Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A bükki füvesember patikájából: Gyógynövények légúti panaszokra

default user icon
MME
A koronavírussal továbbra is együtt kell élnünk, ám a felső légúti betegségek szezonja sem ért még véget. Szabó Gyuri bácsi most a nátha, az influenza és a bronchitis tüneteinek enyhítésére ajánl remek természetes megoldásokat.

A télen gyakori felső légúti betegségek javarészt vírusos eredetűek, de baktérium is okozhatja a szokásos orrfolyást, torokfájást és köhögést. Lássuk, hogyan szerezheted vissza mielőbb a jó közérzeted!

Nátha, meghűlés

A náthára nagyon jó a kakukkfű, a szurokfű, a kamilla, de említhetnénk még a hársfa- és bodzavirágot, melyeknek enyhe izzasztó-lázcsillapító hatásuk is van. Hosszan tartó és magas láz esetén természetesen orvoshoz kell fordulni, de a hőemelkedést nagyon jól kezelhető gyógynövényekkel. Influenza esetén is ugyanezeket a gyógynövényteákat fogyaszd. Ne feledkezz el a C-vitamin pótlásáról sem, erre a legjobb a langyos vízben 8-10 órán át áztatott csipkebogyó levét meginni.

Torokgyulladás

A torokfájás enyhítésére naponta háromszor kell zsályából, kamillából, borsmentából, apróbojtorjánból készült, 1 : 1 arányban kevert teával gargarizálni – ezek természetes fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású gyógynövények. Persze, utána ne öntsd ki a teát, hanem idd meg, érdemes elfogyasztani belőle napi 2-3 csészével. Hatékony még a gyulladáscsökkentésre bevált kamilla, bodzavirág és lándzsás útifű keverékből készült tea is. Nem múló torokgyulladás és magas láz esetén fordulj orvoshoz, aki eldönti, hogy a panaszaidat vírus, vagy baktérium okozza-e.

Köhögés

Népgyógyászati tapasztalatok szerint a köhögést leginkább a bodza, a szurokfű, a kakukkfű és az útifű csillapítja. A bodzát, szurokfüvet teaként fogyaszd, de az útifűből és a kakukkfűből készült szirupok is nagyon jól enyhítik a kellemetlen panaszt.

Bronchitis

Jolly joker a tüdőfűlevél teája! Ahogy a nevében is benne van, mindenféle légúti betegség esetén megoldást hoz. Ha letapadt a hörgőkben a váladék, segítheted a tisztulását köptető hatású gyógynövényekkel, erre a kakukkfüvet és a szurokfüvet ajánljuk. Ezekből is készíthetsz keveréket, de a tüdőfűből kevesebbet adj hozzá, mert erősebb az íze.

Tüdőgyulladás

Ha az orvos tüdőgyulladást állapít meg, akkor Gyuri bácsi Tüdőfűleveles teakeverékével segíthetsz madon. Ez egy keserűbb ízű, erős teakeverék, ezért csak napi 1 csészével ajánlott elkortyolgatni, egyenletesen elosztva a nap folyamán.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss