Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a lekvár, a befőtt, a dzsem - 10 tipp befőzéshez

default user icon
MME
Biztosan van, aki mostanában tervezi, hogy belevág élete első baracklekvárjának, ribizliszörpjének vagy épp meggybefőttjének az elkészítésébe. Elsősorban nekik szolgálunk néhány hasznos tippel, ám de a rutinosok is találhatnak új, érdekes fortélyokat összeállításunkban!

1. Csakis kifogástalan minőségű gyümölcsöt és zöldséget tegyél el! Túlérett, ütődött, fonnyadt, penészes, netán erjedésnek indult darabok nem kerülhetnek a befőttesüvegbe.

2. Ügyelj rá, hogy a befőttesüvegek és a fedelek épek legyenek! A legkisebb repedés, törés vagy más sérülés esetén selejtezd le őket. Szabadulj meg a porózussá vált gumigyűrűktől is.

3. A munka megkezdése előtt teremts patikatisztaságot, mert már egy parányi szennyeződéstől megpenészedhet vagy megromolhat, amit elteszel! A profik azt tanácsolják, hogy a forró mosószeres vízben gondosan elmosogatott, vagy mosogatógépben tisztára mosott befőttesüvegeket főzd is ki annyi ecetes vízben, amennyi ellepi, mert az ecet 5%-os oldata a baktériumok 90%-át elpusztítja.

Tipp: Az üvegeket ne törölgesd el, hanem szájjal lefelé borítsd őket tiszta, vasalt konyharuhára vagy szárítsd meg a sütőben, hogy sterilek maradjanak. [A kifőzött fedeleket tedd konyharuhára, a gumigyűrűket felhasználásig tartsd tiszta forró vízben. = beleírtam]

4. A befőzőfazékba állított üvegek körül annyi víz legyen, hogy az üvegek magasságának háromnegyedéig érjen.

5. Fontos: Ügyelj rá, hogy a fertőtlenítő vízfürdő hőmérséklete körülbelül megegyezzen a beleállított üvegek tartalmának hőmérsékletével. A forró lekvárral töltött üvegeket állítsd meleg vízbe, a hideg felöntőlében eltett zöldséget pedig hideg vízbe állítva kezdd el hőkezelni.

6. 75 fok felett a romlást okozó mikrobák többsége elpusztul. A hőkezelést 90-100 fokon ajánlott végezni. Használj befőzési hőmérőt ! Befőzőedény fedelébe illeszthető vagy konyhai fazékra csíptethető mérőeszközt jobb konyhafelszerelési szaküzletekben vagy webáruházban vásárolhatsz. Az előírt hőkezelési időt az ajánlott hőmérséklet elérésétől kell számítani. 

7. Hőkezelés után az üvegeket befőttesüveg-fogóval vagy száraz konyharuhával emeld ki a forró vízből. A csavaros tetejű üvegeket fordítsd a tetejükre 5-10 percre. Így a forró lekvár saját hőjétől a fedél és a fedél alatti levegőréteg is steril lesz, a képződő vákuum pedig az üveg szájára cuppantja a fedelet.

8. Hagyd az üvegeket teljesen kihűlni, ez órákig eltarthat.
Fontos: Hűlés közben ne mozgasd, továbbá ne tedd hideg kőre őket és hideg vizet se engedj rájuk, mert a hőkülönbség miatt elpattanhatnak. A legjobb, ha konyharuhával leterített vágódeszkára állítod őket.

9. Kihűlés után ellenőrizd, hogy az üvegek tökéletesen zárnak-e. Fémcsattal rögzített gumitömítéses üvegnél erről úgy bizonyosodhatsz meg, hogy óvatosan kioldod a csatot. Ha a fedél magától is rátapad az üveg szájára a vákuum miatt, akkor rendben van. Tároláshoz csatold vissza a fedelet!

10. A befőtteket hűvös és sötét helyen tárold, ne érje őket közvetlen napfény! Ha így teszel, hosszú ideig megőrzik a minőségüket.

LEKVÁRFŐZÉS, AVAGY AZ ÜVEGHEGYEKEN TÚL >>>
TUDJ MEG MINDENT A LEGJOBB BEFŐZÉSI ÉS TARTÓSÍTÁSI TECHNIKÁKRÓL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss