-e a barátaikkal vagy családtagjaikkal együtt étkezni, fontos-e számukra a rendszeres táplálkozás, nem érzik-e úgy, hogy csak rohanva tudnak bekapni egy-két falatot a sok tennivaló miatt. A táplálék összetételét illetően kikérdezték őket, hogy az elmúlt év során mennyi gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és üdítőt fogyasztottak, illetve, hogy a megelőző héten ettek-e gyorsétteremben.

Az eredmények azt mutatták, hogy az időérzék kényszerítő hatása lehet az oka annak, hogy sokan nem ülnek le enni. Ha másokkal együtt eszünk, általában egészségesebb táplálékot veszünk magunkhoz (pl. zöldségeket), több kalciumot, rostot. Ha rohanás közben veszünk magunkhoz némi élelmet, az általában üdítőből, gyorsételekből, zsíros falatokból áll.
A cikkben Nicole I. Larson kijelentette: "A tanulmány eredményei arra engednek következtetni, hogy fiatal korban jobban oda kell figyelni az időérzékre és a táplálkozási szokásokra. Ha ritkán eszünk másokkal, és inkább útközben étkezünk, akkor sokkal silányabb minőségű élelmet veszünk magunkhoz. Mivel a fiatalok általában szeretnek együtt enni, szorgalmazni kellene körükben, hogy alakítsák életüket úgy, hogy minél többet ehessenek együtt másokkal.”


Forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek

Friss