Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A ceyloni tea dicsérete

Idén későn érkezett hozzánk a Tél, tartunk is tőle, hogy sokáig marad. Egy fázós, tavaszra sóvárgó napon pedig mi más melegíthetné fel jobban testünket és lelkünket, mint egy csésze forró, illatos tea? Izgalmas körútra indultunk, hogy megismerjük a világ egyik legjobb minőségű teáját: a ceylonit.

Sri Lanka, az Indiai Óceán gyöngyszeme sokszínű kultúrájáról és festői szépségű, teaültetvényektől zöldellő tájairól ismert. A sziget elterjedtebb neve Ceylon, de Serendibként is emlegetik. Ez utóbbi Horace Walpoe angol író által alkotott „serendipity” szóra utal, melynek jelentése „szerencsés véletlenen alapuló felfedezés”. Azt, hogy az elnevezés valóban illik a könnycsepp alakú szigethez, a teatermelés kialakulásának története is bizonyítja.

Magok - Indiából

Az 1860-as éveket megelőzően Sri Lanka fő terménye még a kávé volt. Az első „Assam” tea magokat James Taylor, a vállalkozó kedvű angol kávéültetvényes üzletember hozta Indiából. Az első teaföld a Loolecondera birtokon mindössze 19 hold területű volt. Bármily hihetetlen is, azokból az első teacserjékből néhány mind a mai napig terem teát.

A ceyloni tea elterjedése Sir Thomas Lipton nevéhez kötődik, aki 1890-ben, útban ausztráliai vakációjára, a szigetre tévedt és felismerte a kiváló minőségű teában rejlő üzleti lehetőséget. Az ő munkásságának köszönhetően Ceylon neve eggyé vált a teával. Mára Sri Lanka a világ legnagyobb tea exportőre. A teaföldeken az év mind a 12 hónapjában folyik a szorgos munka, lévén az egyetlen olyan hely, amely természeti adottságainak köszönhetően egész évben termeli a teát, hozzávetőleg évi 310 millió kilogrammot.

Nuwara Eliya

A változatos éghajlat eredményként a különböző magasságokon található teaföldekről más és más zamatú teákat szüretelnek. A romantikus nevű Nuwara Eliya 6000 méterrel a tengerszint felett található, ahol eukaliptusz, mentol és ciprusok illata járja át a levegőt, ezzel hozzájárulva az ott termett tea különleges aromájának kialakulásához. Dimbula vidékén a monszunesők és száraz, hideg szelek formálják éretté a tea ízét, míg a délebbre elhelyezkedő Ruhuna környékén a föld ad erős, karakteres aromát és sötét színt a tealevélnek.

A származáson túl Sri Lankán a kézi szüretelés és a gondos feldolgozás is biztosítja a minőséget. Azokon a teákon, amelyeket itt csomagoltak és 100% tiszta ceyloni teát tartalmaznak, megtalálható a Sri Lankai Tea Tanács oroszlános logoja, a minőség őrzője.
Azt mondják, a ceyloni tea Sri Lanka ajándéka a világnak. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss