Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A balzsamecet titkai: hogyan készül és mire használd?

default user icon
MME
Nem tipikus alapanyaga a magyar konyhának, néhány évtizeddel ezelőttig Olaszországon kívül nem is igen ismerték. Mára mégis népszerűvé nőtte ki magát, mutatjuk, hogyan készül az eredeti, és mi mindenhez használhatod.

A külföldi - és hazánkban is népszerű - főzőműsorok és szakácskönyvek nyomán kezdett bekerülni a magyar köztudatba is – noha éttermeink séfjeinek eddig sem kellett bemutatni a balzsamecet izgalmas ízvilágát. Mindenkinek érdemes tennie egy próbát vele, már csak azért is, mert készítői szerint az élet balzsamecet nélkül olyan, mint egy napsütés nélküli nap.

Modena kincse

Az ecetet nem kellett feltalálni, spontán jön létre, mikor etil-alkohol és víz oldatában az ecetsav-baktériumok elszaporodnak, és az alkohol ecetsavvá oxidálódik. Így akár otthon is készíthető borecet – a kénezetlen borból is az lesz. A balzsamecet hasonlít a borecethez, annak úgymond „továbbfejlesztett” változata. Feltehetően véletlenül találták fel: a felforralt mustot, a középkor kedvelt édesítőszerét benne felejtették egy edényben, és csak akkor került elő a kamra mélyéről, mikor már átható ecetillata volt.

A balzsamecet az olaszországi Modena városához és a szomszédos Reggio Emiliához kötődik. Ehhez a fajta ecethez a szőlőt – hagyományosan egy fehér fajtát, a Trebbianótkézzel szüretelik, és a lehető legkésőbb, hogy édes legyen. A mustot sűrűre forralják, majd fahordókba töltik. Elsőnek kétszáz literesbe, majd az érlelési folyamat során – ami legalább 12 év (!) – egyre kisebbe, az utolsó legfeljebb húsz literes lehet. Hogy megkaphassa a hagyományos modenai balzsamecet nevet, egy zsűri bírálja el az elkészült művet, amit ezután egydecis üvegekbe töltenek. Egy ilyen fiola ára 100 euro körül van. Értéke – a veretes borokhoz és a hegedűkhöz hasonlóan – a korral együtt nő: forgalomban vannak 24, 48, sőt akár 100 éves balzsamecetek is.

A hagyományos Aceto Balsamico tradizionale ízét meghatározza nemcsak a szőlőfajta, de a különböző fából készült hordók is, amelyekben legalább tizenkét évet eltölt. Ha a balzsamecet érése nagy részét tölgyfahordóban töltötte, erős az aromája. A gesztenye intenzív, a cseresznyefa édeskés, a boróka pedig fűszeres ízt ad. Használatos még a szederfa, az akácfa és a kőris is.

Balzsamecetek - nem aranyáron

Aceto Balsamico di Modenával (azaz modenai balzsamecettel) már egy középnagy magyar abc-ben is találékozhatunk, és kevesebb mint ezer forintért haza is vihetjük.

Az árukhoz képest ezek sem rossz termékek, de szinte semmi közük a hagyományos modenai módszerhez. Az ipari méretekben készülő balzsamecet szőlősűrítményből és borecetből készül. Elképzelhetetlen is lenne, hogy az ecetkészítő-mester hagyományos, fahordós, évekig érlelt termékét fillérekért dobja piacra. És mivel inkább fűszerként, ízesítőként használjuk, vagyis csak eveset belőle, és üvegünk hosszú ideig kitart, válasszunk inkább minőségibb balzsamecetet. Meghálálja!

Mindennapi ecetünktől eltérően a balzsamecet íze teltebb, összetettebb és lágyabb a borecetnél. Minél olcsóbb nedűt választunk, annál alacsonyabb az ízanyagok koncentrációja és annál több kell belőle, de alapvetően egyszerre csak pár cseppet szoktunk használni belőle. Nem veszik kárba a vásárolt üvegnyi mennyiség, mert a legtöbb ecetfajtához hasonlóan jól lezárva, sötét helyen korlátlan ideig eltartható.

Íze szinte mindenhez illik, az észak-olasz konyha pedig szinte elképzelhetetlen nélküle. Könnyű saláták, krémes rizottók kellemes kiegészítője – de gyakran alkalmazzák könnyű desszertekhez. Dió- vagy vaníliafagylaltra, panna cottára csöpögtethetünk néhány cseppet belőle. Sárga- és görögdinnye-kockákat is megbolondíthatunk kevés zöldcitrom-lével és pár csepp balzsamecettel. Vagy forgassunk félbevágott epret barna cukorba, három bögre gyümölcshöz két teáskanál balzsamecetet adva tegyük hűtőbe! Harminc perc múlva osszuk el a gyümölcsöt egy-egy adag citromfagyi tetején. Illik hozzá a menta, és egyéb bogyós gyümölccsel is próbálkozhatunk. Nincs az a napsütéses olasz emlék, ami föl ne elevenülne ilyen desszert hatására.

A balzsamecetből készülhet sűrű szósz is, balzsamecet-krém, ami sajtokhoz, pástétomokhoz is nagyon jól illik, de csokoládérémek, csokihabok kiegészítője is lehet. Ennél persze egyszerűbb ételeket is egészen más dimenzióba emelhetünk a balzsamecet-szósszal: grillezett zöldség vagy hirtelensült húsok, roston sült gomolya mellé is isteni. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss