Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 8 legjobb élelmiszer a rák ellen

default user icon
MME
A helyes táplálkozás továbbra is az egyik legkellemesebb módja a rák megelőzésének, illetve az egészségünk megőrzésének. Eláruljuk, miért kell minél többet ennünk a különböző zöldség- és gyümölcsfélékből!
Sárgarépa

A legjobb főzve vagy párolva! – így hangzik a meglepő jó tanács az egészséges sárgarépával kapcsolatban. A benne lévő béta-karotint (az A-vitamin előanyagát), amely vízben nem oldódik, csak abban az esetben
tudja maradéktalanul hasznosítani a szervezetünk, ha eszszenciális zsírok (például kukoricaolaj) társaságában fogyasztjuk. Kutatások szerint jelentősencsökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.

Tipp: Vásárlás után minél hamarabb távolítuk el a sárgarépa zöldjét, ugyanis vizet von el zöldségtől!

6 tipp, hogy természetes módon csökkentsd a koleszterinszinted >>>

Brokkoli

Legnagyobb előnye, hogy A-, C- és E-vitamin is található benne. Ez a
szuper hármas ad erőt a sejtjeinknek ahhoz, hogy kivédjék a szabad gyökök
támadását. Illat- és színanyagai is hasonló funkcióval bírnak, ugyanis átalakítják a rákot előidéző anyagokat, amelyekkel ezután a test már könnyedén képes elbánni.

Tipp: Igazán egészséges rágcsálnivalót készíthetünk ebből a
finom zöldségből, ha nyersen csíkokra vágjuk, majd zöld fűszeres mártogatóssal fogyasztjuk.

Retek

Fekete, piros és fehér: a különböző retekfélék csak úgy dúskálnak a mustárolajban. Minél intenzívebben rágcsáljuk a ropogós salátábavalót, annál több mustárolaj szabadul fel belőle. Ez a csípős ízű anyag – a szelénnel és az óriásretekben található C-vitaminnal együtt – a gyomorrák kialakulását előzi meg.

Tipp: 200 g retek 8 órán át biztosítja a szervezet folsavszükségletét.

Mindent az egészségről >>>

Grépfút

Túl sok stressz ér, és nehezen alszol el? Akkor érdemes minél többet enned ebből a citrusféléből! A grépfrút tele van C-vitaminnal, amely semlegesíti a túlzott feszültség és a kevés pihenés miatt keletkező káros anyagokat.

Tipp: A legtöbb értékes anyag a hús és a héj közötti fehér hártyában található, ezért ezt is együk meg!

Szilva

Lédús és nagyon finom kék csoda! A benne lévő értékes színanyagok és a C-vitamin gondoskodnak arról, hogy tovább maradjunk fiatalok, a szerveink jobban bírják a tempót, a sejtjeink pedig megfelelően működhessenek.

Tipp: Lehetőség szerint mindenféle színű szilvát együnk, ugyanis a különböző színanyagok kiegészítik egymás hatását a sejtvédelemben! Az aszalt szilva, amellett, hogy finom csemege, szinte verhetetlen a szabad gyökök elleni harcban!

Viszlát betegség! Itt a top 9 gyógyító étel >>>

Paradicsom

Összesen 13 vitamin, valamint 17 ásványi és másodlagos növényi anyag található benne. Naponta érdemes legalább 1/4 kilót megenni a piros húsú gyümölcsből. Likopin nevű hatóanyagának köszönhetően képes megkötni a
szabad gyököket, továbbá a szívet és az érrendszert is erősíti.

Tipp: Legjobb, ha brokkolival fogyasztjuk, a két finomság ugyanis együtt maximalizálja a betegségek elleni védelem hatékonyságát.

Szőlő

A fehér és a kék szőlő is kihagyhatatlan az étrendünkből. A gyümölcsben található fenolok megakadályozzák az artériák elzáródását és a szívinfarktust.

Tipp: A szőlőszemek héját és a magokat ugyancsak fogyasszuk el, hiszen az utóbbiban található olaj a belekben felszabadul és javítja az emésztést!

Zöld vagy piros alma? Fehér vagy barna rizs? Megmondjuk, melyik egészségesebb! >>>

Fejes saláta

A zöld levelek dúskálnak a rák ellen védőanyagokban. A karotinoidok a szabad gyököket semlegesítik és fiatalítják a sejteket. Ezt a hatást a C-vitamin és a folsav csak tovább fokozza. Utóbbi különösen hatékony a bél- és a mellrák elleni harcban.

Tipp: A leveles salátát tároljuk hideg helyen, mert szobahőmérsékleten két nap alatt elveszti a C-vitamin-tartalma 50%-át.

Ezek is érdekelhetnek

Friss