Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A citrom 8 jótékony hatása, amiről eddig még biztosan nem tudtál

default user icon
MME
A télen-nyáron népszerű sárga gyümölcsben a C-vitaminon túl sok más olyan értékes anyag is rejtőzik, ami óvja az egészségét. Összeállításunkból most mindent megtudhatsz ezekről:

1. Csökkenti a koleszterinszintet

Az almához hasonlóan a citromban is megtalálható pektin természetes módon képes befolyásolni a koleszterinszintet. A déligyümölcs ezenkívül úgynevezett flavonoidokat is tartalmaz, melyek csökkentik az érszűkület kialakulásának veszélyét.

Így alkalmazd: Készíts keveréket 150-150 ml fehérborból és vízből, 4 db mentaágból és 4 ek mézből, majd adj hozzá 1 db biocitrom héját és húsát. Végül az egészet forrald fel, majd vedd lejjebb a lángot, és főzd kb. 10 percig az elegyet. A kész szirupot 1 : 4 arányban keverd össze ásványvízzel, és idd meg, esetleg öntsd a gyümölcssalátádra. 

2. A szép fogínyért

A benne lévő glikozid antibakteriális hatású, emellett a fogínyt is erősít.

Így alkalmazd: A szájöblítőhöz 1 pohár vízbe facsarj bele 1/2 db citrom levét. Vigyázat: öblögetés után legalább 20 percig várj a fogmosással, a citromsav ugyanis felpuhítja a fogzománcot, és időre van szükség ahhoz, hogy az újból megkeményedjen!

3. Fokozza az emésztést

Rostokban gazdag, így segíti a bélműködést, megakadályozva ezzel a székrekedést is.

Így alkalmazd: Reszelj le 2 db, alaposan megmosott biocitrom héját, majd forrázd le 1 csésze forró vízzel, és 10 percig hagyd lefedve állni. Naponta 2 csészével fogyassz belőle.

4. Fertőtleníti a lakást

A citrom levével természetes módon hatástalaníthatók a baktériumok.

Így alkalmazd: A felmosóvízhez adj literenként 1 ek citromlevet. Hogy még frissebb legyen az illat, tegyél bele pár csepp citromolajat is. Kellemes mellékhatás: a portörlésben megfáradt háziasszonyt a citrusaroma élénkítő hatása kényezteti.

5. Narancsbőr ellen is hatásos

A citromos fürdő serkenti a nyirokkeringést, így csökkentheti a cellulitis tüneteit.

Így alkalmazd: Facsard ki 5 db citrom levét, öntsd a kb. 37 fokos fürdővízhez, és 10 percig maradj a kádban. Legalább hetente kétszer ismételd meg!

6. Tyúkszemre, bőrkeményedésre

A tyúkszem mérete friss citromkarikával is csökkenthető. Bőrkeményedés ellen hatásos a citromolajjal való ecsetelés is.

Így alkalmazd: Esténkét egy kisebb vászondarabbal rögzíts a tyúkszemedre 1 db frissen levágott citromkarikát, és egész éjszaka hagyd rajta.

7. Mérsékli a gyomorégést

Az egzotikus gyümölcs leve gyomorégés esetén is segít, mert semlegesíti a gyomorsavat.

Így alkalmazd: Tegyél 1 csésze borsmentateába 1 tk friss citromlevet. Így megduplázódik a jótékony hatás, a gyógynövény olaja ugyanis megnyugtatja a gyomrot.

8. Serkenti a gondolkodást

A citromillattal növelhető a figyelem és a koncentráció a munkahelyen.

Így alkalmazd: Tegyél citromolajat az aromamécsesbe. Ügyelj arra, hogy a többi illóolajhoz hasonlóan ez is érzékeny a fényre és a levegőre, ezért lehetőleg zárt szekrényben tárold az üvegcsét.

+1 Ráveszi, hogy többet igyál

Ha a citromos víz a magas cukortartalommal rendelkező üdítőket váltja ki az étrendedben, akkor kifejezetten jól választottál! Sokkal jobban itatja magát, mint az ízesítetlen víz, így hozzájárulhat a folyadékbevitel növeléséhez is. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss