Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A csípős-savanyú leves titka

Kár tagadni: ragaszkodunk a magyar konyhához. Talán csak az olasz és a kínai ételekkel teszünk kivételt: fogyasztjuk őket nem csak rendszeresen, de örömmel is. A tésztafőzés már megy is nekünk, ám a kínai konyha nem adja olyan könnyen magát. A Lucullus Baráti Társaság és a Kínai Étekmester Műhely viszont kínai főzőtanfolyamot indított, ahol akár a csípős-savanyú leves elkészítését is megtanulhatjuk.

Ilyen eseményről természetesen a Mindmegette nem maradhat le. Annál is inkább rokonszenvezünk a kezdeményezéssel, mivel a Lucullus Baráti Társaság is vallja, hogy jót enni, jót inni a világ legjobb dolgai közé tartozik. Éppen ezért sorra rendezik a különlegesebbnél különlegesebb vacsorákat, ahol a jelentkezők belekóstolhatnak egészen elképesztő ételekbe… Szervezésükben bemutatkozott már az örmény, a bolgár, az indonéz konyha, legutóbb pedig közép-afrikai vacsorájukon a kíváncsi ínyencek megkóstolhatták a maniókalevelet, a bátrabbak pedig a füstölt majomhúst és kongói krokodilhúst is. No, mi erre azért nem vállalkoztunk, de Wang mester kínai főzőtanfolyamát azért megnéztük magunknak.

 

Sok csempe, sok króm, sok tűzhely. Tágas konyha, benne minden, ami a főzéshez kell. Wang mester hihetetlenül derűs és kedélyes, árad belőle a béke. Csípős-savanyú levest, tojásos rizst és hagymás sertéscsíkokat készít.

 

 

 

A tojásos rizzsel kezdünk. Wang mester fél kézzel tartja a wokot, a másikkal adagolja a hozzávalókat, magyaráz. Bár erősen töri a mi nehéz magyar nyelvünket, a gasztronómia közös nyelv, úgyhogy mindenki mindent ért. Körülbelül 3 perc alatt el is készül a tojásos rizs, jöhet a kóstolás. És a meglepetés. Mert ennek a tojásos rizsnek semmi köze azokhoz a tojásos rizsekhez, amiket a gyorsbüfékben lehet kapni. Egyszerűen felséges, pedig tulajdonképpen semmi trükkje sincs, fűszereket sem nagyon látott, mégis… Wang mester mosolyog: ilyen a kínai konyha.

Most mindenki maga készíti el a tojásos rizst, a mester közben mindenkire figyel, mindenkinek segít. Megint kóstolás következik: most egymás ételeit teszteljük. És bár mindenki ugyanazokból az alapanyagokból dolgozott, mégis mindegyik rizs más!!!

 

 

 

Következik a hagymás hús. Ugyanaz a menet: Wang mester bemutat, a résztvevők is próbálkoznak, és megint kóstolás. Természetesen megint mindegyik étel más, nem csak állagra, de ízvilágát tekintve is! Pedig nincs benne fűszer. Hát… ennyit számítanak az arányok.

Végre jön a híres leves. Az elkészítéséről fogalmunk sincs, elképzelni sem tudjuk, hogyan, miből, mennyi idő alatt készül el ez a sűrű, jellegzetes étel.

Wang mester természetesen most is wokkal dolgozik. Kis tányérban apróra vágva egyenlő mennyiségű répa, tofu, szójababcsíra, fafül gomba és főtt kacsamell várakozik. A mester kevés olajat önt a wokba, majd amikor forró, Erős Pistát és egy gerezd zúzott fokhagymát dob bele, kicsit összeforgatja, majd egy edénybe kiönti. A wokban egy tányérnyi vizet forral. Amikor már forró, beleönti a felaprított répát, tofut, szójacsírát, gombát és húst, három percig főzi, közben sózza, borsozza a levest. Néhány kanál vízben feloldott keményítőt ad hozzá, majd nagyon lassan, folyamatos kevergetés mellett beleönti a felvert tojást. Még kell egy kis ecet, ízlés szerint egy kevés a csípős-fokhagymás szószból, és kész! Vagyis némi előkészület után 5 perc alatt kész! Hihetetlen! Tessék kipróbálni...

Ha esetleg kedvet kaptál, íme a receptek:


Tojásos sült rizs
Hozzávalók 1 főre: főtt rizs (thaiföldi, kínai vagy indiai rizs), napraforgóolaj, 1 tojás, 1 szál újhagyma, só, rizskivonat (más néven kínai só), szójaszósz
Elkészítés:
1. Felverjük a tojást, felaprítjuk az újhagymát (a zöldjét is).
2. Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt víz/ nedvesség elpárologjon), beleöntünk kb fél tojásnyi olajat. Addig forraljuk, amíg enyhén fodrozódni és füstölögni kezd.
3. Beleöntjük a felvert tojást, enyhén átsütjük, majd kanállal felaprítjuk. A tojást keveset kell sütni - nem kell megvárni, hogy teljesen piros legyen, mert akkor kiszárad.
4. Hozzáadjuk a főtt rizst, összekeverjük. Addig kell sütni, amíg a szemek szétválnak és enyhén átpirulnak.
5. Sózzuk, majd hozzáadjuk az újhagymát, még fél percig sütjük.
6. Ezt követően jön egy kevés rizskivonat, majd tetszés szerint adhatunk hozzá szójaszószt, hogy a színe szép legyen.

TIPP: Ehhez az ételhez tetszőleges, aprított vagy már alapjáraton apró zöldségféléket is lehet adni. Pl. Kínában gyakran raknak bele főtt borsót.


Hagymás sertéshús
Hozzávalók 1 főre: 10-15 dkg sertéscomb, étkezési keményítő, napraforgóolaj, 1 fej vöröshagyma, szójaszósz (lehetőleg sötét, sűrű állagú), só, rizskivonat (más néven kínai só), víz
Elkészítés:
1. A húst vékonyra szeleteljük (1-2 mm vastag, de lehet nyugodtan széles).
2. A húst összekeverjük kb. 1-1,5 teáskanálnyi keményítővel. Kis vizet adunk hozzá.
3. A vöröshagymát feldaraboljuk kb. 3x3x3cm kockákra.
4. Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt víz elpárologjon), beleöntünk kb. 4 cl olajat. Addig forraljuk, amíg fodrozódni és füstölögni kezd.
5. Beleöntjük a húst, átsütjük, amíg mindenütt enyhén barna lesz (kb. 2-3 perc).
6. Hozzáadjuk a sót és a szójaszószt, majd a vöröshagymát. Szükség esetén mehet bele egy kis víz is. Sütjük, folyamatos kavargatás mellett kb. 1-2 percig, amíg a hagyma „reccsenve roppanós” lesz.
7. Hozzáadunk egy kevés rizskivonatot, és kész is!

TIPPEK
- A hús könnyen kiszáradhat, ha túl kevés keményítőt kap, vagy ha túl sokáig sütjük.
- Az étel pépessé válhat, ha túl sok keményítő kerül bele.


Csípős-savanyú leves
Hozzávalók 1 főre: zúzott erős paprika (az Erős Pista tökéletes), napraforgóolaj, 1-2 gerezd fokhagyma, bors, só, étkezési keményítő, 1 tojás, sárgarépa, fafül gomba, tofu, szójababcsíra, füstölt/sült/főtt hús (lehetőleg kacsamell), víz, ecet
Elkészítés:
1. Felaprítjuk egészen kis darabokra (kb. 3x3x3mm) a fokhagymát, sárgarépát, beáztatott fafül gombát, a tofut és a húst.
2. Villával felverjük a tojást.
3. Feloldunk kb. 2 evőkanál keményítőt legalább háromszor annyi vízben.
4. Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt víz elpárologjon), beleöntünk kb. 4 cl olajat. Ebben az esetben elég enyhén felforralni az olajat, az extrém hőfok veszélyes lehet.
5. Beleöntjük a forró olajba az Erős Pistát és a fokhagymát. Enyhén átsütjük (gyors folyamat, a fokhagyma könnyen eléghet!). Ezt a keveréket kiöntjük egy tányérba.
6. Vizet forralunk a wokban.
7. A forró, de még nem zubogó vízbe beleöntjük a felaprított alapanyagokat, néhány percig (kb. 3perc) kevergetve főzzük. Közben sózzuk, borsozzuk.
8. Lassan hozzáadagoljuk a vízben feloldott keményítőt.
9. Belekeverjük a felvert tojást, közben gyorsan, körkörösen kavargatjuk, hogy a tojás szép, hosszúkás legyen, ne pedig darabos.
10. A leveshez ízlés szerint adunk az erőspaprika-fokhagyma-olaj trióból.
11. A végén kerül bele az ecet, ízlés szerint.

TIPPEK
- A leveshez teteszőleges húst használhatunk.
- A szárított fafüle gombát vízbe kell áztatni kb. 15 percig, mielőtt bármilyen akcióba lendülnénk vele.

Köszönjük a lehetőséget a Lucullus Baráti Társaságnak és Wang mesternek!


 

Ezek is érdekelhetnek

Friss