Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme az 5 legegészségtelenebb ital a világon!

default user icon
MME
Vigyázz a testedre! Hosszú volt a napod és bedobnál a délutáni órákban egy energiaitalt, hogy megmaradjon a lendületed estig? Sok a munka közbeni rohangálás, megkívántál egy szívószálas bolti kávét? Ezek mind jóleső dolgok, de szervezetünk számára nem ez a megfelelő. Listánkból kiderül, hogy mire ügyelj, illetve mit fogyassz az egészségtelen italok helyett!

Sportitalok

Káros összetevők: Cukor és mesterséges színezékek

Aki edz, már biztosan találkozott ezekkel az italokkal egy kemény edzés után. És valljuk be, jól is esik a fáradt testünknek egy kis frissítés. De milyen áron? Ugyan magas az elektrolittartalmuk, illetve pótolják kiürült a káliumot és a nátriumot, ám magas cukortartalmuk és szintetikus összetevőik miatt az egészségünkre nincsenek jó hatással. Ha véletlen cukormenteset választunk, azokban pedig olyan magas az édesítőszer mennyisége, amely hosszútávon károsíthatja a vesét és rontja a máj működését.

Mit ajánlunk helyette? Kókuszvizet! Igen! Ha kókuszvizet iszol, garantáltan nem viszel be a szervezetedbe cukrot, viszont elektrolitokban, magnéziumban, káliumban egyaránt valamint hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez is. És ami a legfontosabb: 100%-ig természetes.

Energia ital

Káros összetevők: szaharóz, glükóz, koffein

Számos negatív hatása van az energiaital fogyasztásnak, amelyek közel sem biztos, hogy kárpótolják azt a rövid időt, amíg éberebbek vagyunk tőle. Mivel gyorsítja az anyagcserét, a vitaminok és ásványi anyagok is gyorsabban távoznak a szervezetünkből a fogyasztása miatt. A magas koffeintartalom miatt  gyengíti az immunrendszerünket, nyugalmi állapotban is erőteljesebben igénybe veszi a szívet. A tanurin és az aminosav együttesen pedig veszélyes a szívizmokra. Az energiaitalokban található aszkorbinsav pedig 1000 mg fölött bizonyítottan emeli a vesekőképződés kockázatát. Megéri?

Mit ajánlunk helyette? Zöld teát! Mert természetes, és a benne lévő anyagok jótékony hatásairól már számos kutatás született. Segít a fogyásban, csökkenti a koleszterin szintet, továbbá ereink védelmét is szolgálja rendszeres fogyasztás mellett.

Szénsavas, cukros üdítőitalok

Káros összetevők: foszforsav, aszpartám, cukor

Sajnos, mint majdnem minden boltban vásárolt üdítőital tartalmaz mesterséges anyagot, a jobb ízek, a szebb színek és a szavatossági idő kitolásának érdekében. Bár szigorú ellenőrzéseken esnek át az élelmiszerek mielőtt a boltok polcaira kerülnek, és bár a megengedett határértéken belül mozognak a mennyiségszabályozott összetevők, hosszú távon problémás ezeknek a termékeknek a fogyasztása. Az aszpartámról, mint a legelterjedtebb ilyen tartósítószerről évente készülnek újabb és újabb kutatások, melyek a károsokat bizonyítják. Akadályozza az enzimek működését, amely egy összetett anyagcserebetegség, a metabolikus szindróma megakadályozásáért felelős.

Mit ajánlunk helyette? Természetes, otthon elkészíthető üdítőitalokat, mint például bodzaszörp, limonádé és hasonló gyümölcsös italok, melyeket saját kedvünk szerint ízesíthetünk! 


 Kávétejszín 

Káros összetevők: cukor, szinezék

Mi a probléma a kávétejszínnel? Hát az, hogy nem igazán tartalmaz igazi tejszínt, azonban a mesterséges összetevőt annál inkább. Ami pedig nem természetes, kisebb eséllyel egészséges, ez itt sincsen másképp. A kukoricaszirup, mint közkedvelt formája a cukornak, többek között cukorbetegséget és szívelégtelenséget okozhat, valamint a rákos sejtek kialakulásának esélyét is jelentősen növeli. Na, nem azt mondjuk, hogy ezen túl tilos a tejszín, de tisztába kell lennünk a tartós fogyasztás hosszútávú hatásaival. 

Mit ajánlunk helyette? Ha tehetjük, inkább igyuk a kávét feketén vagy pedig használjunk az ízesítéshez egyszerűen tejet! 

 bolti kávé

Káros összetevők: tartósítószer, cukor, koffein, szinezék

Rendkívül egészségtelen összetevőkből áll. Azt már mindenki tudja, hogy a koffein kis mértékben orvosság, de nagy mennyiségben és hosszútávon növeli az infarktus kockázatát, sőt, függőséget okoz, valamint szorongásos tüneteket is produkálhatnak tőle az érzékenyebbek. Valamint ezek a termékek is cukrokat, édesítőszereket és jelentős mennyiségű színezéket tartalmaznak, melyek sokszor nem természetesek. Talán túlzás nélkül kijelenthető, hogy az egyik legtöbb problémát okozó ételízesítő anyag a cukor. Ha tehetjük, kerüljük el a plusz cukorbevitelt a boltban vásárolható kávék, ízesített tejek kiiktatásával!

Mit ajánlunk helyette? Ha vágyunk a kávé ízére, akkor inkább készítsük el otthon, ha pedig út közben érezzük szükségét, akkor válasszunk a bolt helyett egy kávézót, és igyunk ott egy isteni feketét!  

DURVA! EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA NEM ISZOL ALKOHOLT! II. >>>

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA 30 NAPIG NEM ISZOL MÁST, CSAK VIZET >>>

5 DOLOG, AMIRŐL NEM SEJTETTED, HOGY TÖNKRETESZI A FOGYÓKÚRÁDAT! >>>

A 12 LEGSZENNYEZETTEBB ÉTEL, AMIT A BOLTBAN TALÁLHATSZ >>> 
ÍGY REAGÁL JAMIE OLIVER, HA A GYEREKEI MEKIS KAJÁRA VÁGYNAK >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss