Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz mennyei a fehér spárga: tuti tippek a vásárlástól az elkészítésig!

Bár zöld spárgát főleg importból, többé-kevésbé egész évben vásárolhatunk, a fehér változat fő szezonja április vége, és a májusi hónap. Ilyenkor érdemes minél többet fogyasztani belőle, hiszen nem csak finom, de rendkívül egészséges is!

A fehér spárga izgalmasan domináns ízű zöldség, mely önmagában is olyan tökéletes, hogy nem igényel komoly ízesítést, a mellé kínált mártások és egyéb kiegészítők maximum arra valók, hogy kiemeljék csodás aromáit. A spárgát tehát minél egyszerűbben készítjük el, annál jobb, nem szabad túlgondolni, hiszen a zöldségek eme királynője úgy tökéletes, ahogy van. 

Sokan nem tudják, mire érdemes vásárláskor figyelni, mi számít jónak, mi közepesnek, milyen a friss zöldség, és hogyan érdemes elkészíteni.  A rossz minőségű, öreg, vagy nem megfelelően előkészített spárga ugyanis mennyei lakoma helyett keserű lehet és fás. Ha azonban okosan választunk, a fehér színű sípok nem fognak csalódást okozni nekünk!

Zöld spárga, fehér spárga, mi a különbség?

A spárga a spárganövény fiatal hajtása. Vásárolhatunk belőle zöldet vagy fehéret. Bár nem egyértelmű, de a két változat egy és ugyan azon növénytől származik, a különbség csupán a termesztés módjában rejlik. A rövid szezonban a fehér spárga attól marad fehér, hogy nem éri fény. Ennek érdekében a fiatal hajtásokat laza, homokos talajjal alaposan letakarják, így a sípok a sötétben növekednek, s ezért nem képződik bennük klorofill, így maradhatnak színtelenek. Amikor elérik a megfelelő magasságot, a sípokat kézzel kiássák, és speciális késsel, egyenként vágják le az anyanövényről. Magas árát ez a soklépcsős és macerás munkafolyamat magyarázza. 

Egészséges-e a spárga?

A spárga a legegészségesebb növények egyike, számos pozitív élettani hatással. Szárát jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, valamint folsavban gazdagok.  Zsírtartalma jelentéktelen, kalóriatartalma alacsony, és nem tartalmaz koleszterint. Van benne azonban sok értékes aminosav, köztük aszparaginsav, és találunk benne még kalciumot, foszfort, vasat, káliumot. Vízhajtó, és erősen méregtelenítő hatású.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Ha tehetjük, a piacon vásároljunk spárgát, szezonban, ha van olyanunk, ismerős zöldségestől, és olyan napokon, amikor tudjuk, hogy frissen érkezett az áru. Minél régebbi ugyanis a növény, annál nagyobb az esély arra, hogy fás lesz. Ellenőrizzük azt is, a vágott felület mennyire van kiszáradva. A spárgaárusoknál nagyon különböző árakkal találkozhatunk, de ebben az esetben ne a legolcsóbbra hajtsunk, keressük inkább a lehető legvastagabb spárgasípokat, hiszen ezek a legjobb minőségűek!

Tárolás

Minél frissebb a spárga, annál finomabb és zsengébb, így minél rövidebb ideig tároljuk, annál jobb. Ha mégis muszáj, akkor se tároljuk 1 maximum 2 napnál tovább. Vegyünk egy tiszta, illatmentes mosószerben kimosott konyharuhát, és nedvesítsük be az egyik felét. Tekerjük a spárgát lazán a nedves rongyba, majd rakjuk a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszébe, és hagyjuk itt felhasználásig.

Előkészítés

Sajnos a fehér spárgát muszáj alaposan meghámozni, ezt a munkafázist nem tudjuk megúszni! Mossuk meg a zöldséget alaposan, majd vágjuk le a sípok alsó 2-5 cm-es részét. Ne dobjuk ki, spárgaleves alaplevébe még remek lesz! A síp többi részét hámozzuk meg felülről lefele haladva úgy, hogy a felső rügyrész kimaradjon, az oldalakról azonban kerüljön le a fás külső réteg. Ehhez a munkafolyamathoz kell egy kis gyakorlat, némi türelem, és egy jó hámozó, hiszen túlhámozni a növényt pazarlás, a pedig nem hámozzuk rendesen meg, a végeredmény fás és keserű lesz.

A spárga főzése

Bár a szezon nagyon rövid, mégis érdemes beszerezni egy spárgafőző edényt. Ez egy kis átmérőjű, magas falú edény, melybe a spárgát állítva tudjuk beletenni. Ez azért fontos, mert bár a szárat főzni kell, a finom rügyeknek bőven elég a meleg pára, vízben ugyanis könnyen szétfő.

  1. Tegyünk az edénybe annyi vizet, amennyiből a spárgafejek még bőven kilógnak.
  2. Ízesítsük 1-2 teáskanál sóval és ugyanannyi cukorral, majd tegyünk bele egy kiskanálnyi citromlevet és 20 g vajat. 
  3. Tegyük a gyöngyöző vízbe a spárgát úgy, hogy a fejeket ne érje a víz. Takarjuk le.
  4. Főzzük addig, míg megpuhul, de nem puhul túl, ez vastagságtól és frissességtől függően 7-20 perc lehet. 
  5. Amint a spárga megpuhult, vegyük ki a vízből és tálaljuk hollandi mártással vagy egyszerűen kevés vajjal, sóval és citromlével.

Ezek is érdekelhetnek

Friss