Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 90 napos diéta - a 7 leggyakoribb kérdés a szétválasztó programról

A diéta alapszabálya: egy étkezésen belül egymással nem, csak a semleges csoport tagjaival kombinálhatóak a fehérje-, illetve a szénhidrátcsoportba tartozó élelmiszerek! Sokan arattak már sikert ezzel a programmal, de mindig akadnak újabb és újabb kérdések. Lássunk néhányat a leggyakoribbak közül!
Hogy lehet az, hogy egyes almák a fehérje-, míg mások a szénhidrátcsoportba tartoznak?

Mivel a friss, lédús almák még sok gyümölcssavat tartalmaznak, savas közegben zajlik az emésztésük, így a fehérjecsoportba sorolandók. Egy kevésbé friss almában ellenben már lebomlottak a gyümölcssavak, így az emésztése is lúgos közegben megy végbe, épp ezért ez a típus már a szénhidrátcsoportba tartozik.

Receptek szénhidrát napra >>>
Étteremben is ehetek?

A vendéglőkben is van lehetőség a módszer követésére. Amennyiben valamilyen hús- vagy halétel mellett döntesz, cseréld le a burgonyás vagy tésztás köretet egy külön adag salátára vagy párolt zöldségre. Ha mégis tésztára vágynál, kérj hozzá hús vagy hal nélküli zöldséges szószt.

Kell-e számolni a kalóriákat?

Nem! Sokkal fontosabbak a 4-5 óránkénti rendszeres és laktató étkezések, ezzel biztosítható, hogy megfelelő maradjon a szervezet vércukorszintje. A cukorszint süllyedése ugyanis farkasétvágyat vált ki, és ilyenkor könnyen megfeledkezhetünk az elhatározásunkról.

Receptek keményítő napra >>
Szabad csokit enni?

Egy kis darab csokoládét nyugodtan elfogyaszthatsz napközben, az a lényeg, hogy magas kakaótartalmút válassz. Ezekben több a sejtvédő hatású flavonoid, mint a tejcsokiban.

Hogyan étkezhetek a hétköznapokon?

Főzd meg előző nap a másnapi ebédet! Elvitelre kitűnő a fasirt, a hideg, sült csirkemell. A főtt tojást, a sajtot, a joghurtot és a túrót szintén egyszerű szállítani, de akár salátás-paradicsomos szendvicset is készíthetsz. Praktikus még a krumpli-, rizs- vagy tésztasaláta is.

Receptek fehérje napra >>>
Miért nem szerepelnek hüvelyesek a szétválasztólistán?

Az eredeti Hay-féle módszer tiltja ezeket, mert nehezen emészthetőek, puffadást okoznak, és növelik a gyomor savtartalmát. Ám a Szelektív étkezés új szakácskönyve című, népszerű kötet írója, Ursula Summ szerint a hüvelyesek néha igenis beleférnek az étrendbe, hiszen gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban. Ha zöldfűszerekkel együtt fogyasztjuk ezeket, Summ szerint kevésbé terhelik meg a gyomrot.

A paradicsom melyik csoportba tartozik?

Attól függ, melyik formáját fogyasztod. Ha egy friss, nyers példányról van szó, akkor a semleges csoportba. A leves vagy szósz elkészítése során viszont a paradicsom struktúrája megváltozik, és savas állagú lesz, így ilyenkor már a fehérjecsoportba tartozik.

Még több tipp a Diéta rovatból >>>
Vezess fogyinaplót, konzultálj a többiekkel! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss